Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 18
donderdag 28 mei 2015 om 07:00

Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 18

Na een sprintetappe op woensdag volgt er op donderdag nog een relatief rustige etappe met het oog op het zware slotweekend in de Giro d’Italia. Maar toch is de achttiende etappe niet vlak en prooi voor de sprinters. In de slotfase ligt namelijk nog een beklimming van eerste categorie met de top op ruim 35 kilometer van het einde. Wordt deze etappe prooi voor de aanvallers?

Parcours
T15_MadonnaDC_2_alt

De 170-kilometer lange rit start in Melide en de eerste 120 kilometer zijn zo goed als vlak. Er liggen twee tussensprints, na 80,9 kilometer in Stresa en na 103,6 kilometer in Bieno. Zullen misschien Elia Viviani en Giacomo Nizzolo meesluipen in de ontsnapping in de jacht naar nog wat punten voor de rode trui?

Na 123,8 kilometer komt met aan de voet van de enige beklimming van de dag, de Monte Ologno van eerste categorie. Deze klim is 10,4 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van negen procent met een maximum tot dertien procent. Na de top gaat het nog niet gelijk naar beneden, maar gaat het nog wat op en af.

S05_Valcava_3D

Na een steile afdaling komt het peloton dan aan in Verbania aan de boorden van het Lago Maggiore. Pas op vijf kilometer van de aankomstlijn komen de renners beneden aan, dus een goede daler is zeker kanshebber in deze etappe. De laatste scherpe bocht volgt op iets minder dan een kilometer van het einde.

Favorieten

2015, Giro d'Italia, tappa 16 Pinzolo - Aprica, Cannondale - Garmin 2015, Katusha 2015, Hesjedal Ryder, Trofimov Youri, Mortirolo

Ryder Hesjedal op de flanken van de Mortirolo (Foto: Sirotti)

Al de gehele Ronde van Italië zien we een aantal renners naar voren komen die telkens maar weer ten aanval trekken. Ryder Hesjedal is misschien wel de renner die we het vaakst op de voorgrond hebben gezien in bergachtige/heuvelachtige etappes. De Canadees won drie jaar geleden het eindklassement, maar verloor in het begin van de etappe al tijd. Daarna koos de renner van Cannondale-Garmin steevast voor de aanval. En daarbij heeft hij ook nog twee ijzersterke ploeggenoten die hetzelfde idee kunnen hebben; Davide Formolo en Tom-Jelte Slagter.

2015, Giro d'Italia, tappa 16 Pinzolo - Aprica, Ag2r La Mondiale 2015, Betancur Gomez Carlos Alberto, Aprica

Carlos Betancur rijdt zich deze Giro d’Italia in de kijker (Foto: Sirotti)

Een verrassende naam die we deze Giro al veel in de aanval hebben gezien is Carlos Betancur. Een jaar lang kon de Colombiaan geen enkele goede prestatie van betekenis neerzetten, maar in Italië laat de renner van Ag2r zich opnieuw van zijn beste kant zien. Hij is één van de concurrenten van Beñat Intxausti voor de blauwe bergtrui. Als Betancur aanvalt zal de Spanjaard het zeker niet laten om ook mee te springen. Bij Movistar heeft Intxausti ook nog het gezelschap van diverse andere renners die aanvalslustig zijn, zoals Giovanni ViscontiJesus Herrada en Ion Izaguirre.

2015, Giro d'Italia, tappa 16 Pinzolo - Aprica, Lotto NL - Jumbo 2015, Kruijswijk Steven, Aprica

Steven Kruijswijk in het blauw naar de zege? (Foto: Sirotti)

Naast Slagter heeft ook Nederland nog een ijzer in het vuur. Steven Kruijswijk verloor in de vierde etappe acht minuten. Maar sindsdien stal de renner van LottoNL-Jumbo de harten van de Nederlandse wielervolger. Naar Campitello Matese (rit 8) leek hij op weg naar de etappezege en een dag later werd hij tweede naar San Giorgio del Sannio (rit 9) achter Paolo Tiralongo. In de bergrit naar Madonna de Campiglio (rit 15) kon hij net de favorieten voor de eindzege niet volgen, maar werd hij wel vijfde in de etappe. En ook in de laatste rit bergop deed hij van zich spreken met een tweede plek. Kan de Brabander ook nog een etappe winnen?

Om te winnen in Verbania moet je over goede dalerscapaciteiten beschikken. In dit peloton is Sylvain Chavanel misschien wel één van de beste in dit onderdeel van het wegwielrennen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Ryder Hesjedal
*** Davide Formolo, Carlos Betancur
** Franco Pellizotti, Ilnur Zakarin, Steven Kruijswijk
* Sylvain Chavanel, Beñat Intxausti, Giovanni Visconti, Tom-Jelte Slagter

TV en weer
Eurosport start de uitzending donderdag om kwart over twee met een voorbeschouwing. Sporza begint uit te zenden vanuit Italië na afloop van de tweede etappe in de Baloise Belgium Tour. De renners houden het waarschijnlijk droog in deze achttiende etappe, met 22 graden wordt er ideaal fietsweer verwacht in Noord-Italië.

RIDE Magazine
115 Reacties
Sorteer op:
1 3 4 5
28 mei 2015 12:11
@tendam
De Finestre ligt Kruiswijk inderdaad. Maar Landa is nog een tikkeltje beter, net als Contador. Ik zou het fantastisch vinden mocht Steven ook in die etappe gewoon die twee kunnen volgen.
28 mei 2015 12:12
Quote:
Rikkert - 28 mei 2015 om 12:08
Die voldoende ligt dan ook echt puur aan Kruiswijk.

Ja, eigenlijk moeten we toe naar een jurysysteem zoals bij het kunstschaatsen en schansspringen. De beste en slechtste wegstrepen en daarna het gemiddelde nemen.
28 mei 2015 12:15
Dát zou idd fantastisch zijn maar mag natuurlijk volkomen losstaan van een poging om ook vandaag als eerste over de top te komen. Het diesel-aspect geldt natuurlijk ook tov de hele ronde 'an sich' en de klim is toch wel lang genoeg om weg te rijden.
28 mei 2015 12:16
@Xistnc > Wat kan jij zuur van je afbijten wanneer men iets gematigd onvriendelijks zegt over LTJ zeg.
28 mei 2015 12:16
Als Kruijswijk "Morirolo" benen heeft zal die niet moeten wachten maar gewoon weer vanaf onderaan gaan en de rest onder druk zetten, en dan maar zien of een Trofimov, Amador, König en Caruso hem kunnen volgen... in deze fase moet hij elk mogelijk moment zijn vorm gebruiken om tijd terug te winnen op deze mannen, dan is ritwinst van ondergeschikt belang.
28 mei 2015 12:18
Zou best nog een interessante etappe kunnen worden. Als Landa Contador nog uit het roze wil rijden, moet hij overal winst gaan pakken, te beginnen met deze etappe. Ik verwacht Astana weer vol op de aanval, met andermaal ritwinst voor Landa.
28 mei 2015 12:23
@RV
Goedkoop. Ik kan ook in hele andere gevallen zuur van me afbijten.

Hoe zei jij dat laatst ook weer, iets in de trant van 'iedereen zijn eigen stijl'?
28 mei 2015 12:28
'Ik kan ook in hele andere gevallen zuur van me afbijten'

:) vind ik leuk ! Topic closed
28 mei 2015 12:33
Pff ja hehe ligt het goed presteren van LTJ alleen aan Kruijswijk, het goed presteren van Tinkoff ligt aan Contador en het slecht presteren van Ettix ligt aan Uran. Je bent zo goed als je kopman, volgens mij praktisch les 1 in het wielrennen. Als het uitkomt om LTJ af te kraken omdat Vanmarcke niet goed eruit komt ligt het altijd aan de ploeg, maar nu ligt het opeens weer aan de eenling.. Dat vind ik dus kortzichtig ja.
28 mei 2015 12:48
Ik heb nooit de bedoeling gehad om aan te geven of LTJ nou wel of niet met een topploeg aan de start stond of dat de prestaties nou wel of niet tegenvallen. Daar gaat het niet om, dat moet een ieder voor zichzelf beslissen. Waar het mij om gaat om wielrenners die allemaal proberen ons iets moois voor te schotelen en daar hard voor trainen die af te schilderen als C-Garnituur of er andere minachtende opmerkingen over te maken. Of het nou renners van TLJ zijn of van welke andere ploeg. Er kan toch gewoon ook met respect over iemand zijn presteren gesproken worden ook als deze tegenvallen. Net zoals we na elkaar wel eens met wat meer respect mogen hebben, ondanks dat je het niet altijd met een mening eens bent. Ben best in voor een pittige discussie maar hou gewoon op met het op de man spelen... het begint mij steeds meer tegen te staan en zorgt ervoor dat ik minder ga reageren. En dat zou jammer zijn, het is best een leuk forum hier.
28 mei 2015 12:50
Inderdaad, LTJ presteert niet goed, Kruijswijk presteert goed. Maarja buiten Hofland en Kruijswijk zit er ook niet echt kwaliteit in de selectie.

@Rahims

Ik vind c-garnituur, dus ik zeg c-garnituur Doei!
28 mei 2015 12:58
Ach laten we blij zijn dat we TLJ voor het eerst dit seizoen echt vooraan zien rijden en meedoet om de prijzen al is het dan alleen Kruiswijk.
28 mei 2015 15:01
Gebeurt zeker niet veel so far?
28 mei 2015 15:56
Kopgroep ligt ver voor met o.a. Moinard als best geklaseerde. Groepje met Weening en Gilbert vlak erachter. Peleton op ruim 9 minuten, Contador rijdt hieruit weg en wordt enkele seconden gevolgd door Kruiswijk. Daar weer achter Landa en Aru en dan het peleton.
28 mei 2015 16:17
Geweldig van Contador, heerlijk.
1 3 4 5

Om te reageren moet je ingelogd zijn.