Giro 2024: Tadej Pogacar mathematisch zeker van blauwe bergtrui
foto: Cor Vos
zaterdag 25 mei 2024 om 15:08

Giro 2024: Tadej Pogacar mathematisch zeker van blauwe bergtrui

Tadej Pogacar is zeker van de eindzege in het bergklassement van de Giro d’Italia. De Sloveen kan na de eerste beklimming van de Monte Grappa in de twintigste etappe niet meer achterhaald worden in het nevenklassement. Uiteraard moet hij de etappe van vandaag en de slotrit naar Rome nog wel uitrijden.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Het was voor de start van de twintigste etappe al bijna zeker dat Pogacar de blauwe bergtrui zou gaan winnen in de Giro d’Italia. De Sloveen had vanochtend een voorsprong van 78 punten in het klassement op naaste ‘belager’ Georg Steinhauser, terwijl nummer drie Giulio Pellizzari maar liefst 83 punten achterstand had. In de voorlaatste etappe waren nog precies 83 punten te verdienen, voor degene die op alle hellingen als eerste boven zou komen: 3 op de Muro di Ca’ del Poggio (vierde categorie) en 40 bij beide passages van de Monte Grappa (eerste categorie).

Steinhauser en Pellizzari zaten beiden niet mee met de vroege vlucht. Na de Muro di Ca’ del Poggio konden we Pellizzari dus al definitief afschrijven voor de eindwinst in het nevenklassement. Steinhauser had in theorie nog wel een kans, maar moest al vroeg lossen uit het peloton op de Monte Grappa. Daarmee was het ook voor hem onmogelijk geworden om Pogacar nog in te halen.

Pellizzari schuift op naar plek twee
Steinhauser zelf zou nog wel gepasseerd worden in het bergklassement overigens, want Pellizzari maakte op de Monte Grappa nog de sprong naar de kopgroep en kwam als eerste boven op deze beklimming. De jonge Italiaan pakte daarmee genoeg punten om de Duitser voorbij te steken in het nevenklassement. Hij mag daarom zondag in de bergtrui rijden in de slotrit naar Rome, tenzij Pogacar zijn roze trui vandaag nog verliest of Steinhauser na een wonderbaarlijke wederopstanding nog een sloot punten pakt op de tweede keer Monte Grappa.

Pogacar heeft zich overigens nooit gemengd in de strijd voor de bergpunten, maar verzamelde deze automatisch door zijn ritzeges. Het heeft ervoor gezorgd dat de kopman van UAE Emirates na negentien dagen koers al op een totaal van 230 punten stond.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.