Wout van Aert blikt voor het eerst terug: “Eerste halfuur na de val was echt verschrikkelijk”
foto: Cor Vos (archief)
dinsdag 30 april 2024 om 19:13

Wout van Aert blikt voor het eerst terug: “Eerste halfuur na de val was echt verschrikkelijk”

Wout van Aert doet in een documentaire van zijn ploeg Visma | Lease a Bike – getiteld The Spring Classics: Road to Resilience – voor het eerst zijn verhaal na zijn zware val in Dwars door Vlaanderen. “Parijs-Roubaix was mentaal het moeilijkste moment van de afgelopen weken.”

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

In een ruim dertig minuten durende documentaire toont Visma | Lease a Bike nooit eerder vertoonde beelden vanuit het peloton, ook van de valpartij van Wout van Aert in Dwars door Vlaanderen. “Het was eerst heel erg hard schrikken”, blikt de ongelukkige hoofdrolspeler er twee maanden later op terug. “Ik wilde daarna zo snel mogelijk naar de zijkant van de weg geraken. Toen ik dit probeerde, voelde ik dat er van alles niet goed was aan mijn schouder en heup.”

“Ik heb echt enorm veel pijn gehad, tot het moment dat ik in het ziekenhuis stevige medicatie kreeg. Het eerste halfuur na de val was echt verschrikkelijk. De sleutelbeenbreuk werd snel vastgesteld, maar ze dachten ook dat mijn ribben waren geraakt. De volgende dokter kwam vervolgens met de mededeling dat ik zeven ribben had gebroken. Nog wat later bleek ook mijn borstbeen gebroken. Ik was op dat moment eigenlijk best rustig. Om te lachen, zei ik nog: ‘Ik hoop dat er niet te veel dokters meer komen, want er komen dan alleen maar blessures bij’.”

Voor Van Aert was er de fysieke pijn, maar ook de mentale pijn dat hij moest passen voor zijn twee hoofddoelen van het voorjaar: de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. “Ik mocht weer naar huis op de dag van de Ronde. Je wil dan toch zien hoe je ploegmaats het doen. Ik raakte toen ook nog niet uit de zetel en dan is het al helemaal moeilijk om de koers te vermijden.”

Confronterend
“Tijdens Parijs-Roubaix was ik niet thuis en heb ik het een beetje op afstand gevolgd. Toen had ik het misschien wel een beetje moeilijker. Het besef begon toen te komen. Ik was nog steeds heel moe en had nog veel verzorging nodig. Ik kon toen nog lang niet trainen. Dat was mentaal wel het moeilijkste moment van de afgelopen weken. Het is confronterend als je in misschien wel de beste vorm van je leven wordt teruggeslagen naar de slechts mogelijke conditie.”

Maar inmiddels gaat het weer een stuk beter met Van Aert. “Het gaat naar omstandigheden best goed. De laatste weken ben ik opnieuw mobiel en kan ik weer de normale dingen in het leven doen. Volgens de mensen die mij begeleiden verloopt het herstel goed. Het is leuk om de koersbroek opnieuw aan te trekken, al was dat nog een hele opgave.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.