Giro 2024: Voorbeschouwing etappe 3 naar Fossano – Eerste sprintkans voor Kooij, Jakobsen en co?
foto: Cor Vos
maandag 6 mei 2024 om 07:45

Giro 2024: Voorbeschouwing etappe 3 naar Fossano – Eerste sprintkans voor Kooij, Jakobsen en co?

Na een lastig openingsweekend gaat de Giro d’Italia maandag verder met de eerste kans voor de sprinters. Pas op de derde dag krijgen de sprinters hun eerste mogelijkheid op de overwinning. In een etappe van 166 kilometer trekt het peloton zuidwaarts richting Fossano. Komt daar een Nederlandse of Belgische ritzege? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours

Vanuit Biella, nabij de klim naar Oropa, verplaatsen de ploegen en renners zich met een busritje van een uur naar Novara, de startplaats van etappe drie. Vanaf hier begint een relatief vlakke rit van 166 kilometer. In het totaal moeten 831 hoogtemeters overwonnen worden.

De startplaats, die zich tussen Milaan en Turijn bevindt, was al vaker passagestad tijdens de Ronde van Italië. Tweemaal finishte de drieweekse wedstrijd er en beide keren won er een Belg. In 1968 was Eddy Merckx de beste in de Noord-Italiaanse plaats. In 2021 was Tim Merlier in de tweede etappe de snelste, voor thuisrenners Giacomo Nizzolo en Elia Viviani. Datzelfde jaar diende de stad nogmaals als passageplaats. Dat was tijdens de negentiende etappe; eerdere winnaar Merlier was toen al uitgestapt.

In het eerste deel van de rit stuit het peloton op één gecategoriseerde beklimming. De Lu (4,3 km aan 3,2%) mag nauwelijks een naam hebben (dat heeft de berg daarom ook niet) en wordt daarom aangeduid als een klim van vierde categorie. De top ligt op 108 kilometer van de streep. Ook is er in de eerste helft van de etappe een tussensprint te vinden.

Op iets meer dan 22 kilometer voor de streep ligt de tweede en laatste tussensprint van de dag in de plaats Cherasco. In 2013 lag hier de eindstreep van een etappe van de Giro. Toen was Mark Cavendish in een sprint de snelste voor (ook al) Nizzolo en Luka Mezgec.

In tegenstelling tot 2013 ligt de eindstreep van de derde etappe van de Giro d’Italia van dit jaar ruim 20 kilometer zuidelijker, in Fossano. De Italiaanse gemeente telt iets meer dan 24.000 inwoners en diende eenmaal eerder als finishplaats in de Ronde van Italië. Dat was in 1993, toen won de Italiaan Adriano Baffi. De vijfvoudig Giro-ritwinnaar was de snelste in een massasprint.

Merlier wint in Novara tijdens de Giro van 2021 – foto: Cor Vos

Nu de finish na 31 jaar opnieuw in Fossano ligt, is het de vraag of er weer een massasprint komt. In de laatste kilometers bevindt zich een oplopende strook van 1,8 kilometer aan 4,2 procent. Goed positioneren lijkt voor de kanshebbers op de dagzege dus een must bij het inrijden van de finishplaats. Wint er opnieuw een snelle man na een sprint in Fossano?

Maandag 6 mei, Etappe 3: Novara – Fossano (166 km)
Start: 13.10 uur
Finish: tussen 17.05 en 17.20 uur

Hoe laat zijn de belangrijke passages?
Top Lu (4e cat): tussen 14.35 en 14.45 uur
Tussensprint Masio: tussen 15.0 en 15.15 uur
Tussensprint Cherasco: tussen 16.30 en 16.55 uur


Favorieten

Na twee etappes met veel hoogtemeters kunnen de sprinters maandag hun hart ophalen. Met ruim 800 hoogtemeters valt het goed mee, al wordt de slotfase nog wel wat lastiger gemaakt door twee korte heuvels, bij Cherasco (1,2 km aan 6,1%) en in Fossano (1,8 km aan 4,2%) zelf. Dat gaat bij sommige snelle mannen in de kleren kruipen, maar niets staat een massasprint in de weg. Daarbij zijn er meerdere kanshebbers uit Nederland en België.

Tim Merlier – foto: Cor Vos

Winnen bij de eerste sprintkans in een grote ronde? Dan moet je bij Tim Merlier zijn! In de Giro d’Italia van 2021 schoot de West-Vlaming raak bij zijn eerste sprintkans en later dat jaar won hij ook de eerste sprintrit van de Tour de France. Sindsdien won Merlier geen etappe in een grote ronde meer, maar dit jaar is hij in dienst van Soudal Quick-Step dé absolute kopman, met Jozef Cerny, Luke Lamperti en Bert Van Lerberghe als trein. In dit sprintveld is Merlier intrinsiek waarschijnlijk de snelste sprinter, maar dat is geen garantie op succes. Als Merlier wint, is het zijn achtste zege van 2024. Zo liet hij in de UAE Tour al zien op het hoogste niveau van de beste sprinters te kunnen winnen. Daar won hij drie keer, onder meer van Olav Kooij.

Diezelfde Olav Kooij is de volgende favoriet die we willen aankruisen. Hij is de vooruitgeschoven pion van Visma | Lease a Bike en heeft met Edoardo Affini, Jan Tratnik, Tim van Dijke en Christophe Laporte een serieuze sprinttrein met zich mee. Voor Het Jachtluipaard van Numansdorp is het zijn vuurdoop in een sprint van een grote ronde. Qua snelheid behoort Kooij inmiddels tot de wereldtop, de hoogtemeters in de finale moet hij goed kunnen overleven en ook in positionering is hij erg sterk. Wel liep hij bij een val in de tweede etappe meerdere schaafwonden op. “Maar morgen staan we weer met goede moed aan het vertrek”, klonk de Nederlander na afloop echter hoopvol.

Olav Kooij – foto: Cor Vos

Nog meer sprintgeweld uit de Lage Landen vinden we bij dsm-firmenich PostNL, dat Fabio Jakobsen als kopman heeft aangewezen. Na een moeizaam voorjaar veegde hij de nul van de tabellen in de Ronde van Turkije. Het bleef bij die ene overwinning, terwijl zijn lead-out Tobias Lund Andresen daarna nog drie etappes won. Een paar keer overleefde Andresen een heuvelachtige rit in Turkije wel, maar een paar keer liet Jakobsen ook de kans aan zijn Deense gangmaker. Wat dat betreft is het nog gissen naar de vorm van Jakobsen op het allerhoogste niveau, zeker tegen renners als Merlier en Kooij. Maar als Jakobsen goed geplaatst zit op 300 meter, zal hij dicht bij de zege gaan zijn. Zo niet, let dan op de man van de Turkse hattrick.

Een ploeg die zijn stempel zal drukken op de sprintetappes gaat Lidl-Trek zijn. De Amerikaanse formatie heeft met Jonathan Milan de titelverdediger van de paarse puntentrui in huis. Afgelopen seizoen wist de Italiaan een etappe te winnen en door veel ereplaatsen het paars binnen te slepen. Dit jaar hoopt hij voor meer ritzeges te gaan, waarbij hij geloodst moet worden door sterke mannen als Daan Hoole, Jasper Stuyven, Edward Theuns en zijn vaste lead-out Simone Consonni. Een straffe trein die Milan op gang moet kunnen helpen. De heuveltjes in de slotfase moet Milan goed kunnen overleven, waardoor hij een serieuze kanshebber is op ritwinst.

Jonathan Milan – foto: Cor Vos

Rondom Kaden Groves is het behoorlijk stil geweest in aanloop naar de Giro. Zeker voor een renner die vorig jaar in de Giro (een ritzege) en de Vuelta (drie ritzeges en het puntenklassement) wist te winnen. Toegegeven, in vlakke sprints staat Groves wel onder de al genoemde namen, maar een lastige rit moet hij zeker kunnen overleven. Dit voorjaar wilde het ook nog niet vlotten voor Groves, dus is het afwachten waartoe hij in staat is. Edward Planckaert en Timo Kielich helpen hem door de finale. Het ProTeam van Israel-Premier Tech heeft enkele outsiders voor de sprintetappes, met Ethan Vernon en Hugo Hofstetter. De Brit, die afgelopen winter overkwam van Soudal Quick-Step, geven we in deze etappe meer kans.

Movistar gaat met Fernando Gaviria voor ritsucces in de vlakkere etappes. Ervaring genoeg in de Giro voor de Colombiaan, die in zes eerdere deelnames vijf etappes wist te winnen. In 2017 was hij bovendien winnaar van het puntenklassement, maar die tijden liggen al ver achter ons. Dit jaar lukte winnen alleen nog in de Tour Colombia voor Gaviria, dus verwachten we geen wonderen van hem in deze Giro. Misschien wel een sprint van 500 meter lang? Nog zo’n sprinter van wie onduidelijk is hoe hij zich verhoudt in dit sprintveld: Caleb Ewan van Jayco AlUla. In Oman won de Australiër een etappe, maar sinds maart zat er geen goede uitslag meer in. Afwachten dus… Met Max Walscheid en Luka Mezgec heeft hij twee sterke gangmakers.

Fabio Jakobsen – foto: Cor Vos

Voor Tudor is ritwinst een groot doel bij hun debuut in een grote ronde. De grootste kandidaat daarvoor is Alberto Dainese, die de afgelopen jaren namens Team DSM al ritzeges boekte in de Giro. Met Matteo Trentin, Alexander Krieger en Marius Mayrhofer heeft Dainese een flinke trein. In een vlakke finale kan Dainese altijd als een duveltje uit een doosje komen. Houd ook rekening met Phil Bauhaus bij Bahrain Victorious, die nog altijd aast op een eerste ritzege in een grote ronde. Dit jaar won hij al een etappe in Tirreno-Adriatico, dus hij kan het wel op het hoogste niveau. UAE Emirates heeft dan weer geen trein voor haar sprinter. Juan Sebastian Molano moet het zelf zien te rooien in een ploeg die volledig in dienst staat van Tadej Pogačar.

BORA-hansgrohe zou aanvankelijk met Sam Welsford aan de start verschijnen, maar de matige aanloop heeft de Australiër de kop gekost. Zijn lead-out Danny van Poppel is wel opgesteld en krijgt dus zijn eigen kans. De Nederlander is een meester in het positioneren en stiekem nog altijd snel. “Dan is het aan mij. En waarom ook niet? Ik ben een veel betere renner dan drie jaar geleden”, zei Van Poppel al. “Na een lastige koers kan ik winnen. De ploeg gelooft erin, en ik geloof er in.” In diezelfde categorie scharen we voorjaarsrevelatie Laurence Pithie (Groupama-FDJ), Biniam Girmay (Intermarché-Wanty) en Giovanni Lonardi (Polti Kometa). Kanshebbers in de heuvelachtige sprintritten, maar in Fossano lijkt het voor de pure sprinters te zijn.

Arkéa-B&B Hotels heeft met David Dekker en Jenthe Biermans twee rappe mannen die blij zullen zijn met een mooie ereplaats. Datzelfde geldt voor Max Kanter (Astana Qazaqstan), die onlangs in de Ronde van Turkije wel zijn eerste profzege binnensleepte op een lastige aankomst. Davide Ballerini doet ook nog mee bij de Kazachse ploeg. Ook Stanislaw Aniolkowski (Cofidis) en Andrea Vendrame (Decathlon AG2R La Mondiale) willen we nog noemen.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Tim Merlier
*** Jonathan Milan, Olav Kooij
** Fabio Jakobsen, Kaden Groves, Alberto Dainese
* Tobias Lund Andresen, Danny van Poppel, Phil Bauhaus, Ethan Vernon

Weer en TV

Het belooft een wisselvallige dag te worden in de omgeving van startplaats Novara en finishplaats Fossano. De temperatuur loopt volgens Weeronline op tot 18 graden Celsius, maar het is bewolkt er is vanaf de middag een serieuze kans op neerslag. Dat kan wel eens invloed hebben op de finale. De wind komt met windkracht 2 uit oostelijke richting.

De derde etappe van de Giro d’Italia is van start tot finish live te zien bij Eurosport 1 en de online kanalen van Eurosport.nl en Discovery+. Jan Hermsen en Michael Boogerd geven vanaf 13.00 uur commentaar en worden daarna afgewisseld door Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.