Groenewegen sprint naar overwinning in Tour de l’Eurométropole
Foto: Marcel Koch (archief)
zondag 2 oktober 2016 om 17:06

Groenewegen sprint naar overwinning in Tour de l’Eurométropole

Dylan Groenewegen heeft de Tour de l’Eurométropole gewonnen. De renner van LottoNL-Jumbo won in het Belgische Doornik na een wedstrijd van 195,6 kilometer de tumultueuze sprint van een grote kopgroep.

Waaiers
Na een razendsnelle start werd het peloton in meerdere waaiers getrokken. Onder meer LottoNL-Jumbo, Etixx-Quick Step en Lotto Soudal zaten in de eerste groep goed vertegenwoordigd. Uiteindelijk ontstond er een kopgroep van 18 renners, met maar liefst vijf afgevaardigden van Etixx-Quick Step. Ook Groenewegen zat mee voorin. Pim Ligthart had de slag gemist en een poging van de Lotto Soudal-renner om alsnog de overstap te maken mislukte.

Op twee rondes van het einde zorgde een versnelling van Maarten Wynants ervoor dat de kopgroep in twee stukken brak. Hij kreeg Yves Lampaert, Nikolas Maes, Fernando Gaviria (Etixx-Quick Step), Oliver Naesen (IAM Cycling), Jurgen Roelandts (Lotto Soudal), Nils Politt (Katusha), Kenneth Vanbilsen (Cofidis) en Amaury Capiot (Topsport Vlaanderen-Baloise) met zich mee. Op een aanval van Lampaert kwam een reactie van Naesen en Wynants. De drie gingen samen verder, al fungeerde Wyntants voorin als stoorzender.

Tumultueuze sprint
Het trio leek om de overwinning te gaan sprinten, maar nadat de drie te lang naar elkaar keken kwamen de achtervolgers terug. Jens Debusschere ging vroeg aan, maar werd gepasseerd door Groenewegen. Naesen leek nog langszij te komen, maar Groenewegen slaagde erin om als eerste de finish te passeren. Naesen protesteerde, maar de jury besloot om Groenewegen niet te diskwalificeren. De Amsterdammer boekte daardoor zijn elfde overwinning van het seizoen. Bovendien is hij met nog twee wedstrijden te gaan de nieuwe leider in het regelmatigheidsklassement van de Napoleon Games Cycling Cup (een klassement dat hij niet kan winnen omdat hij daarvoor aan te weinig wedstrijden deelnam).

[poll id=”326″]

RIDE Magazine
185 Reacties
Sorteer op:
2 oktober 2016 18:51
Dat is het probleem natuurlijk. De jury die nooit consequent is. Dat Groenewegen hier niet gediskwalificeerd wordt, fair enough. Maar ben dan tenminste consequent, want Bouhanni in Hamburg was nog minder erg dan hier. En Zakarin deed nog minder moedwillig fout als je zo gaat redeneren.
2 oktober 2016 18:52
Degenen die zich het minst druk maken zijn de renners zelf waarßchijnlijk, wat een heisa om niks weer, troepen verzamelen zich reeds in Baarle Nassau alwaar de lokale horeca tomaten verkoopt aan recordprijzen, kan er maar een de winnaar zijn.
2 oktober 2016 18:52
Dylan deed de deur niet dicht , maar hield ze gesloten .
Dus terechte winnaar .
2 oktober 2016 18:53
Sten86 - 2 oktober 2016 om 18:47
Je doet voorkomen alsof het de "reaguurders" hier zijn die de beslissing hebben genomen, of op z'n minst invloed uit hebben kunnen oefenen op de jury.
Het was een koers in Belgie en het betrof een Belgische renner als 'slachtoffer", wat wil je nog meer..?
2 oktober 2016 18:55
Het zijn hier toch weer andere juryleden als in Hamburg. Dus oordelen ze anders. Dat is de consequentie van een jurysport. Het zou helemaal raar zijn als de jury hier Groenewegen diskwalificeert omdat Bouhanni in Hamburg ook gediskwalificeerd werd. Die beslissing was toen onterecht en dan zouden nu ook een onterechte beslissing moeten nemen...

Ik vind dat Naesen het toch vooral aan zichzelf te danken heeft; rij dan gewoon door met Lampaert en Wynants en ga niet sur-placen. En Etixx ook dramatisch gereden, met 5 man mee op 18.
2 oktober 2016 18:56
Absoluut diskwalificatie had dit moeten zijn! Wat Groenewegen doet is toch meer dan simpelweg de deur dicht doen, dit is gewoon de weg blokkeren voor een ander.
2 oktober 2016 19:01
Tumultueuze sprint met een terechte winnaar al kun je daar lang over discussiëren, zeker omdat het een sprint in België was met Belgische deelname.
Reactie van Naesen wat onsportief en overdreven. Mooi sprintje :)!
2 oktober 2016 19:02
@Sten86:
Klopt niet helemaal denk ik. Er werden geen elleboogstoten of kopstoten uitgedeeld. Daarnaast maakte Groenewegen geen abrupte beweging, maar ging hij naar links om Debusschere in te halen. Die lijn rijdt hij vervolgens door.
We kunnen nu allemaal net doen of we het beter weten dan de jury, maar dat zal vast niet voor alle reageerders hier op gaan. Die jury heeft besloten om niet tot diskwalificatie over te gaan. Of gaan er straks mensen beweren dat die jury ook bestond uit bevooroordeelde Nederlanders?
Vallen of effectief de hekken raken, lijken me geen criteria. Lichamelijk contact of abrupt van je lijn wijken wel. Dit zal in het grijze gebied vallen?
2 oktober 2016 19:05
Heb de koers niet live gezien, wel de beelden achteraf bekeken, ook getriggerd door het verschil in toonzetting van de berichtgeving van sporza enerzijds en wielerflits anderzijds. Volgens mij ging Groenewegen net iets over de rand en had hij gediskwalificeerd moeten worden. Ik ben overigens Nederlander.
2 oktober 2016 19:08
@Sten86: de jury kijkt neutraal.
2 oktober 2016 19:09
@Tiim je kan je ook afvragen waarom het toen van 2 kanten kwam. Demare zat namelijk al helemaal tegen de hekken geduwd dus moest hij wel terugduwen om niet te vallen. Naesen laat zich hier ook gewoon gemakkelijk wegzetten en komt nooit echt in de buurt van de hekken (tja wel in dat gootje, maar die is niet door Groenewegen aangelegd). Gebeurd vrij weinig hier en het wordt volledig opgeklopt. Beetje frustratie bij Naesen is te begrijpen, zal allemaal wel met een susser aflopen.
2 oktober 2016 19:09
1. De weg/goot
2. Spullen op de weg
3. Naesen kiest de verkeerde kant
4. Groenewegen rijdt richting links, niet nodig, hij had toch wel gewonnen, hij sprint van kop
5. Naesen is het surplacen vergeten, hij had makkelijk kunnen winnen.

Mocht Boonen met zo'n sprint op het WK van Dylan winnen, dan is ook ok.
2 oktober 2016 19:14
Zie net interview met Naesen op Sporza en kom toch een beetje op mijn eerdere reactie terug... Hij noemt Groenewegen een deb, om er vervolgens aan toe te voegen dat hij liever tweede achter Lampaerts had geworden dan zo. Nou, dan moet je dus in de spiegel kijken en de schuld helemaal bij jezelf leggen want door het rijden met 3 voorop laat je ze zelf terug komen. Dus wie is hier nou de ..... Sorry, maar nu toon je toch wel een heel slecht verliezer te zijn. Ik dacht eerste dat het emotie was, maar dit interview was al weer wat later.
2 oktober 2016 19:15
Net de beelden gezien. Altijd diskwalificatie.
2 oktober 2016 19:24
Net de beelden gezien. Nooit diskwalificatie
2 oktober 2016 19:24
Groenewegen (en TLJ) worden nog wel geflikt... Afrekening volgt. Zo werkt dat.
2 oktober 2016 19:29
Zie net dat interview met die Naesens, mag hopen dat Groenewegen stappen neemt wegens smaad. Zo praat je niet over collega's, wat een ontzettend slechte verliezer. Mag hopen dat zijn team hier ook openlijk afstand van neemt. Coureur onwaardig.
2 oktober 2016 19:33
Door wie HJJH? Naesen rijdt volgend jaar voor AG2R, twee ploegen die nu niet bepaald in elkaars vaarwater zitten.
2 oktober 2016 19:33
'mag hopen dat Groenewegen stappen neemt wegens smaad'

Haha, smaad, tuurlijk jongen ...
2 oktober 2016 19:34
Stappen nemen wegens smaad.. haha, ik deed bijna in m'n broek van het lachen.

Niet erg netjes van Naesen, maar als hij Groenewegen een mongol vindt, is dat prima toch. Ik vind zijn ongereptheid wel heerlijk. Lijkt wel een Nederlander.
2 oktober 2016 19:34
Wat een ophef over een c koers. Het was op het randje, maar net niet erover. Wat mij betreft
2 oktober 2016 19:35
Ik had het wel voor Groenewegen, maar nu vind ik hem nen achterlijken.
2 oktober 2016 19:35
Smaad omdat je iemand (volkomen terecht) een deb noemt ? ^^

ik zag ook net het interview, en ik moet zeggen dat Groenewegen behalve heel onvolwassen ook heel arrogant over kwam. Dus ik kan Naesen niet echt ongelijk geven, zéker niet na vandaag ...
2 oktober 2016 19:38
Ik had een diskwalificatie ook terecht gevonden. Groenewegen keek eerst, dacht dat hij nog relatief eenvoudig de deur kon dichtgooien, maar was denk ik uiteindelijk verbaasd dat Naesen er al bijna naast zat.

De reactie van Naesen achteraf is er echter ook over. Net na de finish, en ook het interview.
2 oktober 2016 19:40
@koersmaniak : als je elke sprinter die de grens op zoekt 'nen achterlijken' noemt blijven er weinig over.....
En misschien moet je ook wel een achterlijke zijn om aan sprints mee te doen.... Want als gezond verstand zou zegevieren zou je wel laten lopen....

Om te reageren moet je ingelogd zijn.