Mohoric stelt eindzege Ronde van Polen veilig in tussensprint, Merlier wint slotrit voor De Kleijn
foto: Cor Vos
vrijdag 4 augustus 2023 om 18:22

Mohoric stelt eindzege Ronde van Polen veilig in tussensprint, Merlier wint slotrit voor De Kleijn

Matej Mohoric heeft de Ronde van Polen op zijn naam geschreven. De Sloveen stelde de eindzege vellig in de slotrit naar Krakow, die gewonnen werd door Tim Merlier. De Belgische sprinter versloeg Arvid de Kleijn en Fernando Gaviria.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De laatste etappe van de Ronde van Polen beloofde een zeer spannende dag te worden. Niet alleen door de verwachte massasprint in Krakow, maar ook door de strijd om het algemeen klassement. Mohoric en João Almeida stonden voor aanvang van rit zeven in dezelfde tijd én er waren in de slotetappe nog bonificatieseconden te verdienen.

Intense strijd voor bonificatieseconden 
Door die strijd in het algemeen klassement kon er in de openingsfase geen vroege vlucht wegrijden. UAE Emirates en Bahrain Victorious hielden het tempo zo hoog mogelijk, waardoor hun kopmannen konden sprinten voor de eerste bonificatieseconden na een kleine 70 kilometer. Die sprint was bijzonder nipt, maar het was Mohoric die zijn wiel net wat eerder over de lijn kon gooien. De Sloveen pakte daardoor drie bonificatieseconden, zijn dichtste concurrent Almeida nam er twee.

Bijzonder spannende strijd tussen Mohoric en Almeida – foto: Cor Vos

Na de tussensprint kon er dan toch nog een ontsnapping wegrijden. Dorian Godon (AG2R Citroën), Christian Scaroni (Astana Qazaqstan) en Marcin Budzinski (HRE Mazowsze Serce Polski) sloegen de handen in elkaar. Het drietal fietste echter nooit meer dan een minuut voorsprong bij elkaar. Hierdoor werden ze op zestien kilometer van de streep weer ingerekend door het jagende peloton.

Merlier klopt De Kleijn
Een sprint was dus onvermijdelijk in Krakow. Uiteindelijk was het Tim Merlier die als eerste over de streep kwam. De Belgische sprinter, die ook al de snelste was in de eerste rit, klopte Nederlander Arvid de Kleijn en Fernando Gaviria. Mohoric en Almeida kwamen niet meer in de buurt van bonificatieseconden, waardoor de eindzege van Mohoric niet meer in gevaar kwam.

“Ik had dit wel verwacht”, reageerde Mohoric na afloop bij WielerFlits. “Het is de WorldTour en als je ook maar een kleine kans hebt, dan pak je die met beide handen aan. Ze moesten het proberen, maar ik ben mijn ploeg dankbaar. Ik moest alleen maar volgen en de kers op de taart zetten. Het voelt nu nog beter, omdat het echt een ploegprestatie is. Het was een eerlijke strijd en de sprint was clean.”

Eerder deze week gaf de Sloveen, die niet naar het WK gaat, aan dat hij ‘zijn beste benen ooit’ heeft deze week. Kan hij nog beter? “Dat weet ik niet”, lacht hij. “Dat gaat we zien in mijn volgende koers, de Renewi Tour.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.