Marijn van den Berg slaat dubbelslag in slotrit Région Pays de la Loire Tour
Ter illustratie - foto: Cor Vos
vrijdag 5 april 2024 om 16:28

Marijn van den Berg slaat dubbelslag in slotrit Région Pays de la Loire Tour

Marijn van den Berg heeft de laatste etappe in de Région Pays de la Loire Tour gewonnen. De slotrit kende een heuvelige finale, waar de renner van EF Education-EasyPost de sterkste bleek te zijn. In de sprint versloeg de Nederlander Benoît Cosnefroy en Clément Venturini aan de meet. In het algemeen klassement deed hij ook goede zaken. Die leiderstrui neemt hij ook mee naar huis.

De laatste rit in de Région Pays de la Loire Tour ging van start in Marolles-les-Braults. Een parcours van van 174,9 kilometer bracht d renners Le Mans, waar de winnaar van de dag pas bij de zesde passage van de finish bekend zou zijn. De scherprechter van deze heuvelige finale was de Côte de Gazonfier (1,1 km à 4,1%). De finale zou niet alleen de strijd om de dagzege beslechten, maar ook de strijd in het eindklassement.

Virtueel nieuwe leider
Waar normaal een vroege vlucht zich formeert aan het begin van de koersdag, hadden de mannen van EF Education-EasyPost andere plannen. In Vivoin stond een tussensprint op het programma, waar punten voor het puntenklassement én bonificatieseconden voor het algemeen klassement te behalen waren. De kopman van de ploeg, Marijn van den Berg, stond in beide klassementen tweede en wilde een slag slaan.

Na achttien kilometer was de tussensprint daar en wist Marijn van den Berg het plan tot een succesvol einde te brengen. Zo kwam de Nederlander als eerste over de streep en sprong hij in beide klassementen naar de eerste plek. Alberto Dainese (Tudor) en Ewen Costiou (Arkéa-B&B Hotels) werden naar de tweede plek verwezen van respectievelijk het puntenklassement en het algemeen klassement.

Toch een vlucht 
Daarna vonden de mannen in het peloton het wel welletjes en kon de vlucht van de dag zich vormen. Vijf renners hadden hier wel zin in. Mark Stewart (Corracec-Vini Fantini), Clément Alleno (Burgos-BH), Paul Hennequin (Nice Métrpole Côte d’Azur), Norman Vahtra (Van Rysel-Roubaix) en Julien Matisse (CIC U Nantes Atlantique) kozen voor het avontuur. Laatstgenoemde deed dit om zijn leidende positie in het bergklassement te verstevigen.

De mannen fietsten al snel een voorsprong van een kleine vijf minuten bij elkaar, waarna de koerssituatie lang ongewijzigd bleef. Toen de kopgroep de finish in Le Mans voor het eerst naderde was de voorsprong nog altijd ruim drie minuten. De 21-jarige Matisse kwam daar als eerste boven op de Côte de Gazonfier en stelde zo zijn bergtrui veilig. Met nog zo’n veertig kilometer te gaan was de finale begonnen.

Dubbelslag
Het heuvelige slot was het teken voor veel renners om een poging te wagen weg te springen uit het peloton, terwijl EF Education-EasyPost hun best deed de positie van hun virtuele leider te verdedigen. Intussen zag de kopgroep hun voorsprong in rap tempo slinken. Op twintig kilometer van de meet bleven enkel Clément Alleno en Paul Hennequin over.

In de slotronde haalden de mannen van EF Education-EasyPost deze twee mannen nog terug, waarna een elite groepje van negen man op vijf kilometer van de meet wisten weg te springen. Daar was het Marijn van den Berg , die het harde werk van zijn ploeg wist af te maken. Zo sloeg de Nederlander een dubbelslag en won hij zowel de rit als het eindklassement.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.