Froome speelt weer op de verrassing: “Zal elke mogelijkheid aangrijpen”
foto: Sirotti
woensdag 13 juli 2016 om 19:11

Froome speelt weer op de verrassing: “Zal elke mogelijkheid aangrijpen”

Chris Froome heeft zijn voorsprong op de concurrentie uitgebreid met twaalf seconden. Nog groter zal de mentale klap zijn die de geletruidrager maakte in de vlakke finale naar Montpellier. Hij sprong mee met Peter Sagan toen het spel op de kant ging. “Ik pak gewoon elke kans die zich aandient”, zei Froome op de persconferentie na afloop, aldus het NU.nl.

Is het het waard?
“Ik vroeg me in de laatste kilometers eerlijk gezegd ook af of dit de inspanning waard was”, zei de Brit. “Maar ik zal elke mogelijkheid aangrijpen om seconden te pakken, want Nairo Quintana is ook heel sterk.” Zijn voorsprong op de nummer twee Adam Yates is opgelopen naar 28 seconden.

“Iedereen was vanochtend nerveus, omdat we wisten dat de wind een factor zou zijn. Iedere ploeg leek er daarom goed op voorbereid, maar op het einde waren de benen wat vermoeid en daar konden wij van profiteren”, aldus Froome, die ook al in de afdaling van de Peyresourde een aanval plaatste. “Dat is niet omdat ik het gevoel heb dat ik onder druk sta of nerveus ben dat ik bergop het verschil niet kan maken. Ik pak gewoon elke kans die zich aandient.”

Wielrennen op z’n best
De ritwinnaar werd uiteindelijk de drager van de groene trui, Peter SaganFroomey zelf, zoals Sagan Froome liefkozend noemt, geniet van een dag als deze. “Dit was wielrennen op z’n best. Ik geniet momenteel van wat ik aan het doen ben en het is een geweldige ervaring om dit in het geel te kunnen doen.”

RIDE Magazine
39 Reacties
Sorteer op:
13 juli 2016 19:21
Sagan en Froome maken er mede een superleuke en interessante Tour van. Aanvallen als niemand het verwacht en rijden om te winnen. Heerlijk.
13 juli 2016 19:26
Het is eigenlijk jammer dat dit allemaal in de kaart speelt van Quintana. Die wacht gewoon tot de Alpen om Froome af te maken (excusez moi). Terwijl je het Froome wel gunt, met een dergelijke manier van rijden.
13 juli 2016 19:32
Froome maakt reclame voor de wielersport. En dat is ook wat waard. Hij heeft in elk geval de sympathie van het publiek. Dat was vorig jaar wel anders met al die dopingbeschuldigingen.
13 juli 2016 19:42
Ik denk dat de ploeg van SKY sterk genoeg is om Froome als winnaar na Parijs te brengen . Morgen verspeeld hij ook niks en de tijdrit levert hem ook een dikke minuut op .
13 juli 2016 19:43
“Ik vroeg me in de laatste kilometers eerlijk gezegd ook af of dit de inspanning waard was”

Ik denk dat Brailsford hier niet vrolijk van word, eerst op eigen initiatief met alle gevaar de berg afvliegen voor 23 secondes, en nu hier weer even achter Sagan aanvlammen.
Mooie prestatie natuurlijk maar niet slim voor iemand die de tour wil winnen.
13 juli 2016 20:00
Ach, etappe 8 heeft hij ook kracht verspeeld met die aanval. Heeft dat hem opgebroken in rit 9? Nee hoor, Froome was juist degene die bergop aanviel terwijl Quintana niets gedaan heeft..

Het zijn uiteindelijk inderdaad niet veel seconden, maar het had ook zomaar anders kunnen zijn. Als die sprintersploegen niet meteen op kop waren gegaan en naar Movistar keken kon het ook zomaar een minuut zijn.

Feit is dat Froome moraal de winnaar is en nu 30 seconden voorstaat. Met de tijdrit op komst is dat een heel riante uitgangspositie. Quintana moet het allemaal nog maar bewijzen want voorlopig heeft hij zich bergop nog niet laten zien.
Na morgen zijn er in de Alpen nog 'maar' 2 aankomsten bergop (1x HC, 1x cat. 1). Quintana zal zo langzamerhand toch uit zijn hok moeten komen anders is hij weer te laat net zoals vorig jaar.
Vorig jaar was Quintana aan het einde van de Tour bergop idd beter dan Froome, maar dat zullen ze bij Sky ongetwijfeld ook gezien hebben en daarna gehandeld hebben.
13 juli 2016 20:02
Ik begrijp Cancellara niet. Zat die mee in de "slag" ? Want die laat achter Gerant het "gat" vallen. Daarmee bewees hij Stuyven geen dienst.
13 juli 2016 20:14
Mooie renner die Froome. Laat deze tour zien dat hij ook zeker attractief kan koersen. Vandaag dan met de grootste baas uit het peloton zo'n actie uitvoeren vind ik persoonlijk gewoon echt vet.
13 juli 2016 20:17
Hoe leuk het ook is..als een kermisklant van een berg afrijden en je longen uit je lijf rijden voor schamele wind seconden...zijn dit niet tekenen van een onzekere geletruidrager die bergop voelt dat hij het verschil niet kan maken?
13 juli 2016 20:23
Fantastisch gereden, wat mij betreft renner van de dag (samen met sagan). Ik denk alleen ook dat hij de prijs gaat betalen.

Als 1 van de verklaringen waarom hij vroeger niet doorbrak wordt aangehaald dat hij op alle verkeerde momenten met energie smeet. Dat enthousiasme heeft hij denk ik nog steeds. Quintana daarentegen focust zich volledig op de alpen..
13 juli 2016 20:37
Ummm ik denk dat Froome toch echt wel snel herstelt van zo'n inspanning hoor... het is geen koekenbakker natuurlijk. 12km hard fietsen zal hem echt niet voor dagen uitgeput laten zijn, dat zou wel heel erg zijn. Morgen kan hij nog 120km losfietsen en dan gaat het weer los..
13 juli 2016 20:40
@Flyingdutchman8
Dat weet niemand. Maar het verschil hoeft hij sowieso ook niet meer te maken nu, hij hoeft alleen nog maar te volgen.
13 juli 2016 20:42
het zijn seconden he in de laatste week gaat het eerder om minuten dus dan moet je maar zie of dit allemaal goed is geweest. we kunnen quintana wel veroordelen omdat ie niks
doet maar als ie volgende week toe slaat heeft ie het toch goed gedaan en of froome
een minuut wint in de tijdrit op quintana ik betwijfel het.
13 juli 2016 20:55
Froome gaat zes keer de Tour winnen.
Zoniet dan heb ik ongelijk
13 juli 2016 20:57
Morgen moet hij 'zaken doen'.
Kan nog wel eens een leuk staartje krijgen, die Tour
13 juli 2016 21:00
@Skedel
Als je nog eens naleest wat je neergezet hebt, wat vind je er dan zelf van?
Als jouw reactie ironisch bedoeld is, sorry my bad!
13 juli 2016 21:13
Skedel is lang niet de enige met deze mening en ik ben heel benieuwd of deze lieden gelijk gaan hebben. Plausibel genoeg om te vermoeden dat het eigenlijk ijskonijn Quintana is die hier onder de radar de lakens uitdeelt, we kunnen het nog niet weten want het verschil is met trucs gemaakt so far.
13 juli 2016 21:15
Het is de renner die alles aangrijpt om winst te boeken tegen de renner die wacht op het juiste moment om toe te slaan. Op dit moment heeft Froome met 35 seconden de gele trui en het gelijk aan zijn zijde. Ik voorspel dat het nog een spannende ontknoping wordt!
13 juli 2016 21:26
Wat EdEend zegt....het was maar 12km.....die heeft hij morgen wel weer verteerd. Dat red ik zelfs :)
13 juli 2016 21:27
Yates, Martin, Mollema en Bardet staan nog allemaal binnen de minuut. Dus het kan nog alle kanten uit! Feit is wel dat ik Mollema enkel kans toedicht als hij op één of andere miraculeuze manier een vrijgeleide krijgt. Ik zie hem de andere mannen bergop allezins niet af rijden.
13 juli 2016 21:32
De laatste renners kwamen na 5 minuten over de streep, totdat Craddock nog even na 17 minuten over de finish reed.
13 juli 2016 22:02
Wat heeft Froome me positief verrast deze tour. Dat hij een van de, dan wel de beste klassementsrenner ter wereld is, had hij allang bewezen, maar dit is gewoon pure klasse. Wie weet of hij het nog gaat bekopen, maar voor mij is hij samen met Sagan nu al de meest attractieve rijder van deze tour.
Quintana moet nu wel komen en ik verwacht morgen al vuurwerk van hem en Dan Martin, al denk ik dat Froome zelf degene gaat zijn die aan het langste eind trekt.
13 juli 2016 22:39
Dit was wielersport optima forma! Nooit vertoond en toch vanmiddag gezien! Hulde !
13 juli 2016 22:41
Froome is heerlijk bezig, het zou mij niet verbazen als die in de laatste week een Contadortje doet in de alpen.
13 juli 2016 22:47
Hoewel spectaculair is de tactiek van Froome typisch die van de renner die zich de underdog voelt. Normaal gesproken pakt hij op de eerste finish berg op een ruime voorsprong en consolideert hij daarna. Nu maakte hij in Andorra nauwelijks verschil. Niet alleen op Quintana maar ook op een aantal anderen. Vervolgens verspilt hij wel energie aan het winnen van een paar seconden. Mijn conclusie: hij voelt zich niet sterk genoeg en probeert Quintana door hem te verrassen tot een fout te verleiden.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.