Jhonatan Narváez zet puntjes op de i met winst in slotrit Tour of Austria
foto: Cor Vos
donderdag 6 juli 2023 om 15:17

Jhonatan Narváez zet puntjes op de i met winst in slotrit Tour of Austria

De vijfde en laatste etappe van de Tour of Austria is gewonnen door Jhonatan Narváez. De Ecuadoraan, die ook de tweede en derde etappe al won, klopte Welay Hagos Berhe en Jason Osborne op een lastige slotklim. Narváez is ook de eindwinnaar geworden van de Tour of Austria.

De Tour of Austria eindigde donderdag met een 155,8 kilometer lange rit die startte in Ybbs an der Donau. De organisatie had het zwaarste voor het laatst bewaard, want de slotrit bevatte de nodige hellingen. Vooral het tweede deel van de etappe zal de mindere klimmers angst in hebben geboezemd. Op het drie keer te verrijden finalerondje kregen de coureurs namelijk steeds de Sonntagberg (3,9 km aan 8,8%) voor de kiezen. Op deze helling werd ook gefinisht.

Kopgroep van zeven
Voordat de koers aankwam bij de lastige lokale ronde, was er al een kopgroep van zeven ontstaan. Lucas Hamilton, Adam Toupalik, Axel Laurance, Nick Bangert, Artur Sowinski, Jon Knoll, Oliver Knudsen en Mathias Reutimann kregen een maximale voorsprong van vijf minuten.

Bij het opdraaien van het circuit was het verschil al een stuk kleiner. Na de eerste beklimming van de Sonntagberg, hadden de vluchters nog iets meer dan een minuut op het peloton. Tegenover tegenaanvallers Tobias Bayer, Emanuel Zangerle en Miguel Heidemann bedroeg de voorgift slechts 35 tellen. Pascal Ackermann zat aanvankelijk trouwens ook bij deze achtervolgers, maar toen het bergop ging, haakte de sprinter af.

Laurance solo
In de kilometers die volgden, trad het welbekende harmonica-effect op. Het peloton kwam dichterbij de achtervolgers, de achtervolgers sloten aan bij de kopgroep. Het was vervolgens Axel Laurance die weer wegreed bij de eersten. In eerste instantie samen met Zangerle, maar de Oostrenrijker moest al snel passen. Laurance stond er zodoende alleen voor.

Zonder hulp bleek het niet mogelijk voor de Fransman van Alpecin-Deceuninck om vooruit te blijven. Vooral omdat het peloton was teruggekomen bij de andere aanvallers en INEOS Grenadiers nu het volle pond gaf in de achtervolging. Laurance hield stand tot net voor de vod, maar werd op de steile stroken van de Sonntagberg weer in de kraag gevat.

Weer Narváez
Het werk van INEOS Grenadiers bleek vervolgens niet voor niets, want nadat Pavel Sivakov eerst al ten strijde trok, gaf klassementsleider Jhonatan Narváez er daarna nog een klap op. De Ecuadoraan bezorgde de Britse naast de eindzege zo ook nog een derde dagzege. Hij haalde het voor de Ethiopiër Welay Hagos Berhe en de Duitser Jason Osborne.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.