Kristoff klopt Terpstra in Ronde van Vlaanderen
foto: Sirotti
zondag 5 april 2015 om 17:10

Kristoff klopt Terpstra in Ronde van Vlaanderen

Alexander Kristoff heeft de 99e editie van de Ronde van Vlaanderen gewonnen. De Noor van Katusha was na 264,2 kilometer in een sprintje te snel voor zijn medevluchter Niki Terpstra (Etixx-Quick-Step), die er zo net niet in slaagde om in de voetsporen van Adrie van der Poel (1986) te treden. Terpstra was vorige week in Gent-Wevelgem ook al als tweede geëindigd.

De Belg Greg Van Avermaet (BMC) finishte op zeven seconden en legde daarmee beslag op de derde podiumplaats. Lars Boom (Astana) eindigde als zesde, net achter Peter Sagan (Tinkoff-Saxo, vierde) en Tiesj Benoot (Lotto Soudal, vijfde)

Groenewegen in de aanval
Voordat de wedstrijd openbrak, was het woord aan een groep vroege vluchters. Jesse Sergent (Trek Factory Racing), Damien Gaudin (AG2R La Mondiale), Ralf Matzka (Bora-Argon 18), Clément Venturini (Cofidis) en Matt Brammeier (MTN-Qhubeka) reden niet lang na het vertrek in Brugge weg samen met Dylan Groenewegen. De Nederlander van Roompot Oranje Peloton had vorig jaar zijn visitekaartje al afgegeven door de Ronde van Vlaanderen bij de beloften te winnen.

Waar veldrijder Venturini al vroeg moest afhaken, reden Lars Ytting Bak (Lotto Soudal) en Marco Frapporti (Androni Giocattoli) juist naar de kopgroep toe. Brammeier had toen de eerste prijs van de dag al op zak. De Ier won na 34 kilometer een tussensprint in Sint-Eloois-Winkel en verdiende daarmee zijn lichaamsgewicht in bier.

Aanrijdingen Sergent en Chavanel
De vluchters pakten een maximale voorsprong van meer dan zes minuten en zagen het peloton, waar de favorieten hun kruit lange tijd droog hielden, daarna stapje voor stapje dichterbij komen.

Sergent viel letterlijk weg uit de kopgroep toen hij hard in aanraking kwam met de neutrale wagen van Shimano. Ook Sébastien Chavanel werd het slachtoffer van een van de neutrale wagens, die achterop de ploegwagen van FDJ knalde, waardoor de Fransman werd geraakt. Chavanel moest net als Sergent de koers verlaten.

PIC528709436

Terpstra kiest hazenpad
Gaudin bleek vooraan over de beste benen te beschikken, maar net na de passage van de Paterberg (op 50 km van de finish) werd de Fransman als laatste overlevende van de kopgroep ingerekend. Lotto Soudal probeerde vervolgens André Greipel naar voren te schuiven als pion voor Jürgen Roelandts, maar de zeer attent koersende Duitser kreeg net als Alexey Lutsenko (Astana) en Sylvain Chavanel (IAM Cycling) nauwelijks ruimte van het peloton.

Terpstra en Kristoff waren de eerste favorieten die hun kaarten echt op tafel durfden te leggen. De Nederlander en de Noor reden met nog 28 kilometer te gaan net na de klim van de Kruisberg samen weg uit de grote groep, waar LottoNL-Jumbo-kopman Sep Vanmarcke inmiddels al geen deel meer van uitmaakte.

Kristoff maakt het af
In de wetenschap dat hij met de rappe Kristoff niet naar de streep moest rijden, probeerde Terpstra de Noor op de Oude Kwaremont tevergeefs van zich af te schudden. Ook op de Paterberg, de allerlaatste van negentien hindernissen, gaven de twee elkaar weinig toe. Achter het duo sloegen Van Avermaet en Sagan een kloof met de rest. Boom probeerde dat gat te dichten, maar slaagde daar niet in.

Toen het verschil met Van Avermaet en Sagan was opgelopen tot meer dan twintig seconden, durfde Terpstra een beetje te gaan pokeren en minder op kop te komen. In de laatste kilometer drong hij zijn medevluchter zelfs de kop op, maar Kristoff vertrouwde op zijn sprint en maakte het overtuigend af.

PIC528701744

flag-be Ronde van Vlaanderen 2015 (1.UWT)
Uitslag: Brugge – Oudenaarde (264,2 kilometer)
1. flag-no Alexander Kristoff (Katusha) in 6u26min38s
2. flag-nl Niki Terpstra (Etixx-Quick-Step) z.t.
3. flag-be Greg Van Avermaet (BMC) op 7s
4. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) op 17s
5. flag-be Tiesj Benoot (Lotto Soudal) op 35s
6. flag-nl Lars Boom (Astana) op z.t.
7. flag-de John Degenkolb (Giant-Alpecin) op 48s
8. flag-be Jürgen Roelandts (Lotto Soudal) z.t.
9. flag-cz Zdenek Stybar (Etixx-Quick-Step) z.t.
10. flag-ch Martin Elmiger (IAM Cycling) z.t.

Uitslag

RIDE Magazine
128 Reacties
Sorteer op:
5 april 2015 17:16
@mollemarijden Ik vond dat hij niet heel slecht werd ondersteund en gewoon zelf te ver zat. Heel sterk van Kristoff, maar op zich enigszins verwacht. Ik vond Boom daarentegen verrassend sterk.
5 april 2015 17:16
Vraag van vandaag, hoe dom is Terpstra ? Na Paterberg moet je niet meer op kop rijden en Sagan en Greg laten terugkomen, dan had hij iets meer dan 0% kans gehad.
5 april 2015 17:17
Na GW en de Omloop is niki weer tweede. Heel knap maar ook jammer, volgende week op herhaling dan maar.
5 april 2015 17:19
Voor een wielrenner die goed kan sprinten draait die Kristoff wel een hele grote molen rond trouwens!
5 april 2015 17:19
Terecht winnaar. Toch wordt Terpstra nog steeds elk jaar sterker.
Ook Boom is nog nooit zo goed in RvV. Schrijf die maar op voor volgende week.
5 april 2015 17:20
@alsjewint
Als Kristoff op de manier koerst zoals hij dat vandaag gedaan heeft, is het geweldig om te zien.

@Daan
Pozzato zat toch gewoon in het overige elitegroepje? Prima in vorm, maar mist net dat beetje extra. En dat zal ongetwijfeld iets te maken hebben met zijn ziekte. In Roubaix zal hij nog beter zijn.
5 april 2015 17:20
Die Benoot mannekes! Topfavoriet voor Paris - Roubaix denk ik..
5 april 2015 17:20
@ Daan

Die zat er toch gewoon..? Had ook op een demarrage gehoopt, maar voor iemand die al was afgeschreven lijkt dit me niet slecht hè. Sagan hetzelfde trouwens :). Ik verwacht Pozzato volgende week weer hoor! Wel een eind achter Boom trouwens.
5 april 2015 17:21
@fringale

Maar als die 4 samen aankomen wordt hij 4e.
5 april 2015 17:21
Tja, wat moet je als Niki... al mag hij nog 10x proberen de sprint te winnen, het zal em niet lukken. Als het op de Kwaremont niet lukt om afstand te nemen, dan rijdt hij eigenlijk voor plek 2.
5 april 2015 17:21
LL en ik hebben met andere woorden gewoon gelijk gehad m.b.t. Pippo ;)
5 april 2015 17:22
Hallo Jumbo. Wielerseizoen is al begonnen hoor!
5 april 2015 17:23
spannend eind met een onmogelijke taak voor Terpstra. maar voor de rest was het vooral de neutrale volgwagen die de hoofdrol vertolkte deze RvV.
begrijp me niet verkeerd, de sterkste heeft terecht gewonnen, chapeau voor Kristoff, wat een held!
verder een ijzersterke Greipel! die had ik echt niet verwacht zo diep in de finale, maar aan de andere kant werd de koers echt nergens hard gemaakt, dus dan is het wel weer wat logischer.
ik vrees voor LTJ. volgende week nog een kans, en dan zit het seizoen er voor Vanmarcke er al weer een heel eind op. en voor de rest zie ik de ploeg geen potten meer breken.
5 april 2015 17:24
Was al grote fan van Kristoff, maar na deze week helemaal. Hij kan komende jaren echt domineren vanaf san remo tot P-R. Donderdag ook bewezen dat hij heel goed kan tijdrijden(iig over kleinere afstand) terwijl hij na eigen zeggen er niet op oefent en ook niks aan zijn houding heeft gedaan tot nu toe. En over zijn sprintcapaciteit geen eens gesproken.
5 april 2015 17:25
Btw, respect voor Greipel.
5 april 2015 17:28
Eigenlijk doet Kristoff wat we van Sagan verwachten een paar jaar terug. Wat maakt Kristoff een progressie zeg!
5 april 2015 17:29
Terpstra dit seizoen de nieuwe van Avermaet. Kristoff is wel heel sterk
5 april 2015 17:30
Terpstra heeft toch wel een pak meer koersinzicht dan Van Avermaet
5 april 2015 17:34
Fantastische renner hoor Terpstra. Ben benieuwd of hij nog eens een Tour-etappe kan winnen.
5 april 2015 17:34
Tijd voor wat leedvermaak
http://www.teamlottojumbo.nl/live
5 april 2015 17:34
@ 8.6
Het vervelende bij TLJ is dat de renners die daar nu moeten presteren en last van topper moeten dragen (Kelderman, Hofland), je dat eigenlijk nog niet mag verwachten.
5 april 2015 17:36
De koers kwam laat op gang, maar was uiteindelijk toch heerlijk spannend. Als we vooraf hadden kunnen tekenen voor "Terpstra tweede, in sprint geklopt door Kristoff", dan hadden we dat misschien allemaal gedaan.
En ook Boom zo goed vooraan, dat doet deugd.
5 april 2015 17:37
Sep zegt daar op die Engelse stream dat ie een slecht moment had.
5 april 2015 17:37
Sep had een slecht moment onderaan de Taaienberg
5 april 2015 17:38
@fringale
Wat had Terpstra anders moeten doen dan? Niki had zijn benen kunnen stilhouden, als Stybar sterk genoeg was. Maar die moest ook passen toen GvA en Sagan versnelden. Kortom, mocht Terpstra niet hebben meegereden met Kristoff, en ze de groep zouden hebben laten terugkeren, dan heb je als Etixx sowieso geen podiumplaats en een hele kleine kans op winst (wat Terpstra natuurlijk wel had in de scenario met Kristoff).

Om te reageren moet je ingelogd zijn.