Giro 2015: Aru soleert naar zege, Kruijswijk raakt bergtrui kwijt
Foto; Sirotti
vrijdag 29 mei 2015 om 16:58

Giro 2015: Aru soleert naar zege, Kruijswijk raakt bergtrui kwijt

Fabio Aru (Astana) heeft de negentiende etappe van de Giro d’Italia op zijn naam geschreven. De Italiaan sprong weg op de slotklim en soleerde naar de overwinning. Hij stijgt door zijn zege naar de tweede plaats in het klassement. Kruijswijk werd vijfde, maar raakte zijn bergtrui kwijt en zakt één plaats in het klassement.

Van der Lijke in kopgroep
Nick van der Lijke was vandaag de enige Nederlander in de kopgroep. Na dertig kilometer reed hij weg met acht anderen: Carlos Betancur, Matteo Montaguti (AG2R La Mondiale), Marek Rutkiewicz (Sprandi Polkowice), Diego Ulissi (Lampre-Merida), Giovanni Visconti (Movistar), Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE), Pavel Kochetkov (Katusha) en Vasil Kiryienka (Sky).

In het peloton werd het tempo gemaakt door Astana. De ploeg van Mikel Landa bleek interesse te hebben in de etappezege en hield daarom de voorsprong beperkt. Op de Saint-Barthélemy – de eerste van drie lastige beklimmingen – bleven vooraan maar vier renners over: Visconti, Chaves, Kochetkov en Kiryienka.

Strijd om bergpunten
Betancur – die een gevaar vormde voor de bergtrui van Steven Kruijswijk – reed lek en werd weer ingelopen. Een andere concurrent, Beñat Intxausti (Movistar), sprong vlak voor de top weg uit het peloton. Kruijswijk sprong mee, maar verloor het sprintje waardoor hij zijn trui virtueel kwijt was. Het duo liet zich daarna niet inzakken, maar probeerde samen met de teruggezakte Van der Lijke vooruit te blijven. Ze werden echter snel weer ingerekend.

Op de volgende beklimming reed Visconti weg bij zijn vluchtgenoten. Hij kwam, net als op de Saint-Barthélemy, weer als eerste boven en greep daarmee de leiding in het bergklassement. Daarachter streden Intxausti en Kruijswijk opnieuw voor de overgebleven punten. De Nederlander zette vroeg aan, maar moest wederom zijn meerdere erkennen in de Spanjaard.

Slotklim
Op de Cervinia – de laatste beklimming van de dag – werd Visconti vrij snel gegrepen. Op tien kilometer van het einde gooide Mikel Landa als eerste de knuppel in het hoenderhok. Hij kreeg vijf renners met zich mee: Ryder Hesjedal (Cannondale-Garmin), Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo), Alberto Contador (Tinkoff-Saxo), Fabio Aru (Astana) en Leopold König (Sky).

2015, Giro d'Italia, tappa 19 Gravellona Toce - Cervinia, Astana 2015, Aru Fabio, Cervinia
Daarna probeerde Hesjedal het. De Canadees reed een tijdje alleen voorop, maar zag snel Fabio Aru bij hem aansluiten. Lang zaten de twee niet samen, want Aru reed op zijn beurt bij Hesjedal weg. Het was vroeg duidelijk dat de Italiaan naar de etappezege zou rijden. Hesjedal kon het gat niet dichten, terwijl Contador en Landa voornamelijk naar elkaar keken. Een aantal renners konden daardoor terug aan sluiten bij het groepje van Contador en co.

Aru had op de meet 28 seconden voorsprong op Hesjedal. Uran – die op en over het groepje van Contador was gegaan – completeerde het podium. Kruijswijk werd vijfde en pakte daarmee zes bergpunten, maar dat bleek niet voldoende. Visconti is de nieuwe leider in dat klassement. De Italiaan heeft zestien punten voorsprong op Kruijswijk.

flag-it Giro d’Italia (2.UWT)
Uitslag negetiende etappe: Gravellona Toce – Cervinia (236 km)
1. flag-it Fabio Aru (Astana) in 6u24m13s
2. flag-ca Ryder Hesjedal (Cannondale-Garmin) op 28s
3. flag-co Rigobert Uran (Etixx-Quick-Step) op 1m10s
4. flag-ee Tanel Kangert (Astana) op 1m18s
5. flag-nl Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) in z.t.
6. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) in z.t.
7. flag-es Mikel Landa (Astana) in z.t.
8. flag-cz Leopold König (Sky) in 1m21s
9. flag-es Mikel Nieve (Sky) op op 1m24s
10. flag-fr Alexandre Geniez (FDJ) op 2m24s

Klassement na negentiende etappe
1. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) op
2. flag-it Fabio Aru (Astana) op 4m37s
3. flag-es Mikel Landa (Astana) op 5m15s
4. flag-cr Andrey Amador (Movistar) op 8m10s
5. flag-cz Leopold König (Sky) op 10m47s
6. flag-ru Yuri Trofimov (Katusha) op 11m11s
7. flag-ca Ryder Hesjedal (Cannondale-Garmin) op 12m05s
8. flag-it Damiano Caruso (BMC) op 12m14s
9. flag-nl Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) op 12m53s
10. flag-fr Alexandre Geniez (FDJ) op 15m07s

Bergklassement
1. flag-it Giovanni Visconti (Movistar) met 125 punten
2. flag-nl Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) met 109 punten
3. flag-es Beñat Intxausti (Movistar) met 107 punten
4. flag-es Mikel Landa (Astana) met 76 punten
5. flag-co Carlos Betancur (AG2R La Mondiale) met 75 punten

RIDE Magazine
140 Reacties
Sorteer op:
29 mei 2015 19:53
Kruijswijk die wederom verbaast. Waar haalt hij het vandaan? Is zijn fiets al gecontroleerd? Dat zou een hoop verklaren.
De bergtrui wordt lastig voor hem, maar top 10 is ook de moeite waard.

Ik hoop morgen op Contador. Niet dat het veel uitmaakt als hij geen etappe wint, want dat weet niemand meer over een paar jaar.
29 mei 2015 20:01
Het kan morgen nog een hele mooie dag worden voor Kruijswijk want de 4 mannen boven hem kan hij er met zo'n Mortirolo-dag allemaal afrijden op de Finestre en zo ook Amador maar die staat werkelijk te ver denk ik. 5e stek en bergtrui moet het streven zijn, moeilijk maar haalbaar als alles mee zit. De kans dat hij er zelf doorzakt acht ik minder groot.
29 mei 2015 20:12
De keren dat Kelderman en Gesink top 5 reden was dat altijd op hangen en wurgen, blij dat ze mee konden,ik heb ze nooit zo op kop van de toppers zien rijden als Kruijswijk en gaat ook niet gebeuren denk ik zo!
29 mei 2015 20:14
Helaas, zoals alle werkdagen, weer niet kunnen zien. Maar zo'n uitslag is mooi thuiskomen. Jammer van de bergtrui, maar dat was een beetje te verwachten . Het blijft een beetje wedden op 2 paarden en ik denk dat The Ginger Eel vandaag op de goede heeft gewed en hopelijk niet teveel krachten heeft verspild aan de sprintjes. Had 'm altijd al hoog zitten, maar zo met de besten in deze ronde mee omhoog is echt super. Vantevoren had hij aangegeven deze ronde voor zichzelf een bevestiging te willen zien of hij een ronderenner is.. nou.. lijkt me wel duidelijk.
29 mei 2015 20:27
@Tripodboom dan moet jij denk ik wat grote rondes van Gesink gaan terugkijken en Kelderman is pas 24 en heeft maar 3 grote rondes gereden.. beetje vroeg om nu al de conclusie te trekken dat hij dit nooit zou kunnen
29 mei 2015 20:46
@Tripodboom >

Mwwwwwoah,.. Gesink en ook Mollema flikten dat al in de TOUR he, da's echt een ander paar mouwen want Contador rijdt hier (zoals eigenlijk nooit in de giro) op zijn hoogste topniveau, echt niet. Aan de andere kant is het parcours vaak grilliger in de giro (en ook in de vuelta) met allerlei gekke beklimmingen die je in FR niet tegenkomt. Ik denk vooral dat deze ronde zowel als (minder) deelnemersveld Kruijswijk gewoon goed ligt, 'zijn' ronde!

Wat Kelderman aangaat is het idd veel te vroeg maar ik denk dat daar het meest ronderenner in zit.
29 mei 2015 20:50
Kruijswijk moet gewoon hopen dat één van de Movistars renners morgen niet in de kopgroep zit. Wanneer hij aan de slotklim begint is het nog één keer alles uit de kast halen en zo snel mogelijk bovenkomen. Ik geloof niet dat Visconti of intxausti morgen eerder aan de finish komen dan Kruijswijk.

Kruijswijk heeft gewoon een puike Giro gereden zeker als je kijkt naar zijn verlies in de eerste week heeft hij bovenverwachting gepresteerd.
29 mei 2015 20:57
Als je trouwens het verslag in de telegraaf leest en je hebt deze etappe niet gezien... dan zou je bijna denken dat Kruijswijk het gewoon beroerd gedaan heeft vandaag Slechte dag voor Kruijswijk
29 mei 2015 21:08
Rahimns
Toch triest eigenlijk.. die jongen komt gewoon met klassementsmannen als 5de binnen. Geen nuance. Maar ja, dit soort bronnen zijn ook de oorzaak van het negatieve aspect van wielrennen... helaas.
29 mei 2015 21:34
@Romans
Klopt helemaal. Kruijswijk is een soort Nederlandse Rolland. Het zou mooi zijn als hij bij een ploeg ging rijden die hem mee laat doen in de Giro, en die er ook belangen bij heeft om er te presteren. Nu wordt hij helemaal afgeleid door de Tour, terwijl het voor hem moeilijk is om daar een hoofdrol op te eisen.
29 mei 2015 21:36
Ben ik trouwens de enige die vindt dat renners die op bijna een uur binnenkomen gewoon uit koers gehaald moeten worden?
29 mei 2015 21:37
Kruiswijk doet het niet slecht in dit afgebotteld Girogezelschap, ben benieuwd wat hij zou kunnen in TDF? Top 20 zou mooi meegenomen zijn denk ik, waarom hem dan hoger inschatten dan Geesink - Kelderman? Voor mij blijft Kruiswijk nog altijd op nr 3 in het Nederlands ronderennen van vandaag.
29 mei 2015 21:41
Aru heeft uiterlijk wel wat wat weg van Schumacher ....
29 mei 2015 21:44
@TeamNL
Deze rit was gewoon een klassieker, qua parcours; maar dan verreden door renners die al drie weken aaneen koersen. Een soepele tijdslimiet is hier op zijn plaats, zeker als je kijkt naar de afstand en gemiddelde snelheid.
29 mei 2015 22:05
Er schijnt op WF een lichte apathie richting Mollema te bestaan, terwijl hij sinds 2011 op basis van de resultaten toch echt de beste ronderenner van Nederland is. Typisch. Maar deze vergelijkingen zijn eerlijk gezegd sowieso niet zo interessant.
29 mei 2015 22:08
@Teamnl

Heb je er ook al eens over gedacht wat dergelijke scherpe tijdslimieten voor invloed hebben op de koers? Toppers die niet meer vroeg durven te strijden omdat ze bang zijn ploegmaten naar huis te rijden omdat ze dan te laat binnen zijn? Gewoon zo laten dus, niks om je druk over te maken als volger.
29 mei 2015 22:13
Quote:
Kruijswijk heeft gewoon een puike Giro gereden zeker als je kijkt naar zijn verlies in de eerste week heeft hij bovenverwachting gepresteerd


Ben ik grotendeels met je eens. Maar wel graag een nuancering: Kruiswijk is beresterk deze Giro, hij speelt bijna elke bergrit een hoofdrol. Dan kun je niet helemaal tevreden zijn als hij slechts 2 of 3 plaatsen boven VDB en Monfort eindigt, die deze ronde vrijwel anoniem meerijden.
29 mei 2015 22:14
@MaukeBollema2 Waar baseer je dat op. Heb hier nergens iets negatiefs over Bauke gehoord. En natuurlijk is hij op dit moment gewoon ook een kandidaat voor een top 10 klassering in de Tour.

@Pedaleur Dat is alleen maar het gevolg van die etappe uit de eerste week, had hij daar zijn karretje kunnen aanhaken aan de groep waarin VDB zat en laten we er dan 5 minuten van zijn tijd afhalen... dan had hij nu tussen landa en Amador gestaan. En hij heeft in mijn ogen zich veel meer laten zien van VDB en Monfort die eigenlijk alleen maar hebben kunnen volgen.
29 mei 2015 22:16
@MaukeBollema2

Filosoferen over wie Nederlands beste ronderenner is van dit moment kan leuk zijn maar is in feite inderdaad zinloos. Het zijn maar momentopnames. Voor dit moment vind ik Kruijswijk fantastisch presteren in de Giro. Of Mollema, Kelderman of Gesink beter zouden kunnen dan Kruijswijk is gewoon niet aan de orde, want ze rijden hier niet. Straks in de Tour rijden er weer andere renners, dat is weer een andere koers en dan zien we wel weer wie dan goed is.
29 mei 2015 22:21
@Alsjewint Het is wel leuk om te kunnen constateren dat we wel een mooie generatie hebben. Blik je de laatste 30 jaar terug dan hadden we eigenlijk elke keer 1 of 2 renners die een goed klassement konden rijden, nu hebben we er in potentie opeens 4/5 ... dat is toch mooi om te zien
29 mei 2015 22:26
Overigens ben ik het met TeamNL eens dat renners op bijna een uur uit de koers gehaald moeten worden. Wat mij betreft al renners op drie kwartier. Dus al vanaf 114. Het lijkt mij dat die renners denken: het zal allemaal wel. Moet een gewone werknemer eens tegen zijn baas zeggen.
29 mei 2015 22:26
@TeamNL De tijdslimiet is waarschijnlijk 15% (meestal in bergetappes). Met de tijd van Aru en daarvan 15%, is 57:37 seconden. En volgens mij is iedereen daar in geslaagd (zij het nipt van Arndt en Kluge), dus mogen ze blijven.
29 mei 2015 22:28
@rahimns
Natuurlijk heeft Kruiswijk meer laten zien dan VDB en Monfort. Het gaat mij er meer om dat hij veel heeft laten zien, met relatief weinig concreet resultaat. Als je ziet hoe sterk hij is, had hij eigenlijk hoger in het klassement moeten staan of minimaal een etappe moeten winnen. Je kunt je afvragen of hij het onderste uit de kan heeft gehaald. Ik weet wel dat mooi strijden soms te verkiezen is boven lelijk winnen, maar toch...
29 mei 2015 22:28
@Rahimns

Ben ik helemaal met jou eens. Je hebt op dit moment gewoon 5 Nederlandse renners die het in zich hebben om top 10 te rijden in een grote Ronde en dat bewezen hebben. Dan nog Wout Poels waar ik toch van verwacht dat die ook een eind zou moeten kunnen komen, al heeft hij het nog niet bewezen. Nu hopen dat in de Tour toch in elk geval 1 of 2 van hen om de knikkers mee gaat doen.
29 mei 2015 22:32
@Pedaleur wat ik zei, het is in die ene etappe in de 1e week helaas fout gegaan anders had hij dat resultaat nu gewoon gehad en was hij waarschijnlijk 4e geworden in deze Giro

Om te reageren moet je ingelogd zijn.