Giro 2013: Voorbeschouwing etappe 13
vrijdag 17 mei 2013 om 08:01

Giro 2013: Voorbeschouwing etappe 13

Na de vlakke rit naar Trevisio krijgen de renners voordat ze weer het hooggebergte ingaan opnieuw te maken met een overgangsetappe. Deze vlakke rit kent een venijnig slot. Wordt het een nieuwe zege voor Cavendish of slagen vluchters er dit keer wel in vooruit te blijven? En hoe fit zijn de renners nog na bijna twee weken Giro? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De etappe tussen Busseto en Cherasco is met 254 kilometer de langste rit van deze Giro d’Italia. De startplaats ligt in de regio Emilia-Romagna en is door de Giro gekozen als eerbetoon aan de Italiaanse componist Giuseppe Verdi, onder meer bekend van de opera Aida. Dit jaar is het tweehonderd jaar geleden dat hij geboren werd in het nabij gelegen dorpje Roncole. Vanuit zijn geboortedorp wordt er koers gezet in westelijke richting.

Giro 2013 etappe 13

De openingsfase door de Po-vlakte is zo plat als een dubbeltje. In de slotfase wordt het lastiger en gaat constant op en af. Vanaf het plaatsje Alba op iets meer dan vijftig kilometer van het einde begint een venijnige heuvelzone door de wijngaarden. De Tre Cuni (derde categorie) is de lastigste hindernis. De top van deze helling ligt op 37 kilometer van de aankomst. Het klimmetje naar Nazole op zeven kilometer voor het einde kan gebruikt worden als een springplank voor aanvallers.

Favorieten
De lastige slotfase in de lange rit naar Cherasco zou een sprint kunnen voorkomen. Er zijn daarnaast niet heel veel ploegen meer die baat hebben bij een massasprint. Cavendish won deze Giro al drie etappes en zijn ploeg Omega Pharma-Quick Step zal ongetwijfeld opnieuw voor hem willen rijden. Bij Orica-GreenEDGE is Matthew Goss niet in goede doen, Nacer Bouhanni van FDJ gaat vrijdag niet meer van start en Argos-Shimano verloor eerder John Degenkolb. Omdat dit voor sprinters vrijwel de laatste kans tot de slotdag is op een massasprint, is het toch aannemelijk dat meerdere ploegen alles op alles zetten om hier nog een laatste keer het peloton bij elkaar te houden.

Mark Cavendish

foto: Sirotti

Met zijn drie ritzeges is vlakke ritten is Mark Cavendish opnieuw de grootste kanshebber wanneer het op een massasprint aankomt. De ‘Manx Missile’ is natuurlijk een echte sprinter, maar zijn zege in Milaan-San Remo van enkele jaren terug bewijst dat hij een heuveltje kan verteren.

Zoals eerder gemeld is de concurrentie na ruim anderhalve week behoorlijk uitgedund. Bij Argos-Shimano mag Degenkolb dan vertrokken zijn, de Sloveen Luka Mezgec bewees in Treviso ook een goede sprint te kunnen rijden. De Spanjaard Francisco Ventoso (Movistar) eindigde donderdag op een tiende plek, maar is wel een sprinter die de heuvels goed aankan.

Manuel Belletti

foto: Sirotti

Onder de Italianen moeten onder meer Manuel Belletti (AG2R La Mondiale, foto) en Giacomo Nizzolo (RadioShack-Leopard) een heuveltje over kunnen. Vacansoleil-DCM heeft met Grega Bole een gevaarlijke outsider. En wat te denken van de laatste helling. Kan een renner als Giovanni Visconti of Filippo Pozzato daar zijn kans wagen en een massasprint voorkomen?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Mark Cavendish
*** Manuel Belletti, Giacomo Nizzolo
** Francisco Ventoso, Grega Bole, Sacha Modolo
* Luka Mezgec, Roberto Ferrari, Giovanni Visconti, Filippo Pozzato

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.