Giro 2012: Voorbeschouwing etappe 5
woensdag 9 mei 2012 om 18:05

Giro 2012: Voorbeschouwing etappe 5

In de tweede rit op Italiaanse bodem van deze 95e Ronde van Italië gaat het peloton verder in zuidelijke richting. Over 209 kilometer gaat het van Modena naar het aan de Adriatische Zee gelegen Fano. In deze rit liggen er opnieuw kansen voor de sprinters. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De start is donderdag in Modena, hoofdstad van de gelijknamige provincie in de Po-vallei. Tijdens deze op papier gemakkelijke rit door de regio Emilia Romagna zit het venijn in de staart. In de finale liggen er in de laatste dertig kilometer een viertal klimmetjes, waarvan er slechts één telt voor het bergklassement. Doordat er in de slotfase weinig hindernissen zijn, is de verwachting dat de dagzege opnieuw in een massasprint beslist gaat worden. Aan de finish zijn er opnieuw bonificatieseconden (20-12-8) te verdienen.

Favorieten

foto: Sirotti

Wanneer er daadwerkelijk in een massasprint gestreden gaat worden om de overwinning, komen opnieuw de namen van de sprinters naar boven. In dat geval is Mark Cavendish opnieuw topfavoriet. De regerend wereldkampioen won op zondag al de rit in Herning en liet tijdens de ploegentijdrit in Verona zien dat het met zijn vorm wel goed zit. De Brit hoefde niet vroegtijdig te lossen en kwam in de rit tegen de klok samen met zijn ploeggenoten over de finish.

Matthew Goss is de andere spurter die deze Giro al een zege achter zijn naam heeft staan. De Australiër won in Horsens na een tumultueus verlopen sprint. In Fano kan de oud-winnaar van Milaan-San Remo tonen dat hij ook kan zegevieren, wanneer iedereen meesprint.

Voor Tyler Farrar speelt er naast de strijd om de ritzege nog iets anders mee. De Amerikaan kan – een jaar nadat de Giro een geneutraliseerde rit in het teken van de dood van zijn vriend Weylandt liet rijden – de roze leiderstrui veroveren. In het algemeen klassement staat hij slechts tien tellen achter zijn ploegmaat Navardauskas, waardoor hij bij een eerste of tweede plaats de ‘maglia rosa’ kan aantrekken.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Mark Cavendish
*** Tyler Farrar, Matthew Goss
** Thor Hushovd, Juan Jose Haedo, Theo Bos
* Arnaud Démare, Roberto Ferrari, Daniele Bennati, Mark Renshaw

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.