Geraint Thomas: “Als je tweede wordt in de Tour, kan niemand dat iets schelen”
foto: Cor Vos
maandag 30 september 2019 om 17:25

Geraint Thomas: “Als je tweede wordt in de Tour, kan niemand dat iets schelen”

Geraint Thomas heeft zijn tweede plaats in de voorbije Tour de France heel anders beleefd dan zijn eindzege van vorig seizoen. De Britse ronderenner van Team Ineos heeft gemerkt dat er een wereld van verschil zit tussen beide uitslagen. “Voor mij ging het vooral om het mentale deel”, zegt Thomas tegen Cyclingnews over zijn vermoeidheid na de Tour.

Thomas reed na de Tour de France alleen de Deutschland Tour en de Canadese WorldTour-klassiekers. Zonder goede uitslagen, wat uiteindelijk ook resulteerde in een DNF in de wegwedstrijd in Yorkshire. “Als de Tour je hoogtepunt is, alles daar omheen gebouwd is en dan heb je ook nog het WK waar je naar toe wil werken… Dat is gewoon moeilijk”, concludeert Thomas.

In 2018 was hij nog de gevierde man in Parijs met de gele trui. “Het verschil tussen winnen en tweede worden is gigantisch. Vorig jaar was alles constant”, laat hij weten. “Je mobiel blijft constant gaan en er wordt van alle kanten aan je getrokken. Als je tweede wordt, kan niemand dat iets schelen. Je bent weer normaal en back in business. Dat is lastig, omdat het alles of niets is.”

‘Om te winnen moet ik honderd procent zijn’
Thomas weet wel waarom hij zich volledig toelegt op een specifieke wedstrijd. “Er zijn renners die altijd negentig procent zijn, maar om te winnen en er te staan in de wedstrijden die ik rijd, moet ik honderd procent zijn. Dan zak ik wel terug naar vijftig procent in de andere delen van het seizoen”, legt de Welshman uit. “Ik heb altijd al die mentaliteit gehad, al sinds mijn jaren op de baan.”

Voor Thomas en Team Ineos breekt andermaal een spannend jaar aan. Met mede-kopmannen als Egan Bernal, Chris Froome en Richard Carapaz in de ploeg moet gekozen worden. Thomas laat weten nog te willen wachten met een planning maken. Eerst wil hij de parcoursen zien van de Giro en de Tour. Inmiddels kent hij de voorbereidingen richting de juli-maand als de beste. “Als de Tour het grote doel is, dan heb je een rustperiode tot aan november en dan begint de hele opbouw weer. Het is lastig om uit die routine te komen, behalve als je andere doelen hebt.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.