Julian Alaphilippe komt dichterbij oude niveau en tankt vertrouwen: “De Giro is nog lang”
foto: Cor Vos
donderdag 9 mei 2024 om 18:03

Julian Alaphilippe komt dichterbij oude niveau en tankt vertrouwen: “De Giro is nog lang”

Hij won de zesde etappe van de Giro d’Italia niet, maar Julian Alaphilippe was wel een van de smaakmakers van de gravelrit naar Rapolano Terme. Uiteindelijk strandde hij op de tweede plaats, achter Pelayo Sánchez. “Het was een lange weg om terug op mijn beste niveau te komen”, zei de Fransman, die een moeilijk voorjaar achter de rug heeft, in het flashinterview na afloop.

“Ik denk dat ik er dichterbij kom”, aldus Alaphilippe. “Want ik ben blij met hoe ik vandaag heb gekoerst. Het was een heel zware rit, het was vanaf de start vol gas. Mijn ploeg deed in de eerste zestig kilometer goed werk om het te controleren tot de klim. Het was mooi dat ik in de kopgroep zat en vol gas te rijden.” Op de tweede gravelstrook dunde die kopgroep stevig uit. Alaphilippe bleef alleen over met Sánchez en Luke Plapp. “We reden gewoon vol door. Mijn felicitaties voor de winnaar, de renner van Movistar.”

Alaphilippe was de hele dag actief. “In het begin probeerde ik het al een paar keer, maar ik begreep snel dat heel veel renners mee wilden zitten. Het was dus beter om het samen met andere teams te gaan controleren. Het was ‘gemakkelijker’ om daar te springen. Het was alsnog zwaar, maar het ging daar echt om de benen. Daarom ben ik blij met mijn koers, want ik heb alles gedaan wat ik kon. Ik heb nergens spijt van. Ik had liever willen winnen, maar ik heb mijn best gedaan.”

“De Giro is nog lang”
In de finale was er nog een onderonsje tussen Plapp en Alaphilippe. Wat bespraken ze daar? “Eerder hadden we het erover gehad dat we samen zouden proberen in de aanval te gaan. Ik denk dat hij ook blij was om mee te zitten, want hij reed vol gas. Op een gegeven moment reed hij virtueel in het roze, dus hij was heel gemotiveerd. En heel sterk. We hebben ons best gedaan, maar de snelste en sterkste heeft gewonnen vandaag.”

Hoewel hij niet gewonnen heeft, tankte Alaphilippe wel veel vertrouwen in de gravelrit. “Zeker. Ik neem het positieve mee. Natuurlijk had ik graag gewonnen, maar de Giro is nog lang.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.