Kristoff klopt Terpstra in Ronde van Vlaanderen
foto: Sirotti
zondag 5 april 2015 om 17:10

Kristoff klopt Terpstra in Ronde van Vlaanderen

Alexander Kristoff heeft de 99e editie van de Ronde van Vlaanderen gewonnen. De Noor van Katusha was na 264,2 kilometer in een sprintje te snel voor zijn medevluchter Niki Terpstra (Etixx-Quick-Step), die er zo net niet in slaagde om in de voetsporen van Adrie van der Poel (1986) te treden. Terpstra was vorige week in Gent-Wevelgem ook al als tweede geëindigd.

De Belg Greg Van Avermaet (BMC) finishte op zeven seconden en legde daarmee beslag op de derde podiumplaats. Lars Boom (Astana) eindigde als zesde, net achter Peter Sagan (Tinkoff-Saxo, vierde) en Tiesj Benoot (Lotto Soudal, vijfde)

Groenewegen in de aanval
Voordat de wedstrijd openbrak, was het woord aan een groep vroege vluchters. Jesse Sergent (Trek Factory Racing), Damien Gaudin (AG2R La Mondiale), Ralf Matzka (Bora-Argon 18), Clément Venturini (Cofidis) en Matt Brammeier (MTN-Qhubeka) reden niet lang na het vertrek in Brugge weg samen met Dylan Groenewegen. De Nederlander van Roompot Oranje Peloton had vorig jaar zijn visitekaartje al afgegeven door de Ronde van Vlaanderen bij de beloften te winnen.

Waar veldrijder Venturini al vroeg moest afhaken, reden Lars Ytting Bak (Lotto Soudal) en Marco Frapporti (Androni Giocattoli) juist naar de kopgroep toe. Brammeier had toen de eerste prijs van de dag al op zak. De Ier won na 34 kilometer een tussensprint in Sint-Eloois-Winkel en verdiende daarmee zijn lichaamsgewicht in bier.

Aanrijdingen Sergent en Chavanel
De vluchters pakten een maximale voorsprong van meer dan zes minuten en zagen het peloton, waar de favorieten hun kruit lange tijd droog hielden, daarna stapje voor stapje dichterbij komen.

Sergent viel letterlijk weg uit de kopgroep toen hij hard in aanraking kwam met de neutrale wagen van Shimano. Ook Sébastien Chavanel werd het slachtoffer van een van de neutrale wagens, die achterop de ploegwagen van FDJ knalde, waardoor de Fransman werd geraakt. Chavanel moest net als Sergent de koers verlaten.

PIC528709436

Terpstra kiest hazenpad
Gaudin bleek vooraan over de beste benen te beschikken, maar net na de passage van de Paterberg (op 50 km van de finish) werd de Fransman als laatste overlevende van de kopgroep ingerekend. Lotto Soudal probeerde vervolgens André Greipel naar voren te schuiven als pion voor Jürgen Roelandts, maar de zeer attent koersende Duitser kreeg net als Alexey Lutsenko (Astana) en Sylvain Chavanel (IAM Cycling) nauwelijks ruimte van het peloton.

Terpstra en Kristoff waren de eerste favorieten die hun kaarten echt op tafel durfden te leggen. De Nederlander en de Noor reden met nog 28 kilometer te gaan net na de klim van de Kruisberg samen weg uit de grote groep, waar LottoNL-Jumbo-kopman Sep Vanmarcke inmiddels al geen deel meer van uitmaakte.

Kristoff maakt het af
In de wetenschap dat hij met de rappe Kristoff niet naar de streep moest rijden, probeerde Terpstra de Noor op de Oude Kwaremont tevergeefs van zich af te schudden. Ook op de Paterberg, de allerlaatste van negentien hindernissen, gaven de twee elkaar weinig toe. Achter het duo sloegen Van Avermaet en Sagan een kloof met de rest. Boom probeerde dat gat te dichten, maar slaagde daar niet in.

Toen het verschil met Van Avermaet en Sagan was opgelopen tot meer dan twintig seconden, durfde Terpstra een beetje te gaan pokeren en minder op kop te komen. In de laatste kilometer drong hij zijn medevluchter zelfs de kop op, maar Kristoff vertrouwde op zijn sprint en maakte het overtuigend af.

PIC528701744

flag-be Ronde van Vlaanderen 2015 (1.UWT)
Uitslag: Brugge – Oudenaarde (264,2 kilometer)
1. flag-no Alexander Kristoff (Katusha) in 6u26min38s
2. flag-nl Niki Terpstra (Etixx-Quick-Step) z.t.
3. flag-be Greg Van Avermaet (BMC) op 7s
4. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) op 17s
5. flag-be Tiesj Benoot (Lotto Soudal) op 35s
6. flag-nl Lars Boom (Astana) op z.t.
7. flag-de John Degenkolb (Giant-Alpecin) op 48s
8. flag-be Jürgen Roelandts (Lotto Soudal) z.t.
9. flag-cz Zdenek Stybar (Etixx-Quick-Step) z.t.
10. flag-ch Martin Elmiger (IAM Cycling) z.t.

Uitslag

RIDE Magazine
128 Reacties
Sorteer op:
5 april 2015 20:00
Kristoff had aan Terpstra een ideale "ploegmaat", in tegenstelling tot PR van 2012 was Terpstra blij dat hij nu wel meekon met zijn "kopman" om deze vervolgens zonder enig weerwerk naar de overwinning te laten fietsen. Saaie vertoning ...

Al kan je het Terpstra niet kwalijk nemen. Het lijkt wel alsof alles rond WT-punten draait en de overwinning bijzaak is geworden. In dat opzicht is het logisch dat je als mindere god genoegen neemt met een tweede plek. Maar toch jammer voor het publiek dat er totaal geen strijd was.
5 april 2015 20:03
@lynda_lyd
Boom was ik vergeten, maar Kristoff geeft zelf aan dat Roubaix hem minder ligt. Sagan is niet het type voor Roubaix, hij heeft veel meer kans in Luik/Amstel, maar ja dat ziet Oleg niet.
@pdc
De ronde blijft de ronde en die is zoveel meer waard dan Wevelgem.
5 april 2015 20:18
@Sagan
Daar valt over te twisten. Persoonlijk zou ik liever een koers op mijn palmares hebben staan die iedere wielerliefhebber zich tot het einde van z'n leven zal herinneren dan een koers waarvan het verloop binnen een paar jaar vergeten zal zijn.
5 april 2015 20:29
Jammer dat Stybar een tand is verloren, maar het verhaal dat ie niet heeft kunnen eten is gewoon bullshit. Een jaar lang met afgebroken voortanden "gewoon" kunnen eten en 2 marathons kunnen lopen . Ik weet het is ff schrikken als je een tand verliest, maar in dit geval was het een kroon of implantaat,genoeg ijzers over in het vuur om door te bijten!!!!
5 april 2015 20:40
vanuit de kantlijn... snelle service, die tandarts van jou.
5 april 2015 20:43
Tuurlijk was Gent wevelgem een veel mooiere koers dan vandaag, maar vandaag was het om de knikkers: Kristoff met verve Winnaar!!!! dikke salut!!! Terpstra goed, prima gereden. Vanmarcke shit what the f... happened.... Stijn VDB waar was hij???? Het rijden van SKY was weer fantastisch: hoe langer je op kop rijdt, verklein je het speelveld van je kopman!!! supertacktiek als je van minimalism houdt!!!! Boom prima !!! op naar volgende week ... Helaas maar waar RVV niet meer Vlaanderens mooiste...
5 april 2015 20:53
Na alle reacties doorgespit te hebben zal ik ook nog mijn duit in het zakje doen.

Allereerst moet ik zeggen dat Terpstra een perfecte koers heeft gereden. Hij gaat op het juiste moment, alleen heeft hij de pech dat hij Kristoff met zich mee krijgt. Aan de andere kant heeft hij die tweede plaats ook aan Kristoff te danken, want die heeft toch wel erg hard op kop gereden. In de laatste kilometers heeft Terpstra goed gepokerd door Kristoff veel op kop te laten rijden en te hopen dat het Kristoff teveel kracht zou kosten, maar wat Terpstra ook had gedaan, Kristoff had hoe dan ook gewonnen. Terpstra had v. Avermaet en Sagan ook niet helemaal terug kunnen laten komen, want dan was hij waarschijnlijk niet eens tweede geworden.

Ten tweede wil ik nog wel even ingaan op de hele 'Pozzato discussie'. Dit is natuurlijk een onzinnige discussie, want Pozzato heeft zich op geen enkel moment in de koers laten zien en als hij niet mee had gereden had niemand hem gemist. En voor de actieve volgers kan het toch geen verrassing zijn dat 'purito' zich op één renner focust en lijkt het me onzinnig om je je daar druk om te maken. Zo kijkt hij in koersen waar Rodriguez mee rijdt alleen maar naar hem. Ik kan me mijn verbazing nog herinneren dat hij na de overwinning van Poels in de Tirreno-etappe wist te melden dat Rodriguez ook in het peleton was gefinnisht. Goed om te weten!
5 april 2015 21:02
@Switchfoot
Verdiep je eens in de materie. Ik praat altijd over een breed scala aan renners, met daarbij een speciale focus op Purito. Ik zeg toch ook niks over al die leden die alleen het woord Belkin in de mond kunnen nemen?

Bovendien is het ook nog eens onzin wat je stelt. Het ging bij Purito om het feit dat hij slecht begonnen was aan het seizoen, toen hij in Tirreno opeens knap 3e werd in de rit die Poels won. Nou, dan is het interessant en legitiem het daarover te hebben.

Kortom, je vertelt feitelijke onjuistheden, hebt niet de parate kennis, doet met die beperkte kennis populair en koppelt verkeerde aspecten aan elkaar. Ik heb nog nooit zoveel onzin in een post gelezen.
5 april 2015 21:04
Beter was Stybar naar GVA en Sagan gereden en dan hadden ze wat meer kunnen pokeren.... Misschien moeten bij alle klassiekers de scherprechters juist verder van de finish liggen, opdat er nog genoeg ruimte is om uit elkaars hol te kunnen demarreren!!!
5 april 2015 21:12
@purito
Bedankt voor deze reactie! Helaas voor jou doe ik niet mee aan modder smijten op internet. Ik maak alleen observaties en jij mag daar je mening over hebben. Ik heb alleen geen zin om daar waardeoordelen aan te verbinden.
5 april 2015 21:18
@Switchfoot
Als zo'n observatie nu op enige waarheid gebaseerd is. Een site gedijt beter bij scherp geformuleerde inhoud, dan holle beweringen.

Maar je reactie zegt al genoeg. Wel A maar geen B. Een fijne avond nog! ;)
5 april 2015 21:31
Er zijn een paar renners waar Purito zich dit jaar op gefocust heeft, een breed scala zou ik niet willen zeggen maar kan me een paar dingen expliciet herinneren waarbij het mij ook opviel dat het de hele tijd over dezelfde renner ging: Alex Cano, Purito (duh), Pozzato, Sepulveda geloof ik ook een keertje.

Echter: NOU EN?! Van alle kak die er op deze site tegenwoordig gespuid wordt lijkt me dit wel het minst ergerlijke van alles. Kom op zeg, waar kan je je druk om maken! En dan zijn het (soms, niet altijd) ook nog eens mensen die hier vrijwel nooit inhoudelijk iets in de melk te brokkelen hebben die hier dan opeens iets over menen te moeten zeggen.. Schei uit!

Ik zeg nu alvast voor volgende week: Ik focus me op Boom, Pozzato en Wiggins. En als Luke Rowe niet alleen maar hoeft te knechten focus ik me ook op hem, omdat ik het leuk vind dat ik al voor de Omloop zei dat hij erg goed zou zijn. Als iemand zich daaraan stoort zoekt ie maar een ander forum op.
5 april 2015 21:37
@switchfoot

Volgens mij doe je wel degelijk aan waardeoordelen. Lees je eigen post nog maar even terug. "Onzinnig?"
5 april 2015 21:39
Zijn jullie ook op dvd verkrijgbaar? :D
5 april 2015 21:40
@LL
Altijd leuk om te horen dat ik kak verkoop ;)

Ik volg natuurlijk wel een breed scala aan wielrenners. Maar dat is omdat ik wielerfan ben. Op WF maak ik dan een selectie van renners waarvan ik veel verwacht, of waar ik sympathie voor koester.
5 april 2015 21:41
@ klootje

Binnenkort verkrijgbaar in uw standaard videotheek en uiteraard als torrent. Working title is voorlopig Klootje en het hele Wielerflits zootje, wordt nog aan gewerkt.
5 april 2015 21:43
LL haha ik vind het allemaal goed.

Ik moet af en toe zo lachen om jullie 2. De Tiny en Lau van Wielerflits ;)
5 april 2015 21:45
@klootje
Wellicht een idee om ook het taalgebruik van die twee te gebruiken? ;)
5 april 2015 21:55
@ klootje

Zo moet je het ook een beetje zien, ik bedoel het iig grotendeels met een ";)". Het zou trouwens wel lachen zijn als Pozzato volgende week solo op de wielerbaan aankomt hè haha. Althans, als eerste dan, solo aankomen kan iedereen.
5 april 2015 22:02
@ reznik
Je hebt gelijk. Ik bedoel echter waardeoordelen over mensen als "niet de parate kennis hebben" en "populair doen".

Overigens ben ik het met Purito eens dat het een forum als deze leuk is als er een discussie is en mensen het niet met elkaar eens zijn. Het bashen om te bashen ben ik alleen niet van.
5 april 2015 23:03
Heb gezien de reacties GELUKKIG alleen het laatste uur kunnen zien en een uur lang op t puntje van mijn stoel gezeten! Wat een spanning wie er weg ging raken en wie weg ging blijven! Klasse gereden van Terpstra, op waarde geklopt door man van het voorjaar Kristoff.. Voor volgende week voor mij ijzersterke Boom met 5 sterren; hoe makkelijk hij terug kwam, wow! Ook een zeer zeer getergde Sep aan de start denk ik voor Roubaix, al heeft hij misschien tevroeg gepiekt..
6 april 2015 00:10
Dat mensen het sneu vinden dat iemand zijn "gelijk" wil halen als hij een voorspelling doet, uh tja maak je ergens anders druk om. Iedereen vind het toch leuk als zijn voorspelling uitkomt en je moet het een beetje met een knipoog bekijken.
Daarbij wil ik ook nog graag even melden dat ik Kristoff en Terpstra al de hele week en in de voorbeschouwing als de twee topfavorieten noemde en hun als enige de **** gaf, hahaha
6 april 2015 00:30
Het mooiste vind ik nog hoe Kristoff genadeloos de Panne heeft gedomineerd en daarna hier ook aan het langste eind trekt. Die traditie van afstappen tijdens de driedaagse mag daarmee de prullenbak in.

Zonder twijfel een van de mooiste winnaars van wat ik heb gezien verder niet erg interessante koers.
6 april 2015 01:26
Circa dertig jaar geleden heb ik als jonge jongen ooit een spreekbeurt op school gegeven over het wielrennen. Op dat moment waren de Omloop het Volk (HLN), Gent Wevelgem en de Ronde veruit de belangrijkste wedstrijden in Vlaanderen. Niki Terpstra pakt nu 3x een 2e positie in een jaar, al met al een grootse prestatie.
6 april 2015 06:04
Van de suprematie van Sagan is tot nu toe niet veel gebleken. Hij is weliswaar goed, maar is nu toch definitief links én rechts door Kristoff gepasseerd. Een onthoofde Ronde kopte de pers. Aan mijn hoela. Kristoff regeert soeverein. Deze jongen kan nu al de vergelijking aan met de grote tenoren. Na België of zo u wil Vlaanderen, heeft Noorwegen nu ook zijn 'eigen' kannibaal. Geloof me zelfs Sir Wiggins rijd hem er in de finale van Roubaix nog vanaf. Gewoon heerlijk van genieten zo'n kampioen!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.