Mark Cavendish klopt Dylan Groenewegen in Ronde van Hongarije, ploeggenoot Peter Sagan pakt geel
foto: Cor Vos (archief)
donderdag 9 mei 2024 om 16:36

Mark Cavendish klopt Dylan Groenewegen in Ronde van Hongarije, ploeggenoot Peter Sagan pakt geel

Mark Cavendish heeft de tweede etappe van de Ronde van Hongarije op zijn naam geschreven. De Brit was de snelste in een massasprint. Hij versloeg Dylan Groenewegen en Jon Aberasturi. Vroege vluchter Martin Voltr (Pierre Baguette) pakte onderweg genoeg bonificatieseconden om de gele trui over te nemen van Sam Welsford.

Rit twee van de Ronde van Hongarije ging van Tokaj naar Kazincbarcika en was goed 162 kilometer lange. De etappe bevatte twee gecategoriseerde beklimmingen van de derde categorie. Deze heuvels boden kansen voor de aanvallers, maar voor de grootste favorieten voor de dagzege moesten we ons toch weer tot de sprinters wenden. Om zijn tweede overwinningen op rij te pakken zou Sam Welsford onder meer Mark Cavendish en Dylan Groenewegen moeten kloppen.

Kopgroep van vier
De vlucht van de dag bestond uit vier renners. De Belg Siebe Deweirdt (Flanders-Baloise) had het gezelschap van Zsolt Istlstekker (Epronex – Hungary), Christian Bagatin (MBH Bank Colpack Ballan) en Martin Voltr (Pierre Baguette). De vier kregen een kleine drie minuten voorsprong van het peloton, waar Jayco AlUla en BORA-hansgrohe het werk verdeelden.

Jayco en BORA bepaalden het tempo – foto: Cor Vos

Tot de laatste veertig kilometer werkten de koplopers goed samen, maar daarna werd het onrustig vooraan. We zagen verschillende demarrages. Het was Bagatin die op de laatste gecategoriseerde helling een definitief gat sloeg. Deweirdt probeerde nog over te steken, maar zijn tankje was wel leeg. Ook bij Istlstekker en Voltr was de energie op. Laatstgenoemde had onderweg echter wel dermate veel bonificatieseconden gesprokkeld, dat hij de nieuwe klassementsleider kon worden.

Sprinten in Kazincbarcika
Bagatin hield het vol tot negen kilometer voor de finish. Toen zat ook zijn avontuur erop. Het zou een massasprint worden, zoveel was duidelijk. Voorafgaande aan die sprint zagen we enkele schouderduwen tussen Dylan Groenewegen en geletruidrager Sam Welsford. Laatstgenoemde moest in de remmen en kon niet meesprinten. Ondertussen werd Mark Cavendish zeer goed gebracht door onder meer Cees Bol. De Brit ging vervolgens van vrij ver aan, maar wist de opkomende Groenewegen af te houden.

Voor Cavendish is het zijn tweede zege van het seizoen. De Brit won eerder dit jaar een etappe in de Tour Colombia. Deze zomer hoopt hij zijn 35ste ritzege in de Tour de France te pakken en zo alleen recordhouder te worden wat het aantal etappezeges betreft in de Ronde van Frankrijk.

Voltr nieuwe leider 
Niet alleen bij Astana Qazaqstan was het na afloop feest, dat was ook het geval bij Pierre Baguette, de ploeg van Peter Sagan. Voltr bleek namelijk genoeg bonificatieseconden te hebben gepakt om de gele trui over te nemen van Welsford.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.