Frederik Frison: “Ik wist dat ik dit kon”
foto: Cor Vos (archief)
zaterdag 29 februari 2020 om 18:45

Frederik Frison: “Ik wist dat ik dit kon”

Na een beresterke koers eindigde Frederik Frison vandaag net niet in de top tien. Net voor de aankomst werd hij opgeslokt door een achtervolgende groep. “Uiteraard is dat jammer, maar mijn prestatie geeft me vertrouwen voor de toekomst. Dat is het belangrijkste van vandaag.”

Met een achtste plaats voor Philippe Gilbert die verder maar weinig in het koersverhaal voorkwam, was dit geen Omloop Het Nieuwsblad om in te kaderen voor Lotto-Soudal. Frederik Frison redde de eer voor de troepen van John Lelangue. Tot op de Muur van Geraardsbergen zat hij in de kopgroep die voor de zege streed. “Ik wist dat ik goed was in de voorbereidingskoersen en eind vorig seizoen had ik al een stap vooruit gezet. Eigenlijk wist ik dat ik dit kon, maar het moest er eens uitkomen”, vertelt Frison.

“Ik was heel attent aan het koersen en had al enkele keren meegesprongen bij aanvallen van andere renners. Toen de jongens van Trek en CCC doortrokken, was ik mee. Mijn rol was om de koers open te breken en dat is goed gelukt.” Al had hij ook zijn deel van de pech. Op de Paddestraat (op 83 km van de finish) kwam zijn zadelklem los. “Mijn zadel was daardoor gekanteld, het stond helemaal met de punt naar beneden. Dan kan je niet goed kracht zetten en ik kreeg serieus last op mijn benen door die vreemde positie.”

Pas op de Haaghoek (op 38 km van de finish) kreeg Frison het euvel gerepareerd door helemaal achteraan op zijn zadel te gaan zitten. “Gelukkig maar, want op de Molenberg, enkele kilometers voor de Haaghoek, voelde ik mijn benen blokkeren. Een fietswissel was ook gewoon niet meer mogelijk toen. Dan was mijn koers voorbij geweest.”

Frison kwam in de laatste kilometer samen met Tim Declercq en Mike Teunissen. Zij wisten wel nog de spurtende groep voor te blijven, Frison net niet waardoor hij uiteindelijk als vijftiende eindigt. “Het is zuur dat ik nog net voor de finish word teruggepakt. Na zo’n berekoers had ik dat wel verdiend denk ik, maar er komen nog kansen”, benadrukt hij.

“De Muur was echt een cruciaal punt in de wedstrijd, dat wist ik op voorhand. Ik wist ook dat ik mijzelf daar niet helemaal mocht opblazen, door te willen meegaan met Stuyven en Lampaert. Dat kon ik niet meer en had ik dat geprobeerd, zou ik waarschijnlijk verder zijn teruggeslagen. Stuyven gaf de hele wedstrijd een goede indruk. Op de belangrijke punten zat hij altijd goed vooraan, reed heel gemakkelijk en op souplesse. Hij heeft zeker indruk gemaakt. Vooraf was hij een van de favorieten en hij heeft bewezen dat die status terecht was.”

Op de Muur kon de Lotto-renner niet aanklampen, maar hij had wel nog genoeg kracht om achteraf een hoog tempo aan te houden. “Dat ik daarin slaagde, stemt me tevreden en geeft me vertrouwen voor de toekomst. Ik houd een goed gevoel over aan de wedstrijd en dat is het belangrijkste”, besluit Frison.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.