IOC weigert Russische sporters niet, keuze aan internationale sportbonden
Ilnur Zakarin - foto: Sirotti
zondag 24 juli 2016 om 16:09

IOC weigert Russische sporters niet, keuze aan internationale sportbonden

Het Internationaal Olympisch Comité heeft na een overleg besloten de Russische sporters niet te weigeren op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Voorzitter Thomas Bach heeft op een persconferentie gemeld dat de Russen – ondanks de dopingschandalen – onder strenge voorwaarden mogen deelnemen.

Het IOC zal de keuze overlaten aan internationale sportbonden. Bij het wielrennen ligt de bal dus bij de UCI. Voorzitter Brian Cookson heeft aan Sky Sports al aangegeven dat de kans groot is dat de Russische coureurs wel zullen rijden in Rio, als de keuze aan de internationale wielerunie is.

Ilnur Zakarin is de kopman van de Russische selectie. Hij wordt bijgestaan door Sergei Chernetckii en Pavel Kochetkov.

Update: Zakarin mag mogelijk niet meedoen wegens eerdere dopingschorsing
Sporters die al eens geschorst zijn voor het gebruik van doping, mogen niet geselecteerd worden. Dat zegt voorwaarde nummer drie in het persbericht van het IOC. Ilnur Zakarin zat tussen 2009 en 2011 al een dopingschorsing uit. Wat de precieze consequenties zijn, is voorlopig nog niet bekend.

RIDE Magazine
36 Reacties
Sorteer op:
24 juli 2016 16:15
Jammer.
24 juli 2016 16:16
Deel van het besluit van IOC op hun website:

3. The ROC is not allowed to enter any athlete for the Olympic Games Rio 2016 who has ever been sanctioned for doping, even if he or she has served the sanction.

Dat zou betekenen dat Zakarin niet mee mag doen.
24 juli 2016 16:16
Voorwaarde: sporter mag niet eerder betrapt zijn. Ook al heeft hij/zij schorsing al uitgezeten

Geen zakarin dus volgens regels IOC (bron @olympicstatman)
24 juli 2016 16:16
Zou nogal teleurstellend zijn mocht Zakarin niet naar de spelen mogen gaan. Van die 68 Russische atleten is hij waarschijnlijk al het meeste gecontroleerd.
24 juli 2016 16:18
De angst voor Poetin en Rusland regeert de hele wereld, wat een afgang weer.
24 juli 2016 16:25
Goed om te zien dat IOC zich met sport blijft bezig houden en niet met politiek. Volgens mij moeten gewoon voor iedereen dezelfde regels gelden, als je betrapt wordt schorsen.
24 juli 2016 16:31
Werkelijk een belachelijke redenatie. Sporters uit andere landen die eerder geschorst waren mogen dus vrolijk meedoen.
24 juli 2016 16:34
IOC verschuilt zich dus achter de individuele sportbonden. Wat een slappelingen
24 juli 2016 16:34
@Thailand
Dit is juist politiek. Een ander land was sowieso geschorst geweest, maar uit angst voor Rusland komen ze nu weg met georganiseerd dopinggebruik vanuit de overheid.

Hoe kun je trouwens überhaupt individuele zaken bewijzen als de overheid en geheime dienst ook positieve tests laten verdwijnen?
24 juli 2016 16:43
Slapste beslissing ever
24 juli 2016 16:53
Ik ben ook wel benieuwd wat de internationale sportbonden van de beslissing vinden (ik vermoed dat ze niet heel blij ermee zijn).
24 juli 2016 17:03
Belachelijke beslissing. Je weigert alle Russen of je weigert ze niet. Op individueel niveau een beetje gaan zitten wikken en wegen wanneer iemand een verdacht geurtje heeft, leidt tot totale willekeur. En dan het feit dat een dopingschorsing uit het verleden meteen exit is... Als Valverde straks met een gouden medaille in zijn knuistjes staat is het natuurlijk allemaal okay en no problemo. Zakarin wordt nu gewoon feitelijk twee maal gestraft voor hetzelfde vergrijp, terwijl het in de strafrechtpleging van elk beschaafd land een fundamenteel uitgangspunt is dat dit niet gebeurd.

Er is genoeg reden om de Russische sport te wantrouwen, maar van dit hele toelatingsverhaal wordt nu echt een potje gemaakt. Niet te filmen, dit.
24 juli 2016 17:31
Laffe beslissing. IOC laat het over aan de internationale sportbonden. Dat worden twee weken van totale chaos van de ene sportbond die de ene beslissing neemt en de andere bond die weer een andere beslissing neemt. En alles moet dan nog nagelezen en nagekeken worden en vervangers krijgen misschien pas een week tevoren te horen dat zij moeten gaan.

IOC krijgt van mij het brevet van onvermogen en neemt niet de leiding. Eerst hard roepen en dan toch weer een polderoplossing. Dat gaat een verhaal worden van complete dubbelheid en wantrouwen.
24 juli 2016 17:43
krypton +1.
Gelukkig voor Juri van Gelder geldt punt 3 alleen voor Rusland.
24 juli 2016 17:54
Per definitie ben ik tegen collectieve schorsingen. Als mensen op grond van hun nationaliteit uitgesloten worden, dan haak ik af. Dat past meer binnen een communistische benadering ipv dat elk individu afgerekend wordt op zijn eigen daden. Als een boogschutter niet mee mag, omdat er systematische doping was bij het bobsleeën en/of andere sporten, dan vind ik dat simpelweg in strijd met alle beginselen die een rechtsspraak imo hoort te hebben.

Overigens is dit uiteraard een beslissing die bol staat van de politiek. Op vele niveaus en dat is onvermijdelijk. Wat wij daar ook van vinden.
24 juli 2016 18:08
Jammer. Slap gebeuren. Was een goede eerste stap geweest om ook het WK2018 uit .ru weer weg te halen.
24 juli 2016 18:11
De hand van Vladimir Poetin alom aanwezig ook op het bureau van de “heer” Thomas Bach voorzitter van het I.O.C. , zal wel ontkennen worden bij hoog en laag
Net zoals er tijdens de laatste Krim oorlog in eerste instantie geen Russiche troepen aanwezig zouden zijn geweest maar achteraf toch toegeven ( zelfs elite troepen ) . Er zullen wel weer links en rechts in/bij “het onafhankelijke” niet omkoopbaar I.O.C. oliedollars hebben gerold.
24 juli 2016 18:15
Kingstown, jij vindt dus niet het systematisch dopinggebruik maar juist de mogelijke sanctie daar tegen communistisch? Wow. Schiet mij maar lek.
24 juli 2016 18:50
@klootje:

Enig idee hoe de beginselen van een rechtsspraak horen te werken?

Als groepen mensen in een spijkerbroek misdaden plegen, dan gaan we niet alle mensen in een spijkerbroek opsluiten. Tenminste....niet in een democratisch land. Als jij dat wel wilt, dan hebben we een andere opvatting van hoe een democratie in elkaar zou horen te zitten.
24 juli 2016 18:57
Nee hoor, ik begrijp wel wat je bedoelt. Maar de woordkeuze is nogal apart, aangezien wat er blootgelegd is juist een terugkerend dingetje van communistische landen is en is geweest in het verleden.
24 juli 2016 19:00
Haha Kingston de wereld op zijn kop dit kun je toch niet menen.
24 juli 2016 19:18
Kingston we hebben het over een land waar ze van laag tot hoog tot de president aan toe doping in alle sporten injecteren en via het ministerie en het anti dopinglab tests wegmoffelen misschien wel tig jaren lang, om eerlijke sport te garanderen vond ik een schorsing wel gerechtvaardigd en heel hard nodig. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.
24 juli 2016 19:20
@Kingstown
Die vergelijking is zo onzinnig. Er is gebleken dat vanuit de staat en geheime dienst grootse dopingprogramma's zijn opgezet en honderden dopingtests zijn gemanipuleerd of verdoezeld. Dan wordt die staat terecht als geheel gestraft hiervoor. Het is het Russische NOC dat de straf krijgt.
24 juli 2016 20:32
Mag Valverde (veroordeeld toch in Italië?) wel? Ik neem aan van niet.
24 juli 2016 20:57
Ik zou alle voormalige dopingzondaars, uit welk land dan ook, principieel verbannen van een sportevenement zoals de Olympische Spelen, dus ook ook o.a.de Valverde 's en nog vele anderen. Dat schept duidelijkheid en is wars van selectiviteit op basis van herkomst. Eenmalig gepakt? Geen OS, nooit meer.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.