Moser springt naar zege in Strade Bianche

Door , zaterdag 2 maart 2013 om 16:01

Moser Strade Bianche

foto: Sirotti

Moreno Moser heeft de Strade Bianche op zijn naam geschreven. Op de lastige slotklim reed de jonge Italiaan zijn medekoplopers uit het wiel en haalde het net voor de sprintende elitegroep daarachter. Ploegmaat Peter Sagan maakte het Cannondale-feest compleet en werd tweede. Rinaldo Nocentini maakte het podium compleet en werd derde.

Al in een vroeg stadium sloegen Ermeti, Schär, Belkov en Saramotins de handen ineen. Terwijl dit viertal de Toscaanse grindwegen in rap tempo afwerkte, was het Juan Antonio Flecha die alleen in de achtervolging ging op ruim 50 kilometer van de meet. Ondanks zijn dappere poging slaagde de Spanjaard van Vacansoleil-DCM er niet in de kopgroep bij te halen.

Intussen werd het tempo daarachter stevig opgeschroefd en vormde zich een uitgedunde elitegroep van een man of dertig, met onder meer oud-winnaars Cancellara en Iglinsky. Op 20 km van het einde stuurde Peter Sagan zijn luitenant Moreno Moser eropuit.

De onvermoeibare Flecha haakte zijn wagonnetje nog even aan, maar werd op de laatste sector definitief overboord gegooid. De kopgroep voelde inmiddels de hete adem van Moser in de nek, waarna Schär en Belkov de andere twee ter plaatse lieten. In de groep der favorieten sprong de man in vorm Peter Sagan op alles wat bewoog ten gunste van zijn ploegmaat in de frontlinie.

Die had op zijn beurt alle moeite van de wereld om – met de moegestreden Saramotins aan het wiel – het gat naar de twee koplopers te dichten. Met een minieme voorsprong begon de kopgroep aan de slotklim van de dag. In de lastige laatste kilometer reed Moser zijn vluchtmakkers uit het wiel en redde het nipt tot de streep.

Strade Bianche (1.1) 2013
Gaiole in Chianti-Siena (188 km)
1. Moreno Moser (Italië/Cannondale) in 5u01’53”
2. Peter Sagan (Slowakije/Cannondale) 0:05
3. Rinaldo Nocentini (Italië/AG2R) 0:07
4. Fabian Cancellara (Zwitserland/Radioshack-Leopard) z.t.
5. Aleksejs Saramotins (Letland/IAM Cycling) z.t.
6. Greg van Avermaet (België/BMC Racing Team) z.t.
7. Alexandr Kolobnev (Rusland/Katusha) z.t.
8. Francesco Reda (Italië/Androni Giocattoli) z.t.
9. Giampaolo Caruso (Italië/Katusha) 0:10
10. Maxim Belkov (Rusland/ Katusha) 0:13

18. Tom Jelte Slagter (Nederland/Blanco) 0:23
Volledige uitslag

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.