donderdag 21 maart 2024 om 08:15

Fabio Jakobsen spreekt zich uit na voorjaar zonder overwinning: “Niet tevreden”

Video Met een mislukte sprint in de Classic Brugge-De Panne sloot Fabio Jakobsen zijn eerste deel van het seizoen af. De sprinter van dsm-firmenich PostNL zat achter de valpartij in de laatste bocht en was zo kansloos voor de overwinning. Zijn zegeteller staat na twintig koersdagen nog altijd op nul en dus is zijn conclusie na de eerste maanden duidelijk. “Globaal gezien niet tevreden”, stelt hij tegen WielerFlits.

De tweede plaats in Nokere Koerse was een lichtpuntje, maar verder was het in zijn eerste maanden bij de ploeg toch vooral zoeken. Jakobsen heeft nog altijd de power van een topsprinter, maar de ex-ritwinnaar in de Tour moet ook zijn trein en samenwerking met zijn nieuwe ploeggenoten nog zien werken, na zijn overstap van Soudal Quick-Step.

“Kijk, als sprinter wil je winnen. Dat heb ik niet gedaan”, is Jakobsen van mening over zijn eerste seizoenshelft. “We hebben wel veel geleerd, maar je wil winnen. We doen wel veel goede dingen, maar op Nokere Koerse na (daar werd hij tweede, red.) zijn we niet dicht bij de zege geweest. Dat moet beter en dat is iets waar iedereen keihard voor werkt. Ik zelf ook. Daar gaan we nu mee verder. We nemen de positieve dingen mee, en van de negatieve moeten we leren.”

Uit een wedstrijd als de Classic Brugge-De Panne leert hij daarom veel. “Dat bespreken we, hoe we het in de communicatie kunnen doen. Het is zaak om net wat beter samen te blijven. Vlak voor de finale zitten we te vroeg in de wind en raken we elkaar kwijt”, blikt hij terug. “Het is duidelijk nog geen geoliede machine, we komen allemaal uit verschillende ploegen. Iedereen koerst voor het eerst met elkaar. Het is niet dat we al veertig of vijftig koersdagen samen gereden hebben. Dit hoort erbij, maar ik vind het niet erg.”

De slotfase in De Panne was een opeenstapeling, volgens Jakobsen. “We kwamen in De Panne helemaal niet dichtbij. Het was foutje op foutje. Daar ben ik zelf ook onderdeel van. Dat moet beter, maar daar werken we aan”, zegt hij. “Ik zat net te ver in de laatste bocht, daardoor zit ik achter de valpartij. Dat is mijn fout, maar Bram Welten en ik zaten niet in verloren positie. Alleen door die valpartij wel. Je moet op dat moment liever al wat meer voorin zitten. Ik stond helemaal stil, met mijn ketting eraf. Dan is het voorbij. Dat kan gebeuren, het is ook koers. Maar dit was niet de uitslag waar we voor kwamen, en dat is balen.”

Meer drang
De tegenslag uit deze eerste maanden wakkert de drang om te winnen alleen maar verder aan bij de kopman van dsm-firmenich PostNL. “Ik word niet gefrustreerd, maar het moet wel beter. Het vuurtje om te winnen wordt alleen maar groter. Daar ga ik de komende periode aan werken richting de Ronde van Turkije en de Giro, want voor deze uitslagen doe ik het niet”, stelt Jakobsen. “Ik zit tegen topvorm aan, daar moeten we met trainers nog naar kijken. Vanaf hier ga ik verder bouwen, nu ga ik een maandje trainen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.