Gianni Vermeersch de beste in Antwerp Port Epic
foto: Cor Vos
zondag 13 september 2020 om 15:52

Gianni Vermeersch de beste in Antwerp Port Epic

Gianni Vermeersch heeft de Antwerp Port Epic 2020 gewonnen. De coureur van Alpecin-Fenix was na een 190 kilometer lange koers met ruim zestig kilometer aan onverharde wegen als eerste aan de finish op het Schengenplein in Antwerpen. Hij verwees medevluchters Stan Dewulf en Baptiste Planckaert naar de tweede en de derde plek.

De Antwerp Port Epic kon ondanks (en dankzij) alle maatregelen ‘gewoon’ doorgaan en sloot zich in extremis nog aan bij de Bingoal Cycling Cup. Daarmee werd het, na de GP Monseré en Dwars door het Hageland, de derde manche van het klassement.

De renners kregen liefst 29 kilometer aan kasseien en 36 kilometer aan onverharde wegen voor de kiezen in het Antwerpse. Robin Carpenter was de initiator van de eerste vlucht van de dag. Hij kreeg Charlie Quarterman, Oscar Riesebeek, Lionel Taminiaux, Julien Morice, Tobias Morch Kongstad, Damien Gaudin, Jordy Bouts, Alex Mengoulas, Niklas Märkl en Tim Naberman met zich mee.

foto: Cor Vos

Lang hield die kopgroep geen stand. Circus-Wanty Gobert, Sport Vlaanderen-Baloise, Alpecin-Fenix en Bingoal-Wallonie Bruxelles waren actief toen het peloton in stukken brak. Op zestig kilometer van de meet reden Danny van Poppel, Bert-Jan Lindeman, Mick van Dijke, Emils Liepins en Gianni Vermeersch weg, maar de samenwerking was niet ideaal. Dit tot ergernis van Vermeersch.

In de achtergrond lieten onder meer Jan-Willem van Schip en Baptiste Planckaert zich zien; zijn waren onderdeel van een achtervolgende groep die aan wist te sluiten. Het werd een heuse afvalkoers. Planckaert en Vermeersch vonden elkaar op 22 kilometer van de meet en zij kregen Stan Dewulf met zich mee. Het leek de beslissende move, want de drie reden meer dan een minuut weg van de achtervolgers.

Dewulf, Planckaert en Vermeersch bleven bij elkaar in de finale en gingen in een sprint uitmaken wie met de zege zou gaan lopen. Na een heuse sur place probeerde Planckaert zijn medevluchters te verrassen, maar die poging liep op niets uit. Vermeersch ging vervolgens als eerste de sprint aan, waarna hij Dewulf en Planckaert naar de overige podiumplekken verwees.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.