Kwiatkowski prijst ploeg na eindwinst: “Slechts enkele kilometers alleen gereden”
foto: ©ATCommunication/TDP
zaterdag 11 augustus 2018 om 08:11

Kwiatkowski prijst ploeg na eindwinst: “Slechts enkele kilometers alleen gereden”

Het heeft zes jaar en enkele edities geduurd, maar gisteren was het dan eindelijk zover: Michał Kwiatkowski kroonde zich tot eindwinnaar van ‘zijn’ Ronde van Polen. Op de slotdag naar Bukowina Tatrzańska moest hij flink wat aanvallen afslaan. “Dat is de Ronde van Polen, je moet vechten tot het bittere eind. We hebben echter niet gepanikeerd als team”, zo laat de Sky-renner weten op het digitale huis van zijn Britse werkgever. 

In 2012 wist Kwiatkowski zijn debuut in de Ronde van Polen op te luisteren met een tweede plaats in de eindstand, achter de Italiaan Moreno Moser. Het leek een kwestie van tijd voordat de Pool zou zegevieren in zijn thuisland, maar in 2015 (opgave) en 2016 (34e) kwam hij er niet aan te pas. Deze week vielen echter alle puzzelstukjes in elkaar.

Eindwinnaar zet ploeg in het zonnetje 
Even leek Kwiatkowski in extremis zijn eindzege nog kwijt te raken aan Simon Yates, die op een gegeven moment virtueel in het geel reed. De Brit won uiteindelijk de etappe, maar Kwiatkowski hield in het klassement vijftien seconden over. “Gezien de lengte van deze wedstrijd, is het ongelofelijk dat ik slechts enkele kilometers alleen zat.”

“Het is lastig als je niet precies weet hoe groot het verschil is met de koplopers. Gelukkig kwam het op het einde allemaal goed. Ik ben zo blij”, is Kwiat in de wolken. De allrounder – eerder dit seizoen al de beste in de Ronde van Algarve en Tirreno-Adriatico – is lovend over het werk van zijn team. “Het is fantastisch om zo’n sterke ploeg tot je beschikking te hebben.”

“We hebben nooit gepanikeerd als team. Mijn ploeggenoten hebben de laatste twee etappes geweldig gereden. Sergio Henao en Pavel Sivakov waren echt ongelofelijk sterk”, zo sluit hij af.

RIDE Magazine
9 Reacties
Sorteer op:
11 augustus 2018 09:58
Ik vind dat als een ploeg zo veel geld besteed aan het inhuren van de beste wielrenners ze een morele verantwoordelijkheid hebben om attractief te koersen. Sky is vergelijkbaar met ploegen onder Mourinho. Zo veel kwaliteit en dan toch verdedigend spelen. Natuurlijk levert het prijzen op maar sport is meer dan alleen het winnen van prijzen en als je de beste spelers wilt bezitten komt dat met een verantwoordelijkheid om de sport leuk te houden.
11 augustus 2018 10:11
@ ghostwriter: helemaal met je eens! Helaas word zo de sport verpest want de spamning word ook een stuk minder
11 augustus 2018 10:45
@ghostwriter. Volledig met je eens. Weet niet of Mourinho momenteel het beste vergelijkingsmateriaal is, want die heeft niet de beste ploeg, maar die morele roeping om er een mooie wedstrijd van te maken zou ik wel voelen als ik Sky zou zijn. Op de lange termijn heb je als sport er ook veel meer aan als de attractiviteit gewaarborgd blijft.
11 augustus 2018 10:48
Gisteren was een prachtige finale.
11 augustus 2018 10:57
Meneer Kwiatkowski zal je over een tiental jaar terug kijkend op je carrière geen spijt hebben dat je nooit voor eigen kans heb mogen rijden in een grote ronde? Zoveel kwaliteit maar toch kiezen voor het grote geld jammer.
11 augustus 2018 11:08
Als Froome en Thomas er van af zien - en daar lijkt het op - is de kans groot dat Kwiatkowski als kopman naar de Vuelta gaat.
11 augustus 2018 11:31
Iedere renner heeft zo zijn kwaliteiten.
11 augustus 2018 11:41
Eens met ghostwriter, echter sponsor wil naamsbekendheid genereren ivm commercieel belang. Conflicterende belangen dus. Als ze aanvallend rijden en niet winnen lacht iedereen hen uit. Hoevelen hebben niet kritiek op bijv. Lotto Soudal dat ze maar wat aanmodderen (Ik vind het misschien wel de meest sympathieke ploeg) en doet daar smalend over?

Over kwiat: mensen onderschatten de voordelen en vrijheid die hij bij sky ook krijgt. Soms kan hij juist winnen door het sterke blok, en met zijn kwaliteiten wint hij onderhand bijna alles wat hij kan winnen (gelet op zijn capaciteiten). Een grote ronde zal hij denk ik niet sterk genoeg voor zijn.
11 augustus 2018 11:58
Henao die voor Kwiat knecht. Wat jammer dat goede klassementsrenners zo hun eigen kansen verkwanselen door bij een ploeg als Sky te gaan rijden.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.