Kittel verslaat Cavendish en Greipel in Scheldeprijs en vestigt record
© Tim De Waele/Etixx-Quick-Step
woensdag 6 april 2016 om 17:34

Kittel verslaat Cavendish en Greipel in Scheldeprijs en vestigt record

De Scheldeprijs 2016 schrijft de naam van Marcel Kittel op in de geschiedenisboeken. De 27-jarige Duitser van Etixx-Quick-Step was op de vernieuwde aankomststrook in Schoten sneller dan Mark Cavendish en André Greipel. Danny van Poppel was de beste Nederlander op plek zes. Ook Wouter Wippert (achtste) en Dylan Groenewegen (negende) eindigden in de top-10.

Westra en De Vries kiezen het hazenpad
In de eerste wedstrijdkilometers schoten direct zes renners weg uit het peloton. Met Lieuwe Westra (Astana) en Berden de Vries (Roompot-Oranje Peloton) zaten er twee landgenoten mee vooraan. Sander Helven (Topsport Vlaanderen-Baloise), Frans kampioen Steven Tronet (Fortuneo-Vital Concept), Nico Denz (AG2R La Mondiale) en Tomasz Kiendys (CCC Sprandi Polkowice) waren de andere vier namen. Jérôme Baugnies (Wanty-Groupe Gobert) zat daarachter een hele lange tijd in de chasse patat en zou nooit aansluiting vinden vooraan. De voorsprong van de andere zes bedroeg maximaal vier minuten.

Van Goethem en Backaert proberen het
In deze natte en winderige editie haalde het peloton de zes al snel terug. Na 140 kilometer koers zat hun vlucht erop. Op de lokale rondes in Schoten waren het vervolgens Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert) en Brian van Goethem (Roompot-Oranje Peloton) die er vandoor gingen met het oog op televisie-aandacht. De twee reden enige kilometers voor het peloton uit, maar ook hun avontuur was gedoemd te mislukken. In het peloton namen grote kleppers als Tom Boonen, Fabian Cancellara en wereldkampioen Peter Sagan geen risico’s. Ook Lars Boom zat voornamelijk te freewheelen in de staart van het pak.

Nerveuze slotfase
Sagan reed zijn kastje leeg in dienst van zijn jonge landgenoot Erik Baška. Niet veel later had hij genoeg kilometers in de benen en besloot hij op twintig kilometer van het einde uit de wedstrijd te stappen, net als Ian Stannard even daarvoor. In de stressvolle finale bepaalden Etixx-Quick-Step (Kittel), Cannondale (Wippert) en Dimension Data (Cavendish) het tempo. Alle sprintersploegen formeerden zich rond hun snelle mannen. Uiteindelijk timede Etixx-Quick-Step het beste en leverde het een lead out op maat voor Kittel, die het werk vakkundig afmaakte. De Duitser is daarmee in de geschiedenis van de Scheldeprijs de renner met de meeste gewonnen edities achter zijn naam. Hij deelde het record van drie zeges tot vandaag met Cavendish en Piet Olliebrandt.

06-04-2016 Scheldeprijs; 2016, Dimension Data; 2016, Etixx - Quick Step; 2016, Lotto Soudal; Cavendish, Mark; Kittel, Marcel; Greipel, Andre; Schoten;

Een podium met grote sprinters: Cavendish, Kittel, Greipel – foto: Sirotti

RIDE Magazine
46 Reacties
Sorteer op:
6 april 2016 18:49
@hemelrijk en Van poppel dan?
6 april 2016 19:20
Lead-out TLJ leek inderdaad goed te gaan. Tot Groenewegen het wiel van Wagner-Van Asbroeck verloor op 2 kilometer van de streep. Een Bora man pikte voor hem in. Het lukte hem vervolgens op het smalle gedeelte niet om weer zijn treintje te vinden. Groenewegen had hier hoger kunnen eindigen, maar verloor net als in Nokere Koerse zijn treintje.
6 april 2016 19:25
@RRobson.als alle wedstrijden zo een parkoers hadden, was de
professionele wielersport ten dode opgeschreven.
Je wilt deze kermiskoers willen vergelijken met RVV ,PR luik bastenake
luik etc.,
6 april 2016 19:39
@Boum05
Er is ook behoefte aan diversiteit op de kalender. Een sprintersklassieker mag er ook zijn.
6 april 2016 19:46
Tuurlijk mogen sprinters ook hun kans hebben maar dat maakt deze koers niet minder saai. Het blijft in mijn ogen ook een rondje om de kerk
6 april 2016 20:38
@girardengo. S.v.p noem de Scheldeprijs een geen wielerklassieker,
want dat is hij niet en zal het ook nooit worden.
6 april 2016 21:13
Boum05: De scheldeprijs wordt verreden sinds 1907 (hetgeen uitzonderlijk oud is, hetzelfde jaar waarin Milaan-Sanremo voor de eerste keer werd verreden) en heeft grootheden zoals Stan Ockers, Achiel Buysse, Briek Schotte, Van Looy, Van Steenberghen, De Vlaeminck, Merckx, Thurau, Cipollini, Nelissen, Van Petegem, Zabel, VDB, Mc Ewen, Boonen, Cavendish, Kittel, Kristoff en Petacchi op de erelijst. Wat een klassieker is, en wat niet, is voor persoonlijke interpretatie vatbaar. De UCI hanteert het label "klassieker" niet. Het heeft alleszins met ouderdom en een zekere continuïteit te maken: 103 edities, dat komt al aardig in de buurt. Toch? Wikipedia lijst de Scheldeprijs trouwens ook op als voorjaarsklassieker. 't Is niet de meest attractieve koers, noch de meest prestigieuze, maar imo wel een klassieker. En veel toppers moeten dat met mij eens zijn, want die zijn maar wat blij dat ze op hun erelijst staat. Van de wedstrijden waaraan we nu meer belang hechten, zijn (uit het hoofd) alleen Luik-Bastenaken-Luiken Parijs-Roubaix ouder. Milaan-Sanremo is exact even oud. Er is op de kalender zeker plaats voor een paar sprinterklassiekers, die zijn al eerder dun gezaaid dus moeten we ze koesteren.
6 april 2016 21:14
Er zijn in het wegwielrennen verschillende type renners. Zo heb je sprinters, klimmers en tijdrijders. Dan is het wel zo fijn dat er voor deze verschillende types ook wedstrijden zijn waar zij kunnen winnen. Sommigen willen dat maar niet begrijpen. Dat is nou wielrennen.
6 april 2016 21:40
@Bram93 correct, en had hij nog dat geloste treintje gehad dan..
6 april 2016 21:40
Toch wel flink balen dat groenewegen weer zn treintje kwijtraakt. Met wagner die uitwaaide had ik een dejavu van een paar weken terug. Volgende keer moet wagner gewoon zelf sprinten, kan geen kwaad.
6 april 2016 22:14
GreenDay, exact dat. Het hoeft niet per se diagonaal omhoog te lopen of over kasseien vanuit de helikopter, ook een Scheldeprijs loont mij de moeite. Daarbij is ze uniek, in grote lijnen trouw aan haar parcours en met Vattenfall de enige koers die steevast voor een sprinter is.
6 april 2016 22:38
Kristoff 16e, vraag me af hoe hij zijn positie verloren is.
6 april 2016 22:52
De laatste man van Kristoff kwam op het helikopter shot nog wel goed opzetten in de laatste rechte lijn. Kristoff zelf had zich echter in het wiel van een ander gezet of kon zijn lead-out niet volgen.
7 april 2016 07:01
Waar eindigde Lars v/d Haar? Ik kan geen volledige uitslag vinden. Op mijn mobiel zie ik alleen de eerste 8.
7 april 2016 07:12
@Lalsacien
130e
http://www.procyclingstats.com/rider/Lars_van_der_Haar
7 april 2016 07:31
@Wheely Dank!
7 april 2016 09:03
De sprinttrein van TLJ werkte weer niet. Je zag gewoon de ergernis bij Wagner. Die kan beter volgende keer zelf eens gaan sprinten. Overigens blijft deze koers mooi! Een feestje voor de sprinters, heerlijk.
7 april 2016 09:29
Voor mij mogen dit soort koersen geschrapt worden. Niemand wordt blij van urenvol saaiheid om pas in de laatste 20 seconden van de wedstrijd enige spanning te ervaren.
7 april 2016 09:43
@JohanP: fout. De sprinters worden hier heel blij van. Die verdienen toch ook een kans?
7 april 2016 09:50
Toch leuk dat er nog organisaties zijn die een wedstrijdje organiseren voor renners die in het echte klassieker werk te kort komen , en de klassieke renners deze gebruiken om nog wat bij te trainen voor de volgende klassieker
7 april 2016 10:09
Theuns the best of the rest (y) Bizar dat Viviani zich opofferde voor Van Poppel. Viviani had meer kans gemaakt om podium te halen lijkt mij.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.