Michał Kwiatkowski pakt eindzege Polen na bloedstollende slotrit
foto: ©ATCommunication/TDP
vrijdag 10 augustus 2018 om 19:13

Michał Kwiatkowski pakt eindzege Polen na bloedstollende slotrit

Michał Kwiatkowski heeft de 75e editie van de Ronde van Polen gewonnen. De Sky-renner verdedigde met succes zijn gele leiderstrui in de slotrit, die uitdraaide op een secondenspel. Kwiatkowski zou namelijk slechts vijftien tellen overhouden in het klassement op de ritwinnaar van vandaag, Simon Yates. De Brit kwam solo over de streep. Thibaut Pinot eindigde op de tweede plaats, Davide Formolo was derde.

De Ronde van Polen 2018 viel vandaag in een definitieve plooi, maar de strijd om de eindzege was nog allerminst beslist. Michał Kwiatkowski begon weliswaar als leider aan de slotrit, maar de top zeventien stond binnen een minuut van de gele trui. In deze etappe stonden er zes beklimmingen van de eerste categorie op het menu; voldoende ingrediënten dus voor een bloedstollende apotheose.

Achttien vluchters
Liefst achttien renners tekenden voor de vlucht van de dag in deze slotrit over 137 kilometer. Maciej Paterski kwam na 10,7 kilometer als eerste boven op de eerste klim van de dag op het moment dat de kopgroep bijna drie minuten voorsprong had. Veel meer marge zouden de mannen vooraan niet krijgen. Patrick Konrad pakte vervolgens de bergpunten op de tweede, derde én vierde klim en zou daarmee het bergklassement winnen.

Aan de voet van de voorlaatste klim was het verschil met de kopgroep nog slechts anderhalve minuut en toen Alexej Lutsenko, Paterski en Jan Bakelants vervolgens versnelden, versplinterde de groep vluchters. Op de laatste klim van de dag werd de aandacht verlegd naar de favorieten, waarin George Bennett op de steile muur van Bukowina de leiderstrui van Kwiatkowski onder vuur nam. De Pool kon echter nog rekenen op de steun van Sergio Luis Henao en Pavel Sivakov.

Yates jaagt op sensatie
Op tien kilometer van de streep viel Simon Yates aan en de Brit sloeg meteen een gat van een halve minuut. De Giro-revelatie stond negende op slechts 39 seconden en vormde zo een serieuze bedreiging voor Sky. Onder anderen Fabio Aru, Sam Oomen en opnieuw Bennett vielen – tevergeefs – Kwiatkowski aan en zorgden er tegelijk voor dat het tempo in de achtervolging op Yates weer werd opgepookt.

De Brit hield stand op de slotklim met enkele stroken van 11,5%, maar moest toezien hoe hij vijftien seconden tekort kwam voor de eindzege. Die eer viel te beurt aan Michał Kwiatkowski, nadat hij in 2012 al eens tweede eindigde in de rittenkoers van zijn thuisland. De Pool werd in de rituitslag zesde op veertien tellen van Yates. Op de erelijst volgt hij Dylan Teuns op, die dit jaar vijfde werd. Sam Oomen besloot de Ronde van Polen op de negende plaats.

RIDE Magazine
23 Reacties
Sorteer op:
10 augustus 2018 19:15
Wederom Sky. En Bennet en TLJ deden hun best, maar wegkomen zat er gewoon niet in en daarom, net als gisteren, helpen zij Kwiat aan de zege. Mixed feelings....
10 augustus 2018 19:16
Leuke finale en dat krijg je als de verhoudingen wat dichter bij elkaar liggen.
10 augustus 2018 19:16
Dat klassement lijkt me nog niet echt te kloppen; Aru zou twee seconden gepakt hebben op Oomen, maar heeft dat nergens kunnen doen (Oomen komt ook eerder over de streep). Gok dat Sam gewoon achtste hoort te staan.
Oomen werd net als vierde ook op 14 seconden gegeven, terwijl alle renners achter hem op 12 stonden. Dat zal wel een foutje zijn dat nog niet goed is verwerkt.
10 augustus 2018 19:17
Wat een heerlijk aanvallende renner is die Simon Yates toch! Die is klaar voor de Vuelta.....
10 augustus 2018 19:19
Heerlijke finale! Zonde dat Teuns de benen niet had, maar verder liet het weinig te wensen over.
10 augustus 2018 19:20
Mooie zege van Yates. Eigenlijk wat Bennett hoopte te doen, maar bij hem is het te getelefoneerd en te weinig explosief. Kwiatkowski is echt een slimme renner, zelfs zonder Sky-trein lost hij het op (of laat hij het oplossen).
10 augustus 2018 19:21
Quote:
Wederom Sky. En Bennet en TLJ deden hun best, maar wegkomen zat er gewoon niet in en daarom, net als gisteren, helpen zij Kwiat aan de zege. Mixed feelings….

Yates was de enige die Kwiatkowski en zijn ploeg vandaag echt onder druk hebben gezet, maar dat dat überhaupt mogelijk was kun je natuurlijk niet los zien van het sloopwerk van Bennett en zijn ploeggenoten.
10 augustus 2018 19:21
Yates is mijns inziens niet klaar voor de Vuelta. Hij is wederom te vroeg in vorm en smijt nu al met zijn krachten (wel leuk om te zien voor wielervolgers overigens!!) Pinot is nu ook al weer te intensief bezig om in de derde week van de Vuelta nog wat over te hebben denk ik.
On: geweldige leuke finale om naar te kijken, demarrage na demarrage!
10 augustus 2018 19:21
Had Bennett hier toch zeker podium gegund, van de klassementsrenners het meest geprobeerd weg te komen, maar mist helaas net wat punch
10 augustus 2018 19:25
Vrij saaie ronde wat mij betreft. Er had wel een TT of zwaardere etappe in gemogen, nu heb je een paar dagen achter elkaar exact dezelfde etappe.
10 augustus 2018 19:28
Oomen moet zeker hoger staan in het Ak. Formolo en Aru lager.
10 augustus 2018 19:31
Ik vrees met een TT erbij het er zeker niet spannender op was geworden. Een zwaardere en of in ieder geval langere klim berg op finish had misschien wel interessanter kunnen zijn.
10 augustus 2018 19:33
Yates is nog lang niet in topvorm
10 augustus 2018 19:39
@olly. Prima voorbereiding lijkt mij. Zijn beide zeker nog niet in topvorm maar staan al wel hun mannetje. Oogt veel beter dan een Aru. Overigens kan je gewoon in Polen en de Vuelta goed zijn. Net als Thomas in de Dauphine en de tour goed kan zijn.
10 augustus 2018 20:15
Jammer dat Pinot onze George nog die podiumplaats afsnoept...
10 augustus 2018 20:21
Bennett rijdt toch verder gewoon een prima seizoen, in bijna alle rondjes waar hij dit jaar aan de start stond pakt hij een top 10 notering. Het is geen echte winnaarstype maar voor een ploeg als TLJ gewoon heerlijk om erbij te hebben. En verder een hele sympathieke jongen...
10 augustus 2018 20:53
@rahimns
Als hij nog een stap in zijn ontwikkeling kan zetten kan hij misschien wel een winnaarstype worden. Hij heeft er vaak genoeg dicht bij gezeten maar kwam dan meestal net wat kracht te kort. In grote rondes denk ik niet dat hij ooit een favourite voor het podium wordt maar in kleine rondes zonder tijdrit misschien wel.
10 augustus 2018 21:08
Opzich erg leuk zo'n etappe. Maar alleen maar dit soort ritten maakt het rondje in totaal niet leuker, je hebt wat afwisseling nodig. Zelfde probleem heeft TDU. Ik vraag me bijvoorbeeld ook af of een rondje met 3x kbk, 2x E3 en als slotrit PR wel de moeite waard is om te kijken. Grote kans dat Sagan wint op boni secondes met GvA 2de.
10 augustus 2018 21:54
Uitslag Lars Boom 7e etappe: DNF.
10 augustus 2018 21:58
En was zijn kopman positief over zijn optreden?
10 augustus 2018 22:50
Ja, lovend;)
10 augustus 2018 23:49
Knap hoe Kwiatkowski en die dames iedere dag precies hetzelfde op de foto staan.
11 augustus 2018 11:42
Geen vermelding voor Conti in het verslag?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.