Mathew Hayman wint enerverende Parijs-Roubaix
zondag 10 april 2016 om 16:58

Mathew Hayman wint enerverende Parijs-Roubaix

Mathew Hayman heeft Parijs-Roubaix op zijn naam geschreven. De renner van Orica-GreenEDGE kwam op de velodroom van Roubaix na een enerverende wedstrijd als eerste over de finish door Tom Boonen in de sprint te kloppen. Ian Stannard mocht mee op het podium, Sep Vanmarcke viel er net naast.

Na het startschot in Compiègne ontstond er een felle strijd om mee te zitten in de vlucht van de dag. Meerdere aanvallen werden in de kiem gesmoord. Boy van Poppel waagde samen met Elia Viviani en Alexander Porsev een poging, maar na zeventig kilometer werden zij weer opgeslokt door het peloton.

Zestien vluchters
Zestien renners wisten wel te ontsnappen. De vlucht van de dag bestond uit de Fransen Sylvain Chavanel (Direct Energie), Johan Le Bon (FDJ), Yannick Martinez (Delko Marseille Provence KTM) en Maxime Daniel (AG2R La Mondiale), de Belgen Jelle Wallays (Lotto Soudal), Tim Declercq (Topsport Vlaanderen-Baloise), Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert), de Slovenen Marko Kump (Lampre-Merida) en Borut Bozic (Cofidis), de Oekraïner Yaroslav Popovych (Trek-Segafredo), de Australiër Hayman (Orica-GreenEDGE), de Zuid-Afrikaan Reinardt Janse van Rensburg (Dimension Data), de Italiaan Salvatore Puccio (Sky), de Spanjaard Imanol Erviti (Movistar) en de Denen Magnus Cort Nielsen (Orica-GreenEDGE) en Michael Mørkøv (Katusha).

Laatstgenoemde viel door een lekke band weg uit de kopgroep. Ook Wallays moest zijn medevluchters laten gaan. De voorsprong bleef lang beperkt, maar groeide uiteindelijk uit tot meer dan drie minuten. De Nederlanders kregen onderweg af te rekenen met de nodige pech. Lars Boom kende problemen met zijn materiaal en Niki Terpstra was betrokken bij een valpartij.

Machtsgreep op honderd kilometer het einde
Nog voor het Bos van Wallers veroorzaakte een valpartij een splitsing in het peloton. Een groepje met onder meer Boonen, Rowe en Vanmarcke kreeg daardoor een voorsprong van een minuut op een groep met Sagan, Cancellara, Terpstra en Kristoff. LottoNL-Jumbo was met zes renners vertegenwoordigd.

Op de kasseistrook van Haveluy trok Tony Martin goed door, waarna de groep stevig uitdunde. Zes renners bleven over: Martin, Boonen, Stannard, Boasson Hagen, Durbridge en Wagner. Vanmarcke had door materiaalproblemen de slag gemist. Op tachtig kilometer voor het einde wist hij met een groepje aan te sluiten bij de groep-Boonen. De groep met Cancellara en Sagan verkleinde met name dankzij beulswerk van Jasper Stuyven de voorsprong.

Sky en Cancellara onderuit
Op 63 kilometer van het einde kwamen de achtervolgers bij de oorspronkelijke koplopers. Op de kasseistrook van Orchies plaatste Cancellara een versnelling. Aanvankelijk konden enkel Sagan en Ramon Sinkeldam volgen, maar later wisten meer renners aan te sluiten. Sky voerde vervolgens het tempo in de kopgroep op. De voorsprong op de groep-Cancellara nam toe, totdat er enkele Sky-renners in een bocht onderuit gingen.

Op de modderige kasseien van Mons-en-Pévèle ging Cancellara zelf onderuit. Hij nam Terpstra mee in zijn val, Sagan wist dankzij de nodige acrobatiek een val te ontwijken. Aan kop van de wedstrijd ontstond er na een versnelling van Vanmarcke een nieuwe kopgroep van zeven renners, die later uitgroeide tot tien man. Na Camphin-en-Pévèle waren er vooraan nog vijf renners (Stannard, Hayman, Boonen, Vanmarcke en Boasson Hagen) over.

Aanval Vanmarcke
Op Le Carrefour de l’Arbre plaatste Vanmarcke een demarrage. Er ontstond een spannend duel tussen de Belg en zijn vier achtervolgers. Met slechts vier tellen voorsprong verliet hij de strook. Vanmarcke vergrootte aanvankelijk zijn voorsprong, maar onder aanvoering van Stannard kwamen de achtervolgers met nog twaalf kilometer te gaan terug.

De vijf probeerden vervolgens om een sprint te voorkomen. Vanmarcke probeerde het nog even op de kasseistrook van Hem, maar werd door Boasson Hagen bijgehaald. Een poging van Stannard was evenmin succesvol. Met nog vier kilometer te gaan probeerde Hayman het, maar hij werd teruggepakt door Vanmarcke. Boonen wachtte de sprint niet af, maar kwam niet weg. Een poging van Stannard leek meer succes te hebben, maar werd ingerekend door Boonen, die er daarna zelf weer vandoor ging. In de straten van Roubaix sloot Hayman terug aan, die daarna brutaal zelf probeerde weg te rijden. Boonen kwam in het wiel en de twee reden gezamenlijk de wielerbaan op.

Hayman wint sprint met vijf
Vanmarcke slaagde er alsnog in om de oversteek te maken, net als Boasson Hagen en Stannard vlak voor de laatste bocht. De vijf zouden sprinten om de overwinning. Hayman ging als eerste de bocht door. Boonen kwam nog dichtbij, maar wist Hayman niet meer te passeren. Anderhalve maand na zijn elleboogbreuk in Omloop Het Nieuwsblad weet de 37-jarige Australiër de grootste zege uit zijn carrière te boeken.

RIDE Magazine
205 Reacties
Sorteer op:
10 april 2016 18:05
Boonen toch de beste klassieke renners ooit De koers helemaal gemaakt. Klasse !! Door de meeste al afgeschreven.....
10 april 2016 18:08
Mooi om in de koers Boason Hagen weer naar boven te zien komen. Die zit op de goede plaats bij Dimension.
10 april 2016 18:13
Beste koers van het jaar so far ! Aanvallen looooooooooooont !!!! Knoop het in je oren, wachtwachtwacht-poef is zoooo 2011, kappen ermee !
10 april 2016 18:14
Deze Parijs-Roubaix maakt nu al een heel grote kans om de mooiste koers van het jaar te worden. Jammer dat de kassei-vlaamse koersen er weer opzitten, de volgende weken zullen in de Amstel en ardennen de koersen waarschijnlijk een stuk minder spannend worden met een peloton sprint naar de laatste kilometers.
10 april 2016 18:23
Ja dat zal wennen worden Koos1. Allemaal als makke lammetjes naar de Cauberg of de St. Nicolas.

Misschien zijn de heuvelrenners wel geinspireert geraakt door de kasseivreters.
10 april 2016 18:29
Volgens mij is de beste Nederlander Ramon Sinkeldam, 1 plekje voor Van Baarle.
10 april 2016 18:30
@ Koos 1 > 2016 is so far een gek jaar dus wie trekt er een regenfront over en krijgen we gewoon ook nog eens de beste AGR en LBL (FW is niet te redden) sinds lange tijd #hoopdoetleven
10 april 2016 18:35
De Boonenmania op Sporza komt net door wat hij allemaal gepresteerd heeft. Staat met uitstek bovenaan de lijst met klassieke zeges (kassei/Vlaams). En na wat hij vandaag heeft laten zien, heeft hij wederom menig man verbaasd. Dat doet me plezier want de haat en het afschrijven op Wielerflits zijn werkelijk beschamend misselijmakend.
Wat een knoert van een finale van zowel Sep, Tom, Ian als Matthew. Respect voor allevier is hier wel op zijn plaats.
10 april 2016 18:37
Het was een schitterende koers. Alleen jammer dat de beslissing is gevallen door een valpartij en we niet de beste renners tegen elkaar hebben zien strijden. Niet te min was het vanaf het begin tot einde puur genieten.
10 april 2016 18:37
Ik heb er een migraine aanval aan overgehouden, wat een koers, wat een spanning en natuurlijk jammer dat Sep niet wint... maar ik kan leven met Hayman. Dapper gestreden door iedereen in de kopgroep. Wat heb ik genoten.
10 april 2016 18:38
Het koppel Sagan-Cancellara kwam ook niet echt vlotkorterbij he, Gonzalez? Zij versnelden echt en kwam zeer traag korterbij.
10 april 2016 18:45
Omdat vooraan ook geen koekenbakkers reden, Wakkie. Maar ik vind het jammer als een koers in een plooi valt door pech van andere. Ik zie liever alle toppers met gelijke wapens tegen elkaar strijden.
10 april 2016 18:52
Ik niet. De beste koersen zijn veelal degenen die buiten de geeikte paadjes en topfavorieten man-tegen-man vallen, zo ook deze, hallelujah !!!
10 april 2016 18:52
In dit soort koersen vallen er altijd favorieten weg. Dat hoort bij de Ronde en bij Roubaix.
10 april 2016 18:56
@wakkie Vergeet je nou bewust Boasson Hagen? Verder ben ik 't wel met je eens.
10 april 2016 18:56
Ook de laatste renner is van Orica; Mezgec is 119e en laatste geworden. Broer Sagan heeft ook uitgereden, die maakt toch een behoorlijke stap voorwaarts dit jaar.
10 april 2016 18:57
Blij met de sterke prestatie van Hagen. Was na Vanmarcke en Boonen de beste man in koers (althans van het deel dat ontsnapte aan de valpartij) en reed, ondanks de ietwat ongelukkige maar broodnodige inspanning na de 'waaiervorming' van sky, een geweldige Carrefour.

Nadien kwam hij iets te veelvuldig op kop en neutraliseerde hij eigenhandig bijna elke ontsnappingspoging terwijl dat niet (altijd) aan hem was. Hij had de laatste 10km misschien iets meer moeten profiteren van anderen en desnoods gewoon stoïcijns in het wiel blijven zitten. (Iets wat Hayman een hele dag lang deed en hem bijgevolg de overwinning opleverde)

Toch ben ik blij met zijn eerste finale in zijn lievelingskoers. In één van de mooiste wielerwedstrijden ooit, met een finale van 130 km (!), is 5de best een mooi resultaat.
10 april 2016 19:03
OTL BRÄNDLEMatthiasIAM Cycling ,,
OTL BENNETTSamBora-Argon 18 ,,
OTL COLEDANMarcoTrek - Segafredo ,,
OTL ANDERSONRyanDirect Energie ,,

Dat is ook zuur voor hen zeg, doorgebikkeld tot aan de finish en dan geen resultaat behaald hebben.
10 april 2016 19:33
@leor 16

Beetje overdreven om te stellen dat Boasson Hagen bijna alles terug haalde, die deed echt niet meer dan de meeste anderen.
10 april 2016 19:43
@RV
Die koersen zijn ook totaal niet te vergelijken. Ik geef je een tip: stop met het constante vergelijken.

Ardennenmannen hebben een minder grote motor dan gasten als Cancellara, Boonen en Sagan. Koers vanaf de Redoute zou prachtig zijn, maar die gaan nooit op 100 kilometer van de streep de koers in gang trekken. Ander soort renners, parcours, cultuur etc....
10 april 2016 19:51
Weet ik wel, vandaar ik ook het regenfront erbij betrok.
10 april 2016 19:57
Hopelijk zijn al de pro Boom fanaten en anti-Boonen leden nu op hun wenken bediend, althans wat ik heb mogen lezen in de voorbeschouwing was er toch wat over. De belgen die te chauvinistisch zijn alhoewel ik vind dat in vergelijking met de Nederlanders we nogal reelijk bescheiden blijven maar elk zijn mening hierover zoals gewoonlijk. Probeer eerst eens wat respect te tonen voor een ouwe man die 4 keer PR gewonnen heeft ipv deze af te breken en een andere pseudo goeie renner alias Boom de hemel in te prijzen terwijl hij och goddekes.... . met alle respect.???
10 april 2016 19:57
Mooie koers en dito winnaar. Hayman heeft er voor geknokt.
Jammer dat Boonen Vanmarcke terughaalt. Op Sporza kon ze het bekoren, maar andersom was niet de bedoeling. Beetje vreemd. En een vloekende en kut zeggende Wuyts kan wat mij betreft echt niet. Die man heeft zijn beste tijd gehad.
10 april 2016 19:58
Ik wil ook nog even een lans breken voor het optreden van Tony Martin. Zonder Martin had Boonen niet zo ver kunnen komen. Martin heeft 80 kilometer alleen op kop gereden (en heeft heel even hulp gehad van een eveneens goed rijdende Wagner).
10 april 2016 20:01
inderdaad Martin is zeker een grote factor geweest vandaag...

Om te reageren moet je ingelogd zijn.