Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 18
donderdag 28 mei 2015 om 07:00

Giro 2015: Voorbeschouwing etappe 18

Na een sprintetappe op woensdag volgt er op donderdag nog een relatief rustige etappe met het oog op het zware slotweekend in de Giro d’Italia. Maar toch is de achttiende etappe niet vlak en prooi voor de sprinters. In de slotfase ligt namelijk nog een beklimming van eerste categorie met de top op ruim 35 kilometer van het einde. Wordt deze etappe prooi voor de aanvallers?

Parcours
T15_MadonnaDC_2_alt

De 170-kilometer lange rit start in Melide en de eerste 120 kilometer zijn zo goed als vlak. Er liggen twee tussensprints, na 80,9 kilometer in Stresa en na 103,6 kilometer in Bieno. Zullen misschien Elia Viviani en Giacomo Nizzolo meesluipen in de ontsnapping in de jacht naar nog wat punten voor de rode trui?

Na 123,8 kilometer komt met aan de voet van de enige beklimming van de dag, de Monte Ologno van eerste categorie. Deze klim is 10,4 kilometer lang met een gemiddeld stijgingspercentage van negen procent met een maximum tot dertien procent. Na de top gaat het nog niet gelijk naar beneden, maar gaat het nog wat op en af.

S05_Valcava_3D

Na een steile afdaling komt het peloton dan aan in Verbania aan de boorden van het Lago Maggiore. Pas op vijf kilometer van de aankomstlijn komen de renners beneden aan, dus een goede daler is zeker kanshebber in deze etappe. De laatste scherpe bocht volgt op iets minder dan een kilometer van het einde.

Favorieten

2015, Giro d'Italia, tappa 16 Pinzolo - Aprica, Cannondale - Garmin 2015, Katusha 2015, Hesjedal Ryder, Trofimov Youri, Mortirolo

Ryder Hesjedal op de flanken van de Mortirolo (Foto: Sirotti)

Al de gehele Ronde van Italië zien we een aantal renners naar voren komen die telkens maar weer ten aanval trekken. Ryder Hesjedal is misschien wel de renner die we het vaakst op de voorgrond hebben gezien in bergachtige/heuvelachtige etappes. De Canadees won drie jaar geleden het eindklassement, maar verloor in het begin van de etappe al tijd. Daarna koos de renner van Cannondale-Garmin steevast voor de aanval. En daarbij heeft hij ook nog twee ijzersterke ploeggenoten die hetzelfde idee kunnen hebben; Davide Formolo en Tom-Jelte Slagter.

2015, Giro d'Italia, tappa 16 Pinzolo - Aprica, Ag2r La Mondiale 2015, Betancur Gomez Carlos Alberto, Aprica

Carlos Betancur rijdt zich deze Giro d’Italia in de kijker (Foto: Sirotti)

Een verrassende naam die we deze Giro al veel in de aanval hebben gezien is Carlos Betancur. Een jaar lang kon de Colombiaan geen enkele goede prestatie van betekenis neerzetten, maar in Italië laat de renner van Ag2r zich opnieuw van zijn beste kant zien. Hij is één van de concurrenten van Beñat Intxausti voor de blauwe bergtrui. Als Betancur aanvalt zal de Spanjaard het zeker niet laten om ook mee te springen. Bij Movistar heeft Intxausti ook nog het gezelschap van diverse andere renners die aanvalslustig zijn, zoals Giovanni ViscontiJesus Herrada en Ion Izaguirre.

2015, Giro d'Italia, tappa 16 Pinzolo - Aprica, Lotto NL - Jumbo 2015, Kruijswijk Steven, Aprica

Steven Kruijswijk in het blauw naar de zege? (Foto: Sirotti)

Naast Slagter heeft ook Nederland nog een ijzer in het vuur. Steven Kruijswijk verloor in de vierde etappe acht minuten. Maar sindsdien stal de renner van LottoNL-Jumbo de harten van de Nederlandse wielervolger. Naar Campitello Matese (rit 8) leek hij op weg naar de etappezege en een dag later werd hij tweede naar San Giorgio del Sannio (rit 9) achter Paolo Tiralongo. In de bergrit naar Madonna de Campiglio (rit 15) kon hij net de favorieten voor de eindzege niet volgen, maar werd hij wel vijfde in de etappe. En ook in de laatste rit bergop deed hij van zich spreken met een tweede plek. Kan de Brabander ook nog een etappe winnen?

Om te winnen in Verbania moet je over goede dalerscapaciteiten beschikken. In dit peloton is Sylvain Chavanel misschien wel één van de beste in dit onderdeel van het wegwielrennen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Ryder Hesjedal
*** Davide Formolo, Carlos Betancur
** Franco Pellizotti, Ilnur Zakarin, Steven Kruijswijk
* Sylvain Chavanel, Beñat Intxausti, Giovanni Visconti, Tom-Jelte Slagter

TV en weer
Eurosport start de uitzending donderdag om kwart over twee met een voorbeschouwing. Sporza begint uit te zenden vanuit Italië na afloop van de tweede etappe in de Baloise Belgium Tour. De renners houden het waarschijnlijk droog in deze achttiende etappe, met 22 graden wordt er ideaal fietsweer verwacht in Noord-Italië.

RIDE Magazine
115 Reacties
Sorteer op:
27 mei 2015 22:17
Als ik lotto NL was zou ik tinkoff wat helpen met controleren, en dan kruijswijk weer strak tempo laten rijden. Zo steil maakt het ook niet echt uit of er imand voor je snufferd rijdt. Zelfs als iedereen van top 10 kan volgen, moeten ze diep gaan. Met het oog op de komende dagen is dat in het voordeel van kruijswijk aangezien die beter herstelt. Plus mogelijke bergpunten binnen schootsafstand houden! ;) en op die manier renners in de vlucht bergtrui-blocken
27 mei 2015 22:20
Op het vlakke moet zelfs die B-ploeg ondersteuning van lotto nl nog wat zinnigs voor hun kopman kunnen doen, voor het eerst deze giro
27 mei 2015 22:22
Misschien iets voor Bole?
27 mei 2015 22:37
@PaulS

Zo denk ik ook. En als Kruijswijk gaat denk ik dat alleen Contador en Landa zeker kunnen volgen en waarschijnlijk Aru en die Rus.
27 mei 2015 22:49
Mijn sterren voor morgen:

***** Zakarin-Visconti
**** Hesjedal-Betancur
*** Trofimov-Kruijswijk-Benat Intxausti
** Sylvain Chavanel-Luis Leon Sanchez
* Cunego
27 mei 2015 22:50
@ purito

Landa

Als je Tropic Thunder hebt gezien weet je: never go full retard...
27 mei 2015 22:52
Leuk verhaal over Kruijswijk, af en toe rare zinnen, maar je begrijpt het wel:
http://www.hpdetijd.nl/2015-05-27/belofte-definitieve-doorbraak-steven-kruijswijk-vierkant-brabant/
27 mei 2015 22:56
@PaulSchoonakker vraag me af of jij dan wel gekeken hebt de afgelopen weken... zo slecht hebben de mannen het nou ook weer niet gedaan. Door het gemis van Bennett hebben ze wat aanpassingen moeten doen. Maar de afgelopen dagen hebben Van Der Lijke, Keizer en Lindeman Kruijswijk toch elke keer prima afgezet. Dus ik vind dat je deze jongens wel heel erg tekort doet. Jammer weer.
27 mei 2015 23:10
Denk dat Kruijswijk zich morgen 'rustig' houdt. Vrijdag is de dag voor aanvallen en punten pakken.
27 mei 2015 23:14
Tja ze waren er niet in de etappe waar ze het hardste nodig waren, wat een zekere top 3-4 had opgeleverd. Jammer weer. En ja ook zonder de 8 min achterstand was kruijswijk de betere klimmer geweest met een puike tijdrit. Als hij 3e had gestaan was hij echt niet langzamer de bergen opgereden dan hij nu gedaan heeft. En ja dat attractieve koersen was leuk maar een top 3 in grote ronde misstaat ook niet, voor iedereen die volhoidt dat het tijdsverlies een grote zegen is geweest.
27 mei 2015 23:20
Kans voor Niemiec?
27 mei 2015 23:47
@PaulSchoonakker
Die beruchte etappe waren ze er inderdaad niet, maar dat is wat anders dan "voor het eerst wat nuttigs doen deze giro". Dan doe je ze tekort
27 mei 2015 23:55
Niet te voorspellen deze etappe. Blijkt ook wel uit de scenario's die in de reacties naar voren komen. Een aanvaller met veel klimvermogen, een klimmer op achterstand die de ruimte krijgt. Een klimmer die in de afdaling wegrijd, oorlog bij de klassementsmannen. Mijn dark horse voor morgen: Ulissi.

Ben ook benieuwd naar wat de klassementsmannen gaan doen: oorlog maken of een tijdelijke wapenstilstand.
28 mei 2015 05:41
@via per colle
Dank voor deze info. Alleen een bocht van 180 graden......is bij mij gewoon rechtdoor.
28 mei 2015 06:46
@katerkop Een bocht van 180 graden is bij jou rechtdoor ja? Leg uit...
28 mei 2015 07:15
@wolfje
juist Ulissie had ik nog niet gehoord.. is ook mijn dark horse!!
28 mei 2015 07:54
Waarschijnlijk is deze rit net als alle andere weer niet te voorspellen. Dat maakt deze Giro zo leuk! Maar als ik een gokje moet wagen, ga ik voor Trofimov en/of Zakakrin.
Verder deel ik de mening Purito; Landa gaat full retard haha.
28 mei 2015 08:43
Doe mij maar een spectaculair gevecht op de flanken van de ologno en dan maakt het mij niet uit wie er wint.
28 mei 2015 08:48
Kruijswijk moet zich absoluut niet druk maken om de bergtrui vandaag, slechts één berg van de eerste categorie, dat kan hij best hebben, gezien de etappes van morgen en overmorgen.

Het kan in principe alle kanten op vandaag, ben vooral heel benieuwd wat Astana gaat doen met Aru. Die was eergisteren echt niet best en hij zou zomaar nog weg kunnen zakken. Aan de andere kant hebben ze Landa die echt in goede doen is en nog wel een etappe kan winnen.

Voor Kruijswijk is de hamvraag of hij inderdaad echt zoveel beter is dan zijn concurrenten, als dat het geval is zou ik toch eens kijken of er geen pact met Contador te sluiten is (Contador helpen waar nodig en in ruil daarvoor een etappeoverwinning "krijgen"). Hij kan in een gunstig geval misschien nog wel op het podium eindigen.
28 mei 2015 09:31
@paulschoonakker
Tsja, veel meer smaken hebben ze niet, qua klimknechten. Ten Dam had misschien nog gekund. Goos is geblesseerd, Bennett mocht niet.

Ze proberen in feite met Feyenoord de finale van de Champions League te halen. En verdomd, zonder die fout in de 1e week was dat waarschijnlijk nog gelukt ook. Want inderdaad, die hele tweede week in de aanval is geen voordeel (eerder het tegendeel). Dat zou hem nog wel eens op kunnen breken.
28 mei 2015 09:38
Ik gok op Visconti of Ulissi.
Hoop natuurlijk op Kruiswijk of Slagter!
28 mei 2015 09:39
Ik moet nog maar zien of Kruiswijk tot de beste 3 klimmers blijft horen, zoals iedereen nu verwacht. Hopelijk wel, maar er staan er meer die concurrent zijn, zeker met maar één klim in de etappe.
28 mei 2015 09:40
@tendam Ik heb niet het idee dat ze de tweede week ook maar enige rust hebben gekend in het peloton. Die tweede week in de aanval is denk ik noch een voordeel noch een nadeel.

Hij heeft in ieder geval geen tijd verloren door steeds aan te vallen, dat is een feit.
28 mei 2015 09:42
LL Sanchez!
28 mei 2015 09:44
Zakarin maakt ook goede kans. Hoewelik me afvraag hoeveel van zijn recent behaalde overwinningen hij uiteindelijk mag behouden, maar dit even terzijde.

Voor Kruijswijk is het denk ik een lastig dilemma: toch nog proberen de top 5 in het AK te benaderen, of gaan voor de bergtrui en/of ritwinst. Gezien de (logische) magere resultaten van TLJ tot nu toe zou ik als team gaan voor het laatste, denk ik.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.