Giro 2016: Voorbeschouwing klimtijdrit Alpe di Siusi
Foto: ANSA
zondag 22 mei 2016 om 06:00

Giro 2016: Voorbeschouwing klimtijdrit Alpe di Siusi

Zondag staat het Giro-peloton een zware test te wachten. Na een jaar afwezigheid keert de individuele klimtijdrit terug in de Giro. Tijdens de krachtsinspanning op de Alpe di Siusi is het ieder voor zich en krijgen de favorieten geen kans om zich te verstoppen. Kan Steven Kruijswijk het roze behouden? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De klimtijdrit speelt zich af in de provincie Zuid-Tirol in het noordelijkste puntje van Italië. Daar wacht een 10,8 kilometer lange strijd tegen de klok. Vanaf de start in Castelrotto is het niet direct vanaf het begin klimmen geblazen, de eerste 1800 meter zijn vals plat. Hierna begint een negen kilometer lange klim met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,3%. Het steilste stuk ligt twee kilometer voor het einde. Het loopt daar op tot elf procent.

T15_AlpeSiusi_alt

Hoewel de Giro ook een verleden kent van beklimmingen over onverhard terrein, is hier vandaag geen sprake van. De beklimming gaat over brede, geasfalteerde wegen. Lange rechten stukken worden afgewisseld met steile haarspeldbochten. Na 4,4 kilometer is de enige tijdswaarneming onderweg. De eerste renner start om 13:20 en de aankomst van de laatste renner wordt om 17:15 verwacht.

T05_Abetone_ARR

De Giro kwam één keer eerder aan op Alpe di Siusi. In 2009 won Denis Menchov er de etappe. Later dat jaar zou hij ook de Giro winnen.

Favorieten
Tijdens de derde individuele rit tegen de klok van deze Giro zal het klassement ongetwijfeld herschikt worden. Een klimtijdrit is een atypische tijdrit. Het zullen vandaag immers niet specialisten tegen de klok zijn die om de overwinning strijden, maar het zijn de klimmers die op de voorgrond zullen treden. De renners zullen dan ook starten op hun gewone fiets in plaats van op een tijdritfiets. Na twee weken Giro staan de beste klimmers van deze ronde in de top van het klassement. De kans is dan ook groot dat een klassementsrenner in deze rit met de overwinning aan de haal gaat.

Kan Nibali tijd goedmaken op Kruijswijk - Foto: Sirotti

Kan Nibali tijd goedmaken op Kruijswijk? – Foto: Sirotti

Wanneer Vincenzo Nibali de Giro wil winnen, dan zal hij hier zijn slag moeten slaan. Dat de Italiaan de discipline beheerst, bewijst zijn overwinning in 2013. Toen won hij twee dagen voor het einde de twintig kilometer lange klimtijdrit naar Polsa. Topfavoriet Nibali heeft zich deze Giro tot dusver niet kunnen onderscheiden. In de etappe van zaterdag kreeg hij een gevoelige tik te verwerken. Kan hij op de flanken van de Alpe di Siusi tijd terugwinnen?

Ook Alejandro Valverde had op weg naar Corvara niet zijn beste dag. De kopman van Movistar heeft niet heel veel ervaring met klimtijdritten, maar behoort bergop tot de betere renners. Dat kan ook gezegd worden van zijn ploeggenoot Andrey Amador. Wanneer de twee nog werk willen maken van hun ambities voor het podium, zullen ze hier tijd moeten pakken.

Kan Kruijswijk het roze behouden - Foto: Sirotti

Kan Kruijswijk het roze behouden? – Foto: Sirotti

LottoNL-Jumbo heeft twee troeven in huis. Primoz Roglic was in de twee voorbije tijdritten deze Giro veruit de sterkste renner. In Apeldoorn was het verschil met winnaar Dumoulin slechts twee honderdsten, maar in Chianti reed er (mede door hulp van de weergoden) niemand sneller dan de Sloveen. Roglic is ook een begenadigd klimmer. Wanneer een plus een twee wordt, kan hij ook hier een topklassering behalen. Steven Kruijswijk is bezig aan een zeer regelmatige Giro, wat hem zelfs de roze trui opleverde. De Brabander is misschien geen specialist tegen de klok, maar behoort tot de beste klimmers van deze ronde. Aangezien de vorm in een klimtijdrit een belangrijke factor is, zou Kruijswijk hier wel eens hoog kunnen eindigen.

Een renner die niet direct hoog staat in het klassement, maar wel goed kan klimmen is Gianluca Brambilla. De Italiaan van Etixx-Quick Step won al in Arezzo, wat aantoont dat zijn vorm in orde is. In de rit naar Corvara bedroeg zijn achterstand een half uur. Spaarde hij zich voor de klimtijdrit? Ook zijn ploeggenoot Bob Jungels moet deze tijdrit aankunnen. De Luxemburger droeg enkele dagen terug het roze, maar het is afwachten hoeveel energie hij nog over heeft.

Domenico Pozzovivo

Domenico Pozzovivo – Foto: Sirotti

Pocketklimmer Domenico Pozzovivo is een renner die het rijden tegen de klok bergop beheerst. In 2014 werd hij nog vijfde. Van hem mag opnieuw een plek bij de beste tien verwacht worden. Lotto Soudal beschikt met Tim Wellens over een renner die zich hier kan onderscheiden. De Belg eindigde in 2014 als negende, al was dat op vier minuten van winnaar Quintana. In de rit naar Corvara was de Wit-Rus Kanstantsin Siutsou (Dimension Data) verrassend sterk. Kan hij deze vorm omzetten in een goede tijd bergop?

Klimmers Rafal Majka (Tinkoff) en Ilnur Zakarin (Katusha) zijn outsiders voor de overwinning. Zakarin viel tegen in Chianti, maar een route die vrijwel geheel bergop gaat is meer zijn terrein. De Colombiaan Esteban Chaves zag een sterk optreden op weg naar Corvara beloond met een overwinning en staat daardoor inmiddels op een podiumplek. Dat geeft ongetwijfeld extra motivatie om deze positie tot in Turijn te behouden. Landgenoot Rigoberto Uran viel tegen in de tijdrit in Toscane, maar kan hier tijd goedmaken. Twee jaar geleden op Cima Grappa eindigde hij nog als derde. Darwin Atapuma (BMC) is een derde Colombiaan die deze Giro met ereplaatsen in Sestola (vierde) en Corvara (derde) goed op dreef is.

Saillant detail is dat zowel in 2013 (Nibali) als 2014 (Quintana) de klimtijdrit werd gewonnen door de rozetruidrager, die later ook de ronde zou winnen. Het zou een knap staaltje zijn mocht Steven Kruijswijk deze traditie voortzetten.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Vincenzo Nibali
*** Steven KruijswijkEsteban Chaves
**  Primoz Roglic, Alejandro ValverdeRafal Majka
*  Rigoberto Uran, Ilnur Zakarin, Domenico PozzovivoAndrey Amador

RIDE Magazine
109 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 5
21 mei 2016 19:33
Kruijswijk voor de winst. Moet gemakkelijk lukken met deze vorm. Chaves is niet een goede tijdrijder. Verder verwacht ik Valverde in de top 3.
21 mei 2016 19:34
Roglic maakt hier toch geen kans? Wat ik wel zag is dat Battaglin 13e werd twee jaar geleden tijdens de klimtijdrit
21 mei 2016 19:35
Mag hopen dat TLJ de hele ploeg behalve Kruissie spaart morgen, inclusief Roglic
21 mei 2016 19:35
Makkelijk is het nooit, maar Kruijswijk is inderdaad een goede kanshebber. Verder zie ik Chaves en Pozzovivo hier voorin mee doen. Pozzovivo stijgt vaker boven zichzelf uit in een klimtijdrit.
21 mei 2016 19:35
Waarom heeft kruijswijk minder sterren dan Nibali ?
21 mei 2016 19:35
Lastig in te schatten wie hier gaat winnen. @panta Door de rustdag ook niet nodig om te sparen.
21 mei 2016 19:39
**** Kruijswijk
*** Nibali Chaves
** Amador Valverde Pozzo
* Roglic Majka Uran Zakarin
21 mei 2016 19:41
@Robert Chasinque
Dit kun je toch totaal niet vergelijken met een vlakke tijdrit? Dit gaat om puur klimvermogen, en indelen. Ik zou daarom niet weten waarom Chaves hier niet kan winnen.

Nibali is hier wel een specialist in. Ik verwacht dat hij zo'n 10 seconden op Chaves pakt en 15 op Kruijswijk. De rest zal opnieuw meer tijd verliezen.

Pozzovivo is een typische subtopper. Met het verschil dat hij deze Giro nog minder is dan in bijvoorbeeld 2014. Daar verwacht ik niet veel van.
21 mei 2016 19:42
Roglic krijgt echt bijna elke dag een ster
21 mei 2016 19:42
Nederland dat twee tijdritten wint, met twee verschillende renners, en de derde tijdrit was voor een buitenlander maar van een Nederlandse ploeg... Zou het écht kunnen?

Dit gaat meestal gewoon om vorm. Als Ulissi bijvoorbeeld wil zie ik die ook hoog eindigen, net als types als Atapuma die duidelijk goed zijn. Moeten ze wel willen.

****
Kruijswijk
***
Nibali - Zakarin
**
Chaves - Uran - Majka
*
Valverde - Amador - Ulissi - Nieve
21 mei 2016 19:42
Over Roglic mag wel een kruis gemaakt worden bij de sterren. Oké dit is een 'tijdrit', maar een klimtijdrit heeft weinig met tijdrijden te maken. Ik zie hem zeker niet in de top 10 eindigen.
21 mei 2016 19:43
Pozzovivo leek het vandaag in de achtervolging op een gegeven moment het een beetje te lieten lopen. Hopelijk kan hij hier dan voor een mooie notering gaan. Daarbij hoop ik natuurlijk op een ijzersterke Kruiswijk die de ritzege pakt, en een 2e plek voor Pozzo.
21 mei 2016 19:44
Kruijswijk gaat normaal gesproken tijd verliezen op Nibali en Chaves, qua explosiviteit en pure pk's per kilo zijn zij beter. Maar niet genoeg voor een wisseling van het roze.
21 mei 2016 19:49
Mensen vergeten dat Roglic van te voren bekend stond als een klimmer, en niet als een tijdrijder.
En hij vind het gewoon leuk om bergop hard te fietsen :)
21 mei 2016 19:50
Valverde valt morgen weer tegen en stapt af. Kruijswijk maakt hier kans.
21 mei 2016 19:51
Gewoon Roglic meter afpakken en hem die berg opsturen, misschien wordt ie wel weer gelukkig van hard fietsen. Een etappeoverwinning voor Kruijswijk zou deze Giro helemaal te gek maken natuurlijk.
21 mei 2016 19:51
Heeft iemand een goede referentie voor de tijdsverschillen die we hier kunnen verwachten?
21 mei 2016 19:53
Ik denk dat kruiswijk de meeste pk is in huis heeft bergop ,afgelopen jaar in zware tijdrit vijfde en alleen maar bergop ,wie is er beter ?
21 mei 2016 19:53
Geen van de toppers heeft zich kunnen sparen vandaag. Ze zullen wat dat betreft op gelijke voet aan de klimtijdrit beginnen. Zie niet waarom de besten van vandaag niet ook de besten van morgen zullen zijn. Kruiswijk, Chaves en Nibali voor de top-3 dus, in willekeurige volgorde.
21 mei 2016 19:53
Gewoon de uitslag van vandaag afgaan en de vluchters ertussenuit laten. Chaves en Kruijswijk de favorieten met daarachter Nibali, Zakarin, Uran en Majka
21 mei 2016 19:54
Als de vorm goed is dan hoef je volgens mij niet veel te verliezen. Super spannend na een zware bergetappe de dag ervoor. Wie heeft de vorige dag goed verteerd? Wie is er te diep gegaan? Wie gooit definitief de handdoek? Heb je een mindere dag dan ben je in een klimtijdrit zo minuten kwijt want je karretje aanhaken in een groepje is er niet bij en ook geen knechten die je terug kunnen brengen. En gelukkig ook geen afdaling waar je tijd terug kunt pakken, wat vandaag de redding van Nibali was. Morgen een heel eerlijke uitslag. De sterksten komen vooraan te staan. Een ideale mogelijkheid voor Kruijswijk om steviger op het podium te komen als hij over de benen van vandaag beschikt. Het is wel wat (te) kort voor hem en ik hoop dat hij in zijn ritme kan komen in die eerste 1,8km.
21 mei 2016 19:56
Ik zeg Ciccone voor de winst!
21 mei 2016 19:57
@Onie +1
Exact dat, laat hem maar aan heer Boven vragen de meter te geven en dat die hem niet geeft. Dan gaat hij vol genot van de prachtige omgeving geheid hard naar boven trappen, vind ie inderdaad vast leuk daar haha
21 mei 2016 19:58
Wel merkwaardig trouwens dat Kruiswijk aangeeft deze tijdrit niet te hebben verkend.
21 mei 2016 19:59
@redactie: lag deze voorbeschouwing soms al op de plank? Nibali: zeker, Kruijswijk en Chavez: de aller-, allersterksten vandaag en dus ook morgen.
Valverde: lachertje, dat wordt zeker geen overwinning morgen na vandaag.
Als het weer regelmatig blijft verwacht je hier toch gewoon de toppers van vandaag vooraan?

edit: wat pedaleur zegt dus.

edit2: Verkennen van de Dolomieten is denk ik lastig als je ook nog hoogtestage wilt doen. Er ligt tot laat in april sneeuw volgens mij.
1 2 3 5

Om te reageren moet je ingelogd zijn.