Kristallen Fiets: Allan Peiper verkozen tot beste ploegleider

dinsdag 15 december 2020 om 12:25
Kristallen Fiets: Allan Peiper verkozen tot beste ploegleider

foto: Cor Vos (archief)

Allan Peiper is in de Week van de Kristallen Fiets verkozen tot ploegleider van het jaar. De Australiër, als sportdirecteur werkzaam bij UAE Emirates, wist de hegemonie van Patrick Lefevere te doorbreken. Die laatste ging de voorbije jaren met de prijs aan de haal.

Peiper wordt gezien als de grote strateeg van UAE Emirates. Onder zijn leiding wist Tadej Pogačar op 21-jarige leeftijd de Tour de France te winnen, door op de voorlaatste dag zijn landgenoot Primož Roglič uit de gele trui te rijden na een fabelachtige prestatie in de allesbeslissende tijdrit naar La Planche des Belles Filles.

Peiper zag dit allemaal gebeuren na een hardnekkig gevecht tegen kanker. “Op de geboorte van mijn zoon na moet het de belangrijkste gebeurtenis in mijn leven zijn”, zo kijkt hij terug op de Tourzege van zijn poulain Pogačar. Peiper is ook blij met de titel van ‘ploegleider van het jaar.’ “Het is een hele eer om die erkenning te krijgen in België.”

Bekroning 
“België is voor mij hét wielerland bij uitstek. Dit is een bekroning op mijn volledige carrière”, zo valt er te lezen in Het Laatste Nieuws. Peiper haalde het uiteindelijk met 676 punten, ruim honderd punten meer dan Patrick Lefevere (572), de winnaar van de laatste drie verkiezingen. Christoph Roodhooft (Alpecin-Fenix) eindigde met 486 punten als derde.

Eerder werd al bekend dat Tim Declercq voor het derde jaar op rij de Kristallen Zweetdruppel won. Thibau Nys is dan weer verkozen tot Jongere van het Jaar. In de komende dagen worden nog de Kristallen Fiets voor vrouwen en voor mannen uitgereikt.

Dit artikel delen:

2 Reacties

jooprioolpijp 15 december 2020 om 13:00

Mij ontgaat wat de raketman-prestatie van Pogacar in die tijdrit met tactisch vernuft te maken heeft. In de rest van de TdF was het toch vooral volg de TJV-trein en rijdt er aan het eind bij weg als het gaat. Voor de toekenning spreekt de overeenkomst met Levefre wat betreft de schimmige medische omkadering van de ploeg.

Turtlehead 16 december 2020 om 23:10

Sympatieke gast, prima winnaar. Het helpen vasthouden van de focus, drie weken lang, het hele team in dienst laten rijden, rust bewaren en bewaken enz. is toch een verdienste en belangrijk als je de Tour wilt winnen met zo’n jonge gast.
Alleen jammer van die ruzie met die UCI-official over een paar boutjes losdraaien. O wacht, …. ;)

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.