Mathew Hayman wint enerverende Parijs-Roubaix
zondag 10 april 2016 om 16:58

Mathew Hayman wint enerverende Parijs-Roubaix

Mathew Hayman heeft Parijs-Roubaix op zijn naam geschreven. De renner van Orica-GreenEDGE kwam op de velodroom van Roubaix na een enerverende wedstrijd als eerste over de finish door Tom Boonen in de sprint te kloppen. Ian Stannard mocht mee op het podium, Sep Vanmarcke viel er net naast.

Na het startschot in Compiègne ontstond er een felle strijd om mee te zitten in de vlucht van de dag. Meerdere aanvallen werden in de kiem gesmoord. Boy van Poppel waagde samen met Elia Viviani en Alexander Porsev een poging, maar na zeventig kilometer werden zij weer opgeslokt door het peloton.

Zestien vluchters
Zestien renners wisten wel te ontsnappen. De vlucht van de dag bestond uit de Fransen Sylvain Chavanel (Direct Energie), Johan Le Bon (FDJ), Yannick Martinez (Delko Marseille Provence KTM) en Maxime Daniel (AG2R La Mondiale), de Belgen Jelle Wallays (Lotto Soudal), Tim Declercq (Topsport Vlaanderen-Baloise), Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert), de Slovenen Marko Kump (Lampre-Merida) en Borut Bozic (Cofidis), de Oekraïner Yaroslav Popovych (Trek-Segafredo), de Australiër Hayman (Orica-GreenEDGE), de Zuid-Afrikaan Reinardt Janse van Rensburg (Dimension Data), de Italiaan Salvatore Puccio (Sky), de Spanjaard Imanol Erviti (Movistar) en de Denen Magnus Cort Nielsen (Orica-GreenEDGE) en Michael Mørkøv (Katusha).

Laatstgenoemde viel door een lekke band weg uit de kopgroep. Ook Wallays moest zijn medevluchters laten gaan. De voorsprong bleef lang beperkt, maar groeide uiteindelijk uit tot meer dan drie minuten. De Nederlanders kregen onderweg af te rekenen met de nodige pech. Lars Boom kende problemen met zijn materiaal en Niki Terpstra was betrokken bij een valpartij.

Machtsgreep op honderd kilometer het einde
Nog voor het Bos van Wallers veroorzaakte een valpartij een splitsing in het peloton. Een groepje met onder meer Boonen, Rowe en Vanmarcke kreeg daardoor een voorsprong van een minuut op een groep met Sagan, Cancellara, Terpstra en Kristoff. LottoNL-Jumbo was met zes renners vertegenwoordigd.

Op de kasseistrook van Haveluy trok Tony Martin goed door, waarna de groep stevig uitdunde. Zes renners bleven over: Martin, Boonen, Stannard, Boasson Hagen, Durbridge en Wagner. Vanmarcke had door materiaalproblemen de slag gemist. Op tachtig kilometer voor het einde wist hij met een groepje aan te sluiten bij de groep-Boonen. De groep met Cancellara en Sagan verkleinde met name dankzij beulswerk van Jasper Stuyven de voorsprong.

Sky en Cancellara onderuit
Op 63 kilometer van het einde kwamen de achtervolgers bij de oorspronkelijke koplopers. Op de kasseistrook van Orchies plaatste Cancellara een versnelling. Aanvankelijk konden enkel Sagan en Ramon Sinkeldam volgen, maar later wisten meer renners aan te sluiten. Sky voerde vervolgens het tempo in de kopgroep op. De voorsprong op de groep-Cancellara nam toe, totdat er enkele Sky-renners in een bocht onderuit gingen.

Op de modderige kasseien van Mons-en-Pévèle ging Cancellara zelf onderuit. Hij nam Terpstra mee in zijn val, Sagan wist dankzij de nodige acrobatiek een val te ontwijken. Aan kop van de wedstrijd ontstond er na een versnelling van Vanmarcke een nieuwe kopgroep van zeven renners, die later uitgroeide tot tien man. Na Camphin-en-Pévèle waren er vooraan nog vijf renners (Stannard, Hayman, Boonen, Vanmarcke en Boasson Hagen) over.

Aanval Vanmarcke
Op Le Carrefour de l’Arbre plaatste Vanmarcke een demarrage. Er ontstond een spannend duel tussen de Belg en zijn vier achtervolgers. Met slechts vier tellen voorsprong verliet hij de strook. Vanmarcke vergrootte aanvankelijk zijn voorsprong, maar onder aanvoering van Stannard kwamen de achtervolgers met nog twaalf kilometer te gaan terug.

De vijf probeerden vervolgens om een sprint te voorkomen. Vanmarcke probeerde het nog even op de kasseistrook van Hem, maar werd door Boasson Hagen bijgehaald. Een poging van Stannard was evenmin succesvol. Met nog vier kilometer te gaan probeerde Hayman het, maar hij werd teruggepakt door Vanmarcke. Boonen wachtte de sprint niet af, maar kwam niet weg. Een poging van Stannard leek meer succes te hebben, maar werd ingerekend door Boonen, die er daarna zelf weer vandoor ging. In de straten van Roubaix sloot Hayman terug aan, die daarna brutaal zelf probeerde weg te rijden. Boonen kwam in het wiel en de twee reden gezamenlijk de wielerbaan op.

Hayman wint sprint met vijf
Vanmarcke slaagde er alsnog in om de oversteek te maken, net als Boasson Hagen en Stannard vlak voor de laatste bocht. De vijf zouden sprinten om de overwinning. Hayman ging als eerste de bocht door. Boonen kwam nog dichtbij, maar wist Hayman niet meer te passeren. Anderhalve maand na zijn elleboogbreuk in Omloop Het Nieuwsblad weet de 37-jarige Australiër de grootste zege uit zijn carrière te boeken.

RIDE Magazine
205 Reacties
Sorteer op:
10 april 2016 17:34
Schitterende strijd. Maar geen echte kasseien wedstrijd. De helft van de stroken kan in het gootje worden afgelegd. Meer dranghekken zodat je echt over de kasseien moet. Ze hadden Sep nooit meer terug gezien als ze over kasseien hadden moeten rijden.
10 april 2016 17:34
Worden er niet nog wat stroken aangelegd rond Roubaix? Lijkt me een mogelijkheid voor Vanmarcke om eens te winnen als de stroken wat dichter op het Velodrome liggen.
10 april 2016 17:34
Geweldige koers. Ultraspannend en vol drama. Fantastische winnaar. Geluk of pech bepalen overigens wel voor een belangrijk deel deze koers, zoals de valpartijen laten zien. Beste commentaar van de dag komt van de belgische tv: de sprint van de stervende zwanen.
10 april 2016 17:34
Kippevelkoers! Ik kan er niet direct een mooiere herinneren. Ik vind alleen de winnaar een beetje jammer. Niet dat ik het hem niet gun, maar na zo een zalige koers zie ik toch veel liever ook een grote naam als eerste over de meet gaan. Hij was beestig sterk, dus echt wel een verdiende winnaar, maar Boonen die hier alleenrecordhouder zou geworden zijn had het voor mij nog epischer gemaakt...
10 april 2016 17:35
Pffff man. Ik heb volgens mij nog steeds een verhoogde hartslag van die finale.
Hayman een mooie winnaar. Hij verdient dit met zijn carriere.
Maar wat ben ik er ziek van dat Boonen het verspeelt in de sprint. Hij was zo dichtbij.
10 april 2016 17:35
Enorm respect voor boonen vandaag. Ik ben de boonenmania op sporza echt al jaren zat, maar wat hij vandaag heeft laten zien is grote klasse!

Daarnaast genoten van haymen, gebaald dat vanmarcke werd terug gehaald en met verdriet gekeken naar het laatste optreden in deze koers van cancellara
10 april 2016 17:35
Zeven man van TLJ bij de eerste 52. Dat mag ook wel worden opgemerkt.
10 april 2016 17:35
Ha, prachtige koers, fantastische winnaar en Boonen laat hier toch zien dat 'ie nog een hoop in zich heeft. Verbaast een hoop mensen, inclusief mij.
10 april 2016 17:36
Wat een wedstrijd. Wat een finale. Ook ik heb zitten genieten.
Stannard wat een zieke renner zeg, net als Boonen. Wat een coureur. Hayman supergaaf voor hem. Is hem erg gegund. Hagen ook (voor mij) boven verwachting. Zeker de finale vandaag, wat een tenoren waren het. Ik voelde de pijn in mijn lichaam. Wat moet dit zwaar geweest zijn. En wat een wilskracht van al die renners.

Toch wel onwijs jammer van de val van Cancellara. Ik bid dat deze man doorgaat. Door de val Sagan en Terpstra in een onmogelijke positie gebracht. Heel erg jammer. Toch ook jammer van Boom, hopelijk is hij verder okay.

Erviti flikt het toch maar weer. Wat een vreselijke eindbaas. Ongekende klasse.

Volgend jaar hopelijk weer terug met een volledig herstelde John en laten we hopen, hopen, hopen.. dat Fabian dan ook nog meedoet.

Ondanks de ietwat chauvinistische toon van de Belgische verslaggevers, fenomenaal commentaar in de finale van de heren Nieuwkerke en Wuyts.
10 april 2016 17:39
"Update over Niki (Terpstra): Schade lijkt mee te vallen maar wel voor de zekerheid naar het ziekenhuis voor een foto vd knie. #ParisRoubaix"

Aldus @Mike_Terpstra
10 april 2016 17:40
Boonen: uitmuntend. Vijfde lag voor grapen maar De Vlaeminck mag gerust zijn.
Cancellara: dit is niet het einde dat deze klasbak verdiend. Hopelijk ziets hij in dat hij nog zeker een jaar mee kan.
Sagan: beste renner van de wereld, maar zijn ploeg heeft absoluut niet zijn klasse. Erg teleurstellend.
Vanmarcke: de sterkste maar niet de snelste.
Hayman: blik na finish vertelt alles.
Sky: door valpartijen zichzelf uitgeschakeld. Stannard terecht de Britse beul.
Hagen: eindelijk van voren in monument. Net te kort.
Giant: lafjes in wiel van Sagan gereden.
Nederlanders: ziek misselijk en gevallen. Van Baarle alweer de beste maar op grote afstand.
Tony Martin: veels te goed om te knechten. Doodzonde hoe zijn kwaliteiten hier gebruikt worden.
Erviti: erg leuk maar is het eenmalig of zien we hem volgend jaar terug?
10 april 2016 17:41
Giant heeft gewoon meegereden met Sagan.
10 april 2016 17:42
Dit was in alle waarschijnlijkheid de laatste kans voor Boonen om Parijs-Roubaix te winnen.
Ontzettende teleurstelling dat hij het niet pakt.
Ik zie hem volgend jaar niet meedoen om de zege als Sagan, Cancellara of Vanmarcke waarschijnlijk wel wegblijft op carrefour.
10 april 2016 17:42
Hayman wint op zijn 37, dan kan Boonen dat ook, heeft dus nog 2 kansen ;)
Mooie aanval van Vanmarcke, maar teveel gegokt om alleen aan te vallen op Carfour, al moet je natuurlijk ook kunnen.
10 april 2016 17:42
@dayerQuintana

Waarom mag ik niet genieten van de ontgoocheling bij Wuyts?
10 april 2016 17:45
Mooie P-R gezien.
Heel spannend tot en met de sprint.
Wat reden de twee Belgen in de kopgroep sterk. Had Tom Boonen graag zijn 5e kassei gegund.
10 april 2016 17:47
@brecht:
Ik denk dat als Vanmarcke daar met 1 ander wegrijdt het er heel anders uitziet. Hij had de pech dat hij op de kasseien sterker was dan alle anderen, maar op de rest van het terrein niet. Hoe dan ook goed gereden.

Overigens had ik het idee dat er veel meer stroken waren met een 'gootje' of een stuk aangereden aarde. Dat rijdt ook niet lekker, maar ik zie toch liever dat dat afgezet wordt en dat ze over de kasseien moeten, dat hoort toch bij deze koers. Paar keer had ik het idee dat ik naar een veldrit zat te kijken.

Verder gewoon prachtige koers, 260km lang eigenlijk. Jammer genoeg was er een finishlijn, want ik kan hier uren naar kijken.
10 april 2016 17:47
Fantastische koers,maar ook uitstekend commentaat.Wat een verademing na een hele week José Been,hoop dat zij ook geluisterd heeft en gehoord;hoe het ook kan.
1.Sporza
2.Nos
3.Eurosport
Wuyst was wel heel teleurgesteld,dat Boonen niet won.Ging nog even opnoemen dat die Hayman,toch niet echt veel gewonnen heeft.Laatste keer 2006.
10 april 2016 17:47
Adembenemend mooie wedstrijd. 130 km finale. Wat zal dat een enorm contrast zijn met de wedstrijden die er nu aan komen.

5 mannen verdienden het allen te winnen. Ik zei nog tegen mijn stiefpa, Vanmarcke pakt een seconde of tien maar dat houdt hij niet vast. Ik wou zo dat ik in dat geval ongelijk had maar helaas lijkt hij de nieuwe Flecha. Wel een fantastische coureur.

Verder toch even stil staan bij Boonen. Als je de grote man bent en je neemt de koers zo zelf op je dan verdien je echt alle lof en respect. Grote, grote klasse. Wanneer gaan we eens die heuvel renners als Valverde, Rodriguez etc zo zien koersen. Alleen Contador is er toe in staat.

Vooral het wielrennen heeft vandaag gewonnen.
10 april 2016 17:47
Als je ziet hoeveel renners van de eerste kopgroep nog in de top 10 eindigt dan kun je wel zeggen dat de koers gewoon niet hard genoeg was en het verloop bepaald werd door valpartijen.
10 april 2016 17:50
@BG, niet hard genoeg? Heb jij de koers wel gekeken?
on: Ziek van emoties en spanning, een puike reclame voor de sport. Wellicht toch nog een jaar erbij voor Tom én Fabian?
10 april 2016 17:50
Schitterende koers met een schitterende winnaar, maar o zo jammer dat net Boonen het kind van de rekening is. :(
10 april 2016 17:52
Neen. Koers was een bijzonder relaxt toertochtje. Lekker weertje er bij... ( ; ) )

On: Terpstra is in het ziekenhuis beland
10 april 2016 17:53
@bovengroninger
Haha, niet hard genoeg?
Deze wedstrijd was een finale van 257 km. Zo hard is er gekoerst...
10 april 2016 17:54
De mannen in de kopgroep zijn dan ook wel allemaal koekenbakkers hè. Na 80 kilometer koers konden ze pas wegrijden. Tja, als je echt goed bent doe je dat ook gewoon meteen ;)

Om te reageren moet je ingelogd zijn.