Lance Armstrong vraagt regering om claim van honderd miljoen dollar te verlagen
foto: Sirotti
vrijdag 4 november 2016 om 08:27

Lance Armstrong vraagt regering om claim van honderd miljoen dollar te verlagen

Lance Armstrong heeft de Amerikaanse regering gevraagd om de claim van honderd miljoen dollar te laten vallen. In de rechtszaal van Washington DC vroeg hij ook schriftelijk om de boete op zijn minst drastisch te verlagen. Dat schrijft Cycling Weekly.

Armstrong hangt een claim boven het hoofd die kan oplopen tot honderd miljoen dollar. Volgens het ministerie Justitie maakte de gevallen Amerikaan, door het gebruik van doping, zich schuldig aan ‘onrechtmatige zelfverrijking’. Ook zou de Texaan de overeenkomsten met de wielerploeg U.S. Postal hebben geschonden.

De overheid wil het sponsorgeld in drievoud terugvorderen, waardoor een mogelijke schadeclaim uitkomt op meer dan honderd miljoen Amerikaanse dollars. De dopingfraude werd met hulp van klokkenluider Floyd Landis geopenbaard.

De Amerikaan kreeg dinsdag van rechter Christopher Cooper geen enkele indicatie over wanneer hij een beslissing neemt. Een rechtszaak zou op z’n vroegst begin 2017 kunnen plaatsvinden.

Lance Armstrong creëerde een stroom aan leugens. Hij loog direct tegen de Postal Service en hij had anderen die voor hem logen”, verklaarde advocaat Robert Chandler aan rechter Cooper. “Hij heeft ontelbaar veel gelogen tijdens publieke verklaringen en interviews met journalisten. Valse verklaringen die de leugen in stand hielden dat hij geen doping gebruikte.”

Hoewel het niet verplicht was, gaf Armstrong acte de présence in de rechtszaal om daarmee het belang van de beslissing te benadrukken.

RIDE Magazine
42 Reacties
Sorteer op:
4 november 2016 08:30
Nu is de vraag, heeft lance 100 miljoen? Ik denk het niet. Dus ja, beetje symboolpolitiek om dat te eisen. Dat geld gaan ze in ieder geval niet zien.
4 november 2016 08:44
De prijs van de Livestrong bandjes zal wel omhoog gaan.
4 november 2016 09:11
Ik vind 100 miljoen wel een leuk bedrag. Lach me rot als hij dat moet gaan betalen. Ik vermoed dat hij het wellicht net kan betalen. Vergeet niet dat deze gast enorme bedragen heeft verdiend en van alles en iedereen geld ontving. Laat hem maar zijn huizen en onroerend goed moeten verkopen enzo. Hij gaat heus niet aan de bedelstaf en bij de Burger King zal hij ook niet gaan werken. Maar financieel gun ik hem niet zoveel meer nee.
4 november 2016 09:25
US Postal heeft destijds enorm veel profijt gehad van de sponsoring en van hun investering. Dat men nu dat sponsorgeld terug wil komt nogal vreemd over, hoewel ik natuurlijk begrijp dat het makkelijk scoren is tegen iemand waar zo ongeveer de hele wereld een hekel aan heeft dat begrijp ik, maar dat de overheid sponsorgeld terug wil hebben wat destijds gewoon meer dan zijn investering waard was dat klopt in mijn beleving ook niet.
4 november 2016 09:55
Het punt is dat US Postal een overheidsbedrijf is. Dus het gaat niet om geleden schade, maar om het besteden van overheidsgeld voor criminele activiteiten.
4 november 2016 10:01
Enorme bakken boter op hun hoofden die Amerikanen
4 november 2016 10:21
Ik ben het wel eens met Kingstown. Die 100 miljoen hoort dan net zo goed weer terug te vloeien naar klanten etc. Trouwens als je even kijkt bij https://nl.m.wikipedia.org/wiki/United_States_Postal_Service
Zie je dat 100 miljoen een schijntje is voor dit agentschap... dus ik ben het ook eens met the student. Symboolpolitiek
4 november 2016 10:28
Vermoeiend zeg! Ik zeg streep eronder en weer door. Natuurlijk hij heeft meer fout gedaan dan zijn collega renners en daarvoor is hij ook vele male meer gestraft. Het ‘recht’ is inmiddels zo scheef getrokken dat je niet meer van het zegevieren van het recht kunt spreken. Op een gegeven moment is het gewoon genoeg geweest. Go Armstrong!
4 november 2016 10:44
"Het punt is dat US Postal een overheidsbedrijf is. Dus het gaat niet om geleden schade, maar om het besteden van overheidsgeld voor criminele activiteiten."

Het is natuurlijk kolder dat het volledige bedrag is gebruikt voor criminele activiteiten. Je zou een gedeelte verkeerd besteed geld mogen terugvorderen, plus een boete, plus wat onterechte bonussen. Maar dat spreek je waarschijnlijk over 10-15 miljoen en zeker niet over 100 miljoen.
Zelf ben ik altijd anti-Armstrong geweest, maar men slaat tegenwoordig door naar de andere kant. Ik weet, liefde en haat zitten in elkaars verlengde, maar het demoniseren van deze sporter is inmiddels onredelijk. De Amerikaanse sport zit vol doping en men gebruikt Armstrong om zichzelf schoon te wassen ("Armstrong is het kwaad, hij zette kuise en naïeve Amerikaanse sporters aan tot dopinggebruik en vocht tot in de rechtszaal met mensen die die hem in het vizier hadden").
4 november 2016 10:48
@Marakus
Vele malen meer voor gestraft? Kan je dat toelichten?
De Tourzeges zijn afgepakt, en hij mag niet meer fietsen. Verder nog iets? Volgens mij leeft hij nog altijd een ontzettend luxe leventje, wat hij te danken heeft aan z'n dopinggebruik.
En deze zaak staat daar nog los van: als hij schuldig wordt bevonden aan het gebruiken van overheidsgeld voor criminele activiteiten heeft hij daarmee ook de wet overtreden. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik zie criminelen nog altijd graag een gepaste straf krijgen. Nog helemaal geen streep eronder zetten dus wat mij betreft!

@the student
Het zou me niks verbazen als hij het wel heeft hoor..
4 november 2016 10:53
Dus het geld wordt alleen van Armstrong gevorderd en niet van Landis, Hamilton, Hincapie, etc.? Beetje oneerlijk, zij werden ook genoemd in het USADA-rapport.
4 november 2016 11:00
Juridisch ook vreemd dat de claim bij de werknemer wordt gelegd en niet bij het management dat er van af wist en er niks aan deed om het te stoppen.
4 november 2016 11:16
hoeveel moet bruyneel betalen?
4 november 2016 11:59
Oh zielige Armstrong is al genoeg gestraft...hij zal zich wel rot voelen in zijn kapitale huizen die hij met bedrog heeft verworven. De gele truien hangen schijnbaar nog aan de muur en hij beschouwt zichzelf gewoon als veelvoudig Tour winnaar hoor. Ik ben in het algemeen ervoor om fraudeurs en criminelen van hun door onrechtmatig handelen verworven kapitaal te ontdoen. Geen uitzondering hier.
4 november 2016 11:59
@Puffin87, dat kan ik ;)

- Vrijwel alle sponsoren (persoonlijke sponsor of team sponsor) verhaalt de gesponsorde gelden, dit heb ik niet eerder zien gebeuren bij andere renners.

- In deze situatie wordt het geld in DRIEVOUD verhaalt op 1 persoon. Waarom niet ook op de teamleiding en de andere renners (ook dopers), ook dit heb ik eerder niet zien gebeuren.

- Tourzeges van voor de vervaldatum(?) zijn ook weggestreept, officieel kan dit niet. Heb ik ook nog nooit eerder zien gebeuren.

- Aan alle kanten wordt heel hard gewerkt om het bestaan van Armstrong uit te gummen. Ook dit is nog nooit zo extreem geweest. M.a.w. nog geen enkele andere renner is zo hoog aan de schandpaal genageld als Armstrong.

- Waarschijnlijk zijn er nog een aantal dingen te benoemen maar dit kan ik zo uit de mouw schudden…

Maar zijn volgens jou een Basso, Contador, Ullrich, Valverde, Vinokoerov evenredig zwaar bestraft als Armstrong? En nogmaals dat Armstrong extra bestraft is vind ik normaal gezien zijn vergrijp verder gaat dan uitsluitend doping gebruik. Maar overdrijven is ook een vak!

Wat is volgens jou een gepaste straf dan voor Armstrong maar ook voor de overige doping gebruikers?

PS: Denken dat hij een lekker luxueus zorgeloos leventje heeft lijkt mij kortzichtig, ik zou in ieder geval niet willen ruilen.
4 november 2016 12:20
Quote:

horsm - 4 november 2016 om 09:55

Het punt is dat US Postal een overheidsbedrijf is. Dus het gaat niet om geleden schade, maar om het besteden van overheidsgeld voor criminele activiteiten.


Gaan we weer... Er gaat al sinds 1971 geen direct overheidsgeld naar het onafhankelijke US Postal behalve losse projectsubsidies, bijvoorbeeld om postdiensten bereikbaar te houden voor gehandicapten. Bij het sponsorgeld voor de ploeg zat geen cent van de Amerikaanse belastingbetaler.
4 november 2016 12:43
Ben het eens met Marakus, wat mij betreft is een idiote heksenjacht van alles en iedereen die of geld ruikt of waar Armstrong vroeger lelijk tegen heeft gedaan. Gaat helemaal nergens over. Kan ook alleen in de VS zoiets.
In de jaren dat Armstrong de 'baas' was van het peleton, met Trek, Nike en US postal prominent in beeld hebben die daar jarenlang veel positieve publiciteit mee behaald. Vergeet ook niet al die business meetings ed waar hij met zijn uitstraling in de jaren een fantastisch uithangbord was voor diezelfde sponsors. Daarna viel hij keihard van zijn sokkel, waarna iedereen hem destijds terecht aanviel. De sponsoren van destijds zijn daarbij nagenoeg volledig buitenbeeld geweest. Kortom, ze hebben niet of nauwelijks schade. Blijft staan oneerlijke zelfverrijking, ook onzin, Armstrong is betaald door zijn sponsoren omdat hij hun uithangbord was, en dat heeft hij succesvol gedaan zoals Peter Sagan dat nu doet. Dat ze hem buiten hebben getrapt snap ik en is terecht, maar hij is niet rijk geworden door puur en alleen doping. Daar hebben zijn vernieuwende trainingsmethoden, focus leggen in jaarprogramma, fietstechniek, de boeken die hij heeft geschreven, voedingstechnieken, etc. en vooral zijn uitstraling vooral aan bij gedragen. Begrijp mij goed, deze man moest zwaar gestraft worden voor wat hij heeft gedaan, en zeker ook iets zwaarder dan de rest omdat hij de leider was, maar de verhoudingen van de sancties tov bijvoorbeeld Leipheimer zijn echt zeer scheef. Dit is en blijft de man die het wielrennen verder heeft geprofessionaliseerd.
4 november 2016 13:09
Ik stel voor om Armstrong met net zoveel compassie en mededogen te behandelen zoals hij zelf voor anderen heeft getoond. De man komt er nu nog steeds heel genadig vanaf. Nog steeds plukt hij de vruchten van zijn bedrog.
4 november 2016 13:48
https://maxboam.files.wordpress.com/2014/07/esquire201408-lance-armstrong.jpg
4 november 2016 13:53
Belachelijk om zo' n extreem bedrag van Armstrong te verlangen. En dat in het land waar ene heer Trump wegkomt met belastingontduiking op grote schaal.
4 november 2016 14:08
Ikbenprocycling, hahaha Livestrong die Armstrong terug wil? Wat een grap. Dat geloof jij?

http://www.usatoday.com/story/sports/cycling/2016/05/04/livestrong-cancer-lance-armstrong-donations/83619386/
4 november 2016 14:22
@KK je kan beter de zogenaamde wielerkenners uitlachen, die Armstrongs prestaties al die jaren geloofd hebben :-)
4 november 2016 14:41
Toffe jongens die Amerikanen. Mogen ze hier in Nederland ook doen: salaris etcetera ontvangen tijdens het valsspelen terugvorderen met een flinke boete er bovenop. 'Ze' rijden mij nog te vaak in dikke auto's rond. I'm looking at you mr. Prodent.
4 november 2016 15:14
IBP, was het maar om te lachen. Van de week Wagendorp met zijn schnabbelkliek en greep hobby-muzikantjes uit het peloton nog... Dat noemt zich dan journalist, stelletje opportunisten. Ze zouden net zoals Armstrong nooit meer terug moeten kunnen keren in hun vak, Smeets voorop. Totaal ongeloofwaardig en daar zich zelfs nu nog niet voor schamen.
4 november 2016 17:03
Zijn straf van levenslang niet meer aan wedstrijden deelnemen schijnt ook al weer ten dele teruggedraaid te zijn. Hij schijnt weer aan marathon en triathlonwedstrijden te mogen mee doen.
Dus ja die 100 miljoen zal ook wel bijgesteld worden.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.