Kwiatkowski klopt Sagan in Strade Bianche

zaterdag 8 maart 2014 om 15:57
Michal Kwiatkowski

foto: Sirotti

Michal Kwiatkowski heeft de Strade Bianche op zijn naam geschreven. De Pool ging samen met Peter Sagan de slotkilometer in en bleek op het Piazza del Campo de beste van de twee. Alejandro Valverde eindigde op 36 seconden als derde. Wout Poels werd op de negende plaats de beste Nederlander.

In de openingsfase van de koers zocht een viertal renners de aanval. Marco Frapporti (Androni Giocattoli), Angelo Pagani (Baridani CSF), Davide Frattini (UnitedHealthCare) en Andrea Fedi (Neri Sottoli-Yellow Fluo) kregen een maximale voorsprong van bijna elf minuten. Pagani vond dat zijn medevluchters te langzaam reden en ging er in zijn eentje vandoor. De Italiaan werd uiteindelijk op de zevende en lastigste grindstrook gegrepen door het peloton.

Het peloton werd ondertussen op dezelfde strook, de 11.5 kilometer lange Monte Sante Marie, flink uitgedund. De voorste groep bestond na deze schifting nog uit 23 renners, waaronder Tom Dumoulin en Wout Poels. Naast de twee Nederlanders hadden vrijwel alle topfavorieten strook zeven overleefd. Omega Pharma-Quick Step (vijf renners) en Giant-Shimano (vier renners) waren het best vertegenwoordig in de eerste groep.

Omega Pharma-Quick Step besloot op ongeveer 30 kilometer van de meet de overtalsituatie uit te spelen door Matteo Trentin de aanval in te sturen. Even later sloten vijf renners bij hem aan: Cadel Evans (BMC), Andrey Amador (Movistar), Simon Geschke (Giant-Shimano), Angel Vicioso (Katusha) en Ian Stannard (Team Sky). Met nog 20 kilometer te gaan, plaatste Peter Sagan vanuit het uitgedunde peloton een aanval. Hij ging meteen op en over de zes koplopers.

Strade Bianche peloton algemeen

De renner van Cannondale kreeg Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-Quick Step) met zich mee. In de achtervolging moest Giant-Shimano het werk opknappen. De achterstand op de twee koplopers werd echter steeds groter. Op 14 kilometer van de finish hadden Sagan en Kwaitkowski zelfs één minuut voorsprong. Ondertussen raakte de samenwerking in de achtervolgende groep zoek. Alejandro Valverde (Movistar) besloot er vervolgens in zijn eentje vandoor te gaan.

De demarrage van Valverde zorgde ervoor dat de achtervolgende groep uiteenspatte. De Spanjaard kreeg even later gezelschap van Fabian Cancellara (Trek), Damiano Cunego (Lampre-Merida) en Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo). De twee koplopers waren inmiddels echter te ver weggereden. Het duo vooraan zou gaan strijden om de zege. Samen reden ze naar de laatste kilometer toe. Sagan nam de kop op het slotklimmetje.

Vervolgens vertrok Kwiatkowski op een steil stuk. Sagan kon de Pool niet volgen en dus reed Kwiatkowski in zijn eentje op de meet af. Net als vorig jaar moet Sagan genoegen nemen met een tweede plaats. De renner van Cannondale kwam negentien seconden later binnen. Wout Poels (negende) en Tom Dumoulin (twaalfde) behaalden namens Nederland mooie ereplaatsen.

Strade Bianche podium

Uitslag Strade Bianche 2014 (1.1)
1. flag-pl Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-Quick Step) in 5u20m33s
2. flag-sk Peter Sagan (Cannondale) op 19s
3. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) op 36s
4. flag-it Damiano Cunego (Lampre-Merida) op 40s
5. flag-cz Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo) in z.t.
6. flag-ch Fabian Cancellara (Trek Factory Racing) op 59s
7. flag-au Cadel Evans (BMC) op 1m44s
8. flag-fr Warren Barguil (Giant-Shimano) op 2m02s
9. flag-nl Wout Poels (Omega Pharma-Quick Step) op 2m11s
10. flag-de Simon Geschke (Giant-Shimano) op 2m51s

12. flag-nl Tom Dumounlin (Giant-Shimano) op 2m51s
60. flag-nl Martijn Maaskant ( UnitedHealthcare) op 14m08s
82. flag-nl Tom Stamsnijder (Giant-Shimano) op 16m41
83. flag-nl Johnny Hoogerland (Androni Giocattoli) in z.t.
Volledige uitslag

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.