Mathew Hayman wint enerverende Parijs-Roubaix
zondag 10 april 2016 om 16:58

Mathew Hayman wint enerverende Parijs-Roubaix

Mathew Hayman heeft Parijs-Roubaix op zijn naam geschreven. De renner van Orica-GreenEDGE kwam op de velodroom van Roubaix na een enerverende wedstrijd als eerste over de finish door Tom Boonen in de sprint te kloppen. Ian Stannard mocht mee op het podium, Sep Vanmarcke viel er net naast.

Na het startschot in Compiègne ontstond er een felle strijd om mee te zitten in de vlucht van de dag. Meerdere aanvallen werden in de kiem gesmoord. Boy van Poppel waagde samen met Elia Viviani en Alexander Porsev een poging, maar na zeventig kilometer werden zij weer opgeslokt door het peloton.

Zestien vluchters
Zestien renners wisten wel te ontsnappen. De vlucht van de dag bestond uit de Fransen Sylvain Chavanel (Direct Energie), Johan Le Bon (FDJ), Yannick Martinez (Delko Marseille Provence KTM) en Maxime Daniel (AG2R La Mondiale), de Belgen Jelle Wallays (Lotto Soudal), Tim Declercq (Topsport Vlaanderen-Baloise), Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert), de Slovenen Marko Kump (Lampre-Merida) en Borut Bozic (Cofidis), de Oekraïner Yaroslav Popovych (Trek-Segafredo), de Australiër Hayman (Orica-GreenEDGE), de Zuid-Afrikaan Reinardt Janse van Rensburg (Dimension Data), de Italiaan Salvatore Puccio (Sky), de Spanjaard Imanol Erviti (Movistar) en de Denen Magnus Cort Nielsen (Orica-GreenEDGE) en Michael Mørkøv (Katusha).

Laatstgenoemde viel door een lekke band weg uit de kopgroep. Ook Wallays moest zijn medevluchters laten gaan. De voorsprong bleef lang beperkt, maar groeide uiteindelijk uit tot meer dan drie minuten. De Nederlanders kregen onderweg af te rekenen met de nodige pech. Lars Boom kende problemen met zijn materiaal en Niki Terpstra was betrokken bij een valpartij.

Machtsgreep op honderd kilometer het einde
Nog voor het Bos van Wallers veroorzaakte een valpartij een splitsing in het peloton. Een groepje met onder meer Boonen, Rowe en Vanmarcke kreeg daardoor een voorsprong van een minuut op een groep met Sagan, Cancellara, Terpstra en Kristoff. LottoNL-Jumbo was met zes renners vertegenwoordigd.

Op de kasseistrook van Haveluy trok Tony Martin goed door, waarna de groep stevig uitdunde. Zes renners bleven over: Martin, Boonen, Stannard, Boasson Hagen, Durbridge en Wagner. Vanmarcke had door materiaalproblemen de slag gemist. Op tachtig kilometer voor het einde wist hij met een groepje aan te sluiten bij de groep-Boonen. De groep met Cancellara en Sagan verkleinde met name dankzij beulswerk van Jasper Stuyven de voorsprong.

Sky en Cancellara onderuit
Op 63 kilometer van het einde kwamen de achtervolgers bij de oorspronkelijke koplopers. Op de kasseistrook van Orchies plaatste Cancellara een versnelling. Aanvankelijk konden enkel Sagan en Ramon Sinkeldam volgen, maar later wisten meer renners aan te sluiten. Sky voerde vervolgens het tempo in de kopgroep op. De voorsprong op de groep-Cancellara nam toe, totdat er enkele Sky-renners in een bocht onderuit gingen.

Op de modderige kasseien van Mons-en-Pévèle ging Cancellara zelf onderuit. Hij nam Terpstra mee in zijn val, Sagan wist dankzij de nodige acrobatiek een val te ontwijken. Aan kop van de wedstrijd ontstond er na een versnelling van Vanmarcke een nieuwe kopgroep van zeven renners, die later uitgroeide tot tien man. Na Camphin-en-Pévèle waren er vooraan nog vijf renners (Stannard, Hayman, Boonen, Vanmarcke en Boasson Hagen) over.

Aanval Vanmarcke
Op Le Carrefour de l’Arbre plaatste Vanmarcke een demarrage. Er ontstond een spannend duel tussen de Belg en zijn vier achtervolgers. Met slechts vier tellen voorsprong verliet hij de strook. Vanmarcke vergrootte aanvankelijk zijn voorsprong, maar onder aanvoering van Stannard kwamen de achtervolgers met nog twaalf kilometer te gaan terug.

De vijf probeerden vervolgens om een sprint te voorkomen. Vanmarcke probeerde het nog even op de kasseistrook van Hem, maar werd door Boasson Hagen bijgehaald. Een poging van Stannard was evenmin succesvol. Met nog vier kilometer te gaan probeerde Hayman het, maar hij werd teruggepakt door Vanmarcke. Boonen wachtte de sprint niet af, maar kwam niet weg. Een poging van Stannard leek meer succes te hebben, maar werd ingerekend door Boonen, die er daarna zelf weer vandoor ging. In de straten van Roubaix sloot Hayman terug aan, die daarna brutaal zelf probeerde weg te rijden. Boonen kwam in het wiel en de twee reden gezamenlijk de wielerbaan op.

Hayman wint sprint met vijf
Vanmarcke slaagde er alsnog in om de oversteek te maken, net als Boasson Hagen en Stannard vlak voor de laatste bocht. De vijf zouden sprinten om de overwinning. Hayman ging als eerste de bocht door. Boonen kwam nog dichtbij, maar wist Hayman niet meer te passeren. Anderhalve maand na zijn elleboogbreuk in Omloop Het Nieuwsblad weet de 37-jarige Australiër de grootste zege uit zijn carrière te boeken.

RIDE Magazine
205 Reacties
Sorteer op:
1 3 4 5 6 7 9
10 april 2016 17:18
Hayman spaart zich eerst in kopgroep. Dan rijdt ie niet mee met favorieten. En dat is dan perfecte winnaar?
10 april 2016 17:18
Boonen veel beter dan over
10 april 2016 17:19
Pfff die autocorrectie... Boonen beter dan verwacht
10 april 2016 17:20
De laatste 3 weken zijn we verwend geweest. Komende 2 weken zal het veel minder worden.

Heerlijk die ontgoocheling van Wuyts, alleen dat al maakt mijn dag weer goed.
10 april 2016 17:20
Prachtige editie van Roubaix maar elke Vlaming zit toch met een teleurstelling nu. Boonen is een held, op een bepaald moment de populairste Belg. Het zou een sprookje geweest zijn moest hij nu zijn vijfde kassei gewonnen hebben. Iets gelijkaardig aan de 7de Tourwinst van Armstrong, aan VdB die alles voor zijn Sara deed, aan Freddy Maertens die zich alsnog voor de tweede maal wereldkampioen kroont.

Jammer en ik denk dat Hayman, ook al heeft hij zijn uiterste best gedaan, binnen 10 jaar niet meer dan een quizvraag wordt.
10 april 2016 17:20
Knap van Hayman hoor, en Boonen bevestigt nog maar eens dat deze koers gewoon op z'n lijf geschreven is. Desondanks is het verschrikkelijk storend hoe Wuyts hier commentaar geeft..
10 april 2016 17:21
@moa inderdaad
10 april 2016 17:22
@oscarito
Zielig figuur
10 april 2016 17:22
En waarom duurt zo'n geweldige koers niet gewoon nog een uurtje of vier langer? Vanaf het moment dat de kopgroep zich vormde begon juist de koers in plaats van even in slaap te sukkelen. Snoeiharde koers, drama, spanning, gedwongen door falende mechaniek, valpartijen, pech en mazzel, alleen tactiek van de individu in plaats van ploeg en een verrassende winnaar. Wauw!
10 april 2016 17:22
Wat een prachtige finale ! En wat een super-winnaar ! Na 16 jaar meester-knecht eindelijk een echte overwinning. Geweldig !!!
10 april 2016 17:23
Boonen reageert hier als een échte grote, er kunnen er hier veel een voorbeeld nemen aan hem...
10 april 2016 17:24
Boonen was toch geweldig! Held!!
10 april 2016 17:24
Today it's Hayman. Amen! :)
10 april 2016 17:25
Boonen toont zich een groot kampioen in het interview, daar mag gerust een voorbeeld aan genomen worden.
10 april 2016 17:25
@bartje, ik heb me toch een viertal uur prachtig geamuseerd, toen was de koers al volop bezig hoor.
10 april 2016 17:25
@moa Uiteraard veel respect voor Hayman. Vergeet niet dat hij van de vijf het allerlangste in de kop van de wedstrijd heeft gereden. En in de vroege kopgroep had hij zich ook niet gespaard.
10 april 2016 17:26
Knotsgekke wedstrijd. Hayman (38 jaar, net hersteld van een elleboogbreuk) die de sprint wint van Boonen (op dit forum al tig keer afgeschreven). En dan Vanmarcke: de sterkste zijn maar net niet zoveel sterker dan de anderen om te kunnen winnen. Had ie maar iemand meegekregen op Carrefour.... De valpartij van Cancellara die ook Terpstra uitschakelde en ook Sagan in kansloze positie bracht.
Had het ze alle vijf gegund. Maar Hayman is toch wel de mooiste winnaar. Je hele loopbaan knechten en dan zo beloond worden.
10 april 2016 17:26
Terpstra en Boom (nog) niet in de uitslag. Afgestapt?
10 april 2016 17:26
Wat een klasbak Tommeke zo'n interview kunnen geven direct na zoveel teleurstelling...
10 april 2016 17:28
@haroldvc Het zal ook een vraag worden hoeveel keer Boonen deze koers had gewonnen. Hoeveel keren Roger de Vlaeminck?... Niet spieken he :)
10 april 2016 17:29
Je kan hier nog zo een 3 jaar meedoen voor die 5e kassei, Tom.
10 april 2016 17:30
Is Niki wel ok? Leek toch hard op zijn hoofd te vallen.
10 april 2016 17:30
Ook zijn interview toont zijn grootsheid aan. Boonen, held op stenen.
10 april 2016 17:31
Boonen is misschien wel de meest tactische renner in het peloton. Prachtcoureur.
10 april 2016 17:31
Ik ben het eens met Lombarda.

Buiten dat hebben staan Ettix Quickstep en Sky eindelijk eens niet op het hoogste podium.

Moet wel zeggen dat ik Tom de zege gunde als Sep niet zou winnen.

maar nogmaals: wat een wedstrijd.... pfff
1 3 4 5 6 7 9

Om te reageren moet je ingelogd zijn.