Giro 2016: Nibali rijdt Chaves uit roze, Kruijswijk valt van podium
foto: ANSA/CLAUDIO PERI
zaterdag 28 mei 2016 om 17:26

Giro 2016: Nibali rijdt Chaves uit roze, Kruijswijk valt van podium

Vincenzo Nibali heeft op de voorlaatste dag de Giro d’Italia naar zijn hand gezet. De Italiaan van Astana reed in de bergetappe naar Sant’Anna di Vinadio de Colombiaan Esteban Chaves uit het roze en is zo goed als zeker van de eindzege. Steven Kruijswijk had lang zicht op het podium, maar verloor in de slotfase net teveel tijd op Alejandro Valverde. De Nederlander, die gisteren zwaar ten val kwam, zakt van de derde naar de vierde plaats.

Rein Taaramäe mocht, ietwat in de schaduw van de strijd om het roze, de ritzege bijschrijven op zijn palmares. De Est, rijdend voor Katusha, was de sterkste van een grote kopgroep en kwam solo over de meet.

Nibali, die voor aanvang van de etappe een achterstand van 44 seconden had op Chaves, heeft in het nieuwe klassement een voorsprong van 52 seconden. Valverde staat op een achterstand van 1.17 minuten en mag morgen als nummer drie het podium op in Turijn. Kruijswijk staat op 1.50 minuten en moet daarmee genoegen nemen met plaats vier.

Als Nibali morgen overeind blijft, wordt het na 2013 zijn tweede eindzege in de Giro. Ook de Tour de France (2014) en de Vuelta (2010) prijken op de erelijst van de 31-jarige Italiaan.

foto: ANSA/CLAUDIO PERI

foto: ANSA/CLAUDIO PERI

Nibali valt aan op laatste Alpenreus
De strijd om de eindzege kwam op de Colle della Lombarda, de derde en laatste Alpenreus van de dag, tot een climax. Het peloton dunde steeds verder uit, waardoor er slechts een select groepje met goede klassementsrenners overbleef. Daarbij zat ook nog steeds Kruijswijk, die ondanks de breuk in zijn rib en zijn pijnlijke voet een scherpe indruk maakte.

Ook toen Michele Scarponi aan de boom begon te schudden voor zijn kopman Nibali, hield Kruijswijk stand, net als Chaves, Valverde, Rafal Majka, Bob Jungels en Rigoberto Uran. Vier kilometer voor de top was het Nibali zelf die de boel liet ontbranden. Chaves en Valverde konden nog even volgen, maar even later ging de Italiaan solo verder.

Kruijwijk valt strijdend van het podium
Nibali kreeg nog even wat hulp van ploeggenoot Tanel Kangert, die terug was komen vallen uit de kopgroep, en nam steeds meer voorsprong op Chaves. Op de top had de Colombiaan, die inmiddels was achterhaald door het groepje van Kruijswijk, een achterstand van 55 seconden op de Italiaan. Op het laatste klimmetje (2,3 km aan 8,1%) liep Nibali alleen maar verder uit.

Net als Chaves leverde ook Kruijswijk in de laatste bergetappe een duur plaatsje in. De Nederlander kwam na zijn val weliswaar sterker voor de dag dan menigeen had verwacht, maar wist in de slotfase niet in het spoor van Valverde te blijven. De Spanjaard maakte de achterstand van 45 seconden in het klassement goed en kaapt de podiumplaats voor de neus van de Nederlander weg.

28-05-2016 Giro D'italia; Tappa 20 Guillestre - Sant'anna Di Vinadio; 2016, Lotto Nl - Jumbo; Kruijswijk, Steven;

foto: Sirotti

Nieve neemt bergtrui over van Cunego
Al snel werd duidelijk dat in de laatste bergetappe, die grotendeels op Franse bodem werd verreden, een strijd op twee fronten zou ontstaan. Een tien man sterke kopgroep kreeg de vrijheid van het peloton en nam een voorsprong die opliep tot boven de tien minuten. Op de eerste van drie klimmen van de zwaarste categorie kwam Stefan Denifl als eerste boven, maar op de slopend lange Col de la Bonette koos Mikel Nieve het ruime sop.

Taaramäe sterkste van grote kopgroep
Het avontuur van Nieve bleek een geslaagde aanval op de blauwe bergtrui. De Spaanse Sky-renner pakte genoeg punten om het tricot op de voorlaatste dag over te nemen van Damiano Cunego, die eerder ook nog deel had uitgemaakt van de vroege vlucht. Nieve bleef echter niet uit de greep van zijn directe achtervolgers. Kangert, Giovanni Visconti, Alexander Foliforov, Joe Dombrowski, Rein Taaramäe, Darwin Atapuma en Gianluca Brambilla kwamen aansluiten en zo ontstond er een kopgroep van acht man.

foto: ANSA

foto: ANSA

Op de flanken van de derde en laatste Alpenreus, de twintig kilometer lange Colle della Lombarda, bleven van de oorspronkelijke kopgroep alleen Dombrowski, Atapuma, Visconti, Kangert en Taaramäe over. De Est liet zien vandaag de beste benen te hebben. Hij plaatste een versnelling, hield stand en won zo (na de 14 etappe in de Vuelta van 2011) zijn tweede ritzege in een grote ronde.

RIDE Magazine
171 Reacties
Sorteer op:
1 5 6 7
28 mei 2016 19:14
MDKIDW - 28 mei 2016 om 18:49
Die 6e plaats in de TdF van vorig jaar heeft Gesink maar aan 1 man te danken...juist Kruijswijk.
Die moest zelfs een keer uit een kansrijke kopgroep terugkeren om G. op sleeptouw te nemen.
De rit naar Alpe d'Huez ronde Gesink redelijk af doordat hij door K. naar boven werd gevloekt omdat hij dreigde te capituleren..!
Dat Gesink als 6e dus ook 1e had kunnen worden ligt helaas gevoelig anders.
Niemand in NL, behalve Poels, komt in de buurt van de klimcapaciteiten van Kruijswijk.
28 mei 2016 19:16
@Quick Step Minded
Volgens mij zie je spoken. Ik probeerde LyndaLid zelfs een beetje in toom te houden omtrent de verwachtingen rondom Henao.
28 mei 2016 19:24
@ettixlidel - 28 mei 2016 om 19:10
Je bedoelt dat je de ploeg van Lefevere niet vertrouwt?
Zou kunnen..
28 mei 2016 19:27
Nogmaals ik snap de kritiek op de ploegleiding niet. Vorig jaar Kruijswijk 7e in de Giro en Gesink 6e in de (sterker bezette) Tour. Allebei dit voorseizoen niet indrukwekkend. Net als vorig jaar overigens.
Dus op grond waarvan had de TLJ leiding moeten besluiten alle kaarten op de Giro te zetten. En op grond waarvan gaan jullie er op voorhand al van uit dat een vergelijkbare prestatie in de Tour van Gesink of Kelderman onmogelijk is.
Achteraf is het mooi wonen. Natuurlijk is het jammer dat er geen sterkere klimknechten waren. Met de mannen die er wel waren zijn er (ook weer achteraf) misschien niet altijd de beste, maar wel verdedigbare keuzes gemaakt.
28 mei 2016 19:29
Prachtige Giro met voor ons verdrietige afloop. Kruijswijk enorme mentaliteit getoond; pet diep af voor hem. Met dank aan een sterke ploeg (ook al viel Movistar deze Giro zwaar tegen) verbeteren Nibali en Valverde zich op het eind. Ploegen met een klein budget hebben het ook in wielrennen zwaar; in dat opzicht doet TLJ het dit jaar goed. Vind Nibali de verdiende winnaar; hij was echt beter dan Chaves. Overigens onzinnig om te denken dat TLJ zich op Vuelta en Giro moet richten en de Tour onbelangrijk moet vinden. Wie vorig jaar in Utrecht was en dit jaar in Apeldoorn weet dat de Tour voor een WT-sponsor het verreweg grootste podium is; dat is geen vergelijk.
28 mei 2016 19:40
@koel

dat zeg ik ook niet, ik denk ook dat hij de beste klimmer is maar kruijswijk rijdt liever de giro dan de tour (en ik ben blij dat het zo is want ik vind de giro de mooiste van de 3) een goede giro rijden betekend nog niet dat je een goede tour kan rijden maar wat ik vooral wil zeggen is dat het veel belangrijker voor de sponsors en het klootjes publiek is om een goede tour te rijden dan een goede giro. als we het over grote rondes hebben denk ik dat kelderman een goede toekomst voor zich heeft :)
28 mei 2016 19:42
@MDKIDW Laat Klootje er ff buiten ;)
28 mei 2016 19:53
De kater is nog steeds groot, maar Steven Kruijswijk super bedankt voor deze GIRO!!! Nibali knap gereden de laatste dagen, sterke ploeg etc.... Gelukkig een keer niet aan de auto gehangen. Een groot kampioen zou toch ook een woordje over Kruijswijk zeggen, maar goed dat is misschien wat wij willen horen....
28 mei 2016 19:59
Mooie giro gezien. Kruijswijk was ontzettend sterk. Op voorhand was de hoop voor een top 5 reëel en dat maakt hij waar, de ploeg heeft hard gewerkt naar vermogen. Hij verliest de giro door de val en het podium door tactisch en organisatorisch gezien niet optimaal te worden ondersteunt door de ploegleiding. Zo had er gisteren iemand van TLJ voorin moeten zitten en anders moeten ze ervoor zorgen dat de concurrentie geen ploegmaats voorin zouden hebben, door deze geen ruimte te gunnen. Boven op de Agnel had iemand moeten staan met een zakje en vestje (zoals wel op de Bonnette het geval was vandaag). Wat mij betreft hadden ze vaker (waaronder vandaag) moeten proberen iemand in de vlucht mee te sturen om later van dienst te kunnen zijn. Nibali is de verdiende winnaar, jammer dat we het duel Kruijswijk Nibali niet echt hebben kunnen zien. Al vermoed ik dat het niet echt spannend geweest meer zou zijn. Uiteindelijk geeft Kruijswijk met de val maar 2 minuten toe in het klassement (maar de 7 verloren minuten is natuurlijk echt veel).
28 mei 2016 20:10
Al die kritiek op Nibali dat dit ongeloofwaardig is. Het is zelfs niet dat hij plots beter is, anderen waren vooral slechter. Chavez heeft, net zoals in de Vuelta vorig jaar, duidelijk nog moeite met 3 volle weken. Hij kon zelfs een gehavende Kruijswijk en bijvoorbeeld Jungels niet meer volgen. Nibali was trouwens ook vandaag niet buitenaards maar gewoon een beetje beter dan Valverde en Uran en een stuk beter dan Chaves en Kruijswijk, dat bij die laatste aan de val ligt. Zonder die val ben ik er zelfs vrij zeker van dat Kruijswijk gisteren Nibali gelost zou hebben bergop.
Hij was de sterkste, maar had 'pech'. Tussen aanhalingstekens want ik denk dat de val effectief komt door Nibali te willen volgen. Begrijpelijk, maar hij had hem gewoon ook wat tijd kunnen laten pakken...
MoestNibali echt een wonderbaarlijke heropstanding hebben gehad, dan had hij vandaag vanaf die laatste afdaling met nog 2 heel zware klimkilometers wel nog tijd gepakt op Taaramae. Het verschil aan de finish was vrijwel identiek. Nibali was nog steeds matig, maar al even beter dan Valverde en iets minder dan Chaves. Dat eerste was nog steeds zo; ik vind Valverdes heropstanding en die van Uran trouwens opvallender, dat tweede zeker; Chaves was niet langer samen met Kruijswijk, die zichzelf uitschakelde, de beste klimmer. Niet buitenaards, normale wielerlogica, vooral met zo'n team dat op de belangrijke momenten voor die korte welgekomen rustmomenten zorgde de voorbije dagen. Nibali wint door de achteruitgang en pech van anderen en dankzij een ijzersterk team. Wielrennen uitgevoerd als ploegsport... ☺
28 mei 2016 21:01
Dan maar de Vuelta pakken Stevie!
28 mei 2016 21:08
De topfavoriet toch nog winnaar na een soort landisje.
Kruiswijk grijpt uiteindelijk een mooie vierde plek. Dat had zonder zijn stuurfout bijna zeker de eindoverwinning geweest. Maar als telt niet natuurlijk.
Pozzovivo stelt vandaag het meest teleur. Wat rijdt die een povere giro.
28 mei 2016 21:12
allemaal naar de huldiging uit respect voor Kruijswijk
28 mei 2016 22:37
Hulde voor Nibali en Kruiswijk.

Vrij naar Arnold S.:'I'll be back."
28 mei 2016 23:04
En dan net weer die ...... Valverde, de meest ongeloofwaardige wielrenner die er op dit momenr rondrijdt
28 mei 2016 23:53
Je kunt blijven praten over wel of niet vertrouwen van Nibali, maar daar heb je geen inzicht in en moet je dus ook niet doen. Waar ik me erg over kon opwinden was het aantal motoren dat maar in de buurt van Nibali bleef om hem zo te helpen. Al die fotografen op de motoren reden veel te dichtbij. Italianen onder elkaar, maar dat zou je anders niet gezien hebben hoor. De organisatie doet natuurlijk ook niets. Dat vind ik het meest belachelijke aan deze hele Giro..
29 mei 2016 00:11
Laten we hopen dat dit persoonlijke drama ook iets goeds heeft opgeleverd. 4e plek de meest pijnlijke plaats om te eindigen.

Nu voorbereiden op de Vuelta. Alles daar op Steven. En wat sterke jongens zoals Kelderman en Gesink in dienst laten rijden.
29 mei 2016 03:33
Ik heb achteraf een kut giro gezien met een winaar die nog niet in de schaduw van kruiswijk mag staan.....Nibali zou trots mogen zijn als hij de schoenen van Kruiswijk mocht poetsen......Zelfs een blind paard heeft kunnen zien dat kruiswijk minstens 20% beter was dan de uiteindelijke winnaar.
29 mei 2016 03:38
Sport is niet altijd eerlijk
29 mei 2016 05:21
Wel jammer dat ten Dam weg is bij TLJ. Ik weet zeker dat hij als knecht wel was gevallen voor Kruijswijk ;-)

"hey kruissie, niet vallen dat doe ik wel voor je"
29 mei 2016 09:14
Nibali en Valverde, zonder respect voor Steven, hij was de enige verdiende
winnaar van deze giro.
Geen woord van hen , dat ze geluk hebben gehad door de valpartij van Steven,
anders hadden ze met lege handen gestaan.
Vandaag heeft Steven zo goed stans gehouden met zijn kwetsuren ongelooflijk.
Steven is voor mij de winnaar van deze Giro, en die andere twee kunnen me
gestolen worden.
1 5 6 7

Om te reageren moet je ingelogd zijn.