Hayter wint door valpartij ontsierde slotetappe Ruta del Sol, López stelt eindzege veilig
foto: Cor Vos (archief)
zaterdag 22 mei 2021 om 15:10

Hayter wint door valpartij ontsierde slotetappe Ruta del Sol, López stelt eindzege veilig

Ethan Hayter heeft zijn tweede rit in de Ruta del Sol gewonnen. De renner van INEOS Grenadiers streed in de slotmeters met Robert Stannard en Daryl Impey om de ritzege, die elkaar door een merkwaardige valpartij uitschakelden. Hayter kon vervolgens simpel winnen. Miguel Ángel López kwam niet in de problemen en stelde zijn eindzege veilig.

In de slotetappe van de Ruta del Sol kregen de renners nog een aantal heuvels voorgeschoteld. De niet heel erg steile Alto de la Geoda (7,8 kilometer aan 3,8%) kwam in de laatste veertig kilometer twee keer terug. En dus moesten we voor de favorieten weer kijken naar renners als Gonzalo Serrano, Ethan Hayter, Miguel Ángel López en Antwan Tolhoek.

Vroege vlucht met Julian Mertens krijgt weinig ruimte
Unai Cuadrado (Euskaltel-Euskadi), Julian Mertens (Sport Vlaanderen-Baloise) en Ander Okamika (Burgos-BH) maakten zaterdag onderdeel uit van de vroege vlucht. Meer dan tweeënhalve minuut voorsprong kregen zij nooit van het peloton.

Op de eerste beklimming van de Alto de la Geoda zag de vroege vlucht zijn voorsprong snel verminderen door het hoge tempo in het peloton, dat op de tweede beklimming de drie renners berekend inrekende. Het was duidelijk dat Trek-Segafredo, INEOS Grenadiers en vooral Team BikeExchange interesse hadden in de ritzege.

BikeExchange wil rit winnen met Stannard
In de laatste kilometers van de Alto de la Geoda trok Tsgabu Grmay stevig door om Robert Stannard in kansrijke positie naar de meet te loodsen. Door het werk van de Ethiopiër bleven er in Pulpi niet meer dan twaalf renners over die om de ritzege mochten sprinten.

Valpartij nekt Stannard en Impey, Hayter wint
Hayter ging in die sprint als eerste aan. De Brit leek in de slotmeters overvleugeld te worden door Impey en Stannard, maar zij haakten in elkaars stuur en kwamen hard ten val. De ritzege ging vervolgens naar de renner van de INEOS Grenadiers.

In de top van het klassement veranderde er niet veel: López eindigde als vierde en behield zijn leiderstrui, Tolhoek als achtste. Daarmee verdedigde hij zijn tweede plaats met verve.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.