Le Samyn is een ode aan de verongelukte José Samyn
Gilbert zegevierde vele jaren geleden - foto: Cor Vos
donderdag 22 februari 2024 om 07:45

Le Samyn is een ode aan de verongelukte José Samyn

Le Samyn is al vele jaren een van de klassieke Waalse koersen op de wielerkalender. De wedstrijd werd vernoemd naar eerste winnaar José Samyn, die in koers ten val kwam en later het leven liet. WielerFlits neemt je mee in de historie.

1968 was het jaar dat de Belgische koers voor het eerst werd georganiseerd. Destijds heette de wedstrijd nog de Grand Prix Fayt-le-Franc. Deze naam verwijst naar het gelijknamige dorp, waar de finish van de koers ook lag, in de provincie Henegouwen. De eerste editie werd gewonnen door de Fransman José Samyn. De 23-jarige coureur won een jaar eerder nog een etappe in de Tour de France.

Een paar maanden na zijn overwinning van de GP Fayt-le-Franc sloeg echter het noodlot toe voor Samyn. Tijdens een kermiskoers in het Oost-Vlaamse Zingem botste hij op een toeschouwer. Samyn liep hierbij een hersenletsel op, wat hem uiteindelijk ook fataal werd. Een bijzonder triest verhaal. Na het overlijden van de renner besloot de organisatie om de GP Fayt-le-Franc om te dopen tot de GP José Samyn. Later werd dat gewoon Le Samyn, wat ook de huidige naam is.

Trentin won op sterke wijze in 2022 – foto: Cor Vos

De erelijst wordt overtuigend gedomineerd door Belgen. Johan Capiot (1992, 1994 en 1995), de vader van Amaury Capiot, is recordwinnaar met drie overwinningen. Kort daarachter volgen een andere Belg, Henrik Redant (1989 en 1990), en Nederlander Niki Terpstra (2016 en 2018) met twee keer winst in Le Samyn.

Voor de rest staan er nog heel wat mooie namen op de erelijst. Zo won Herman Van Springel de wedstrijd eens. Onder meer Claude Criquielion, Robbie McEwen, Philippe Gilbert en Arnaud Démare deden hetzelfde.

Laatste tien winnaars flag-be Le Samyn
2023: flag-be Milan Menten
2022: flag-it Matteo Trentin
2021: flag-be Tim Merlier
2020: flag-fr Hugo Hofstetter
2019: flag-fr Florian Sénéchal
2018: flag-nl Niki Terpstra
2017: flag-be Guillaume Van Keirsbulck
2016: flag-nl Niki Terpstra
2015: flag-be Kris Boeckmans
2014: flag-be Maxime Vantomme


Le Samyn staat aanstaande dinsdag 27 februari op het programma.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.