MTN-Qhubeka dient klacht in tegen racistische Samoilau
Foto: MTN-Qhubeka
vrijdag 10 juli 2015 om 11:39

MTN-Qhubeka dient klacht in tegen racistische Samoilau

MTN-Qhubeka heeft een klacht ingediend bij wielerunie UCI, na een incident tijdens de Ronde van Oostenrijk. Natnael Berhane werd door CCC-renner Branislau Samoilau uitgescholden, waarbij de Wit-Rus zich uitdrukte in racistisch taalgebruik.

Berhane gaf aan dat Samoilau ‘fuck you, nigger’ naar hem riep. MTN-Qhubeka wilde vervolgens dat laatstgenoemde uit koers gehaald werd. “Sommige renners, gelukkig is het een minderheid, hebben een probleem met onze aanwezigheid”, liet de Afrikaanse ploeg weten. Samoilau zou al aangeboden hebben om zijn maandloon af te staan aan titelsponsor Qhubeka, maar dit werd niet direct met gejuich ontvangen.

De ploeg van Samoilau liet overigens weten de uitspraken van zijn renner ‘onaanvaardbaar’ te vinden. “Hij zal de gevolgen onder ogen moeten zien”, liet CCC weten in een verklaring. Vorig jaar kreeg de Tour de France te maken met een vergelijkbaar incident; toen werd Michael Albasini (Orica-GreenEDGE) beschuldigd van racistisch taalgebruik richting Europcar-renner Kévin Reza.

RIDE Magazine
105 Reacties
Sorteer op:
10 juli 2015 12:30
@rahimns ik heb net gezegd dat ik racisme niet goed keur maar dat ik liever de hele context ken want gewoon een keer Nigger roepen is in mijn ogen geen racisme, maar een opwelling van woede, het is anders dan als je dat een hele koers gaat roepen of die mensen opzettelijk gaat laten vallen e ;)
10 juli 2015 12:30
Racisme bestaat niet, omdat iedereen zich schuldig maakt aan uitingen naar een ander ras.
10 juli 2015 12:32
@Thoin dat zie je echt verkeerd, het is wel racisme. De betekenis van dit woord is niet omstreden.

@nickdt je spreekt jezelf tegen. racisme bestaat niet, want iedereen is een racist? mensen bestaan niet, want elke mens is een mens? leuke logische constructie op het eerste gezicht, maar is onwaar.
10 juli 2015 12:32
Ik heb toevallig gisteren nog de loopbaan van Samoilau bekeken. Blijft doodzonde dat die nooit echt is doorgebroken, reed als 22-jarige neoprof bij de Water-en-Zeepploeg met de besten mee in de Giro.

Uiteraard moet dit wel bestraft worden, maar deze algehele tendens heerst nog wel in het voormalig Oostblok en vanuit dat opzicht verbaast het me eigenlijk dat dit soort zaken nog niet eerder is voorgekomen en/of gemeld, Albasini daargelaten. Ga maar eens een Russische voetbalwedstrijd kijken, daar heerst het van de racistische spreekkoren.
10 juli 2015 12:33
@HF2013

Het kan zijn dat persoon A diep van binnen geen racist is, maar hij gedraagt zich wel racistisch als hij zo scheld.

Als iemand diep van binnen geen moordenaar is, maar toch iemand vermoord is hij dan geen moordenaar?
10 juli 2015 12:33
Ben het ook wel met je eens HF2013. Desalniettemin is het natuurlijk wel een heel erg dom gekozen scheldwoord tegen een donker persoon. Iedereen zal weten dat er mensen zijn die dit als racisme gaan beschouwen, en mogelijk is het dat ook wel, we kennen Samoilau zelf niet.

Echter moet ik zeggen dat het gebaar dat Samoilau meteen wil maken, een heel maandsalaris overmaken naar de stichting die toch voornamelijk het leven van Afrikaanse jongeren wil verbeteren, toont dat hij niet echt racistisch is.
10 juli 2015 12:42
@Mark: iemand vermoorden is net wat minder subjectief. Dan zou je de discussie krijgen of een moord een racistisch motief heeft.

Maar hij mag van mij ook zeker wel bestraft worden. En terwijl hij zelf misschien geen racist is (zullen we niet weten), geeft het ook een signaal naar personen die dat wel zijn.
Er zijn onderzoeken dat er een direct verband is tussen intelligentie en racisme/bevooroordeeldheid. Ik stel m'n vraagtekens of zo'n onderzoek wel heel etisch is, maar als die directe link er is, dan is een signaal afgeven dat racisme niet getollereerd wordt wel slim.

Blijft in ieder geval een heel delicaat onderwerp en iemand met een voorbeeldfunctie zal zich daar altijd van bewust moeten zijn. Het uitspreken van zo'n scheldwoord is dus ten alle tijden fout. Maar goed... dat vind ik zelf ook als je als persoon met voorbeeldfunctie een zwaardere persoon voor "dikzak" uit maakt.
10 juli 2015 12:47
Het "n" woord gebruiken wordt inmiddels wereldwijd gezien als racistisch. Als je beseft hoe en waarom dan doe je dat dus ook niet, net als een Hitler groet brengen bv.

Heel veel mensen lijken dat echter niet te snappen. Samoilau denk ik ook niet.
10 juli 2015 12:54
@HF2013
Een racistische opmerking/uiting is duidelijk waarneembaar, net zoals een moord. Welk motief er aan ten grondslag ligt is irrelevant voor het feit of de racistische uiting/moord heeft plaatsgevonden.

Mijn punt is dat het hier gaat om het bestraffen van een racistische uiting. Een racistische uiting is te allen tijde fout. Ik pleit niet voor een test voor wielrenners waarin ze gaan onderzoeken of er sprake is van racistische gedachten/voorkeuren.
10 juli 2015 12:55
MTN neemt dit veel te serieus op. Samoilau begaat hier een grote fout, maar er moet ook niet te veel betekenis aan worden gegeven. Laat Berhane en Samoilau hier als mannen over praten, onder elkaar en zonder ploeg.
10 juli 2015 12:55
Ik moet zeggen ik ben toch redelijk geschokt door een aantal reacties hier.

Laat ik voorop stellen dat ik blij ben te lezen dat Samoilau zelf ook doorheeft dat ie fout zit, en dat ik het niet zo chique vind van MTN dat zij het maandloon van Samoilau niet als verzoening hebben geaccepteerd.

Maar als ik hier dan lees dat mensen weer eens excuses gaan zoeken om dit incident toch vooral maar niet als racisme te hoeven bestempelen, of meteen weer naar de ander wijzen en beweren dat gekleurden zich niet zo moeten aanstellen, dan vervult mij dat met afgrijzen. Het is een feit dat er, zeker ook in het wielrennen, nog mensen zijn die moeite hebben met de geheel gelijke plaats van rassen. En deze uitspraak is natuurlijk belachelijk en daar moet hard tegen opgetreden worden, zoals tegen elke uitspraak die zwaar kwetsend of beledigend is.

Gister las ik hoe iemand zeer denigrerend over 'dat ploegje' MTN-Qhubeka sprak. In dit topic lees ik dat iemand beweert dat MTN maar blij moet zijn dat ze uberhaupt binnen mochten komen (hoewel met enige moeite in sommige gevallen, zie 2013) in het'conservatieve wielrennen'. Ik wil niemand direct aanvallen, maar uit dit soort uitspraken blijkt nauwelijks respect, en ik kan er dan ook nauwelijks zeg maar geen respect voor opbrengen.

Blanke superioriteit heeft nooit bestaan, geen enkel ras is superieur aan een ander. Gelukkig erkent verreweg het grootste gedeelte van de mensheid dit. Ook op wielerflits denk ik dat het respect voor andere rassen groot is. Maar zij die bij een racistisch incident telkens maar weg willen kijken of het compleet willen bagatelliseren, sorry, maar dat kan ik alleen maar als zwakheid benoemen. Ongeacht van welk ras je bent.
10 juli 2015 12:56
gezeik altijd over racisme. zodra ze het grote R woord kunnen bespelen doen ze het gelijk.
helemaal eens met HF2013.
10 juli 2015 13:01
Misschien moeten we het allemaal niet zo zwart-wit zien?

Oh.. deze is zo slecht.
10 juli 2015 13:03
Redelijk verbaasd over sommige reacties hier. Het intellect straalt er niet bepaald vanaf. Tamelijk bizar dat mensen dit onschuldig vinden. Zegt veel over onderliggende racistische sentimenten. Boetes of de zaak afkopen lijken me minder geslaagde oplossingen. Tijdelijk schorsen des te meer. Dan maak je als uci tenminste eens een echt statement. Ipv dat schijnheilige gedoe binnen het voetbal, waar geld alles recht kan zetten.
10 juli 2015 13:07
Het is wel misselijkmakend wat hier allemaal gespuid wordt. Als je het racisme hierin niet onderkent, ben je zelf toch wel net zo erg. Blijken hier toch de nodige racisten te zitten.
10 juli 2015 13:09
@DarioPieri
Dit soort dingen gebeurt nu eenmaal, niet alleen met huidskleur; ook over nationaliteiten en volkeren wordt gescholden. Maar ik vind dat de UCI en ASO zich niet moet bemoeien met politiek.
10 juli 2015 13:10
@rahims: met je kop in de wind heeft zeker wel een punt. Ik ben het er 100% mee eens dat men niet moet discrimeren of beledigen op basis van huidskleur. Maar ik vind het van de zotte dat een donkere persoon een andere donkere persoon kan aanspreken met "Yo Nigga" en dat een blanke persoon dat niet kan/mag onder het mom van racisme(en @wheely dat gebeurt volop dus het mag wel voor een beperkte groep die daarmee zelf discrimineert).

Daarnaast heb ik nog altijd een groot probleem met het gebruik van het woord racisme, want volgens mij zijn we allemaal homo sapiens en dus van hetzelfde ras. Oftewel denken dat een bepaalde groep mensen een ander ras zijn is zowiezo al idioot.

edit: Het beledigen van anderen op wat voor manier dan ook op basis van afkomst, geloof, overtuiging en/of zijn moet niet kunnen. maar rechtszaken hiervoor aanspannen is achterlijk. Want dan heb je meer dan 1 rechtzaak per dag in NL alleen al met al het straatvolk. Slaat nergens op, boete en klaar. Hoe groter je het maakt hoe meer je zelf ook gaat polarizeren, hoe meer mensen dus in verschillende groepen gaan denken (en dus kunnen discrimineren).
10 juli 2015 13:10
De hele discussie staat of valt met de interpretatie of het simpel gebruik van het woord "neger" racistisch is. De Vandale omschrijft het als "lid van een van de zwarte rassen die oorspronkelijk uit Afrika afkomstig zijn " en niet "scheldwoord om een lid van een van de zwarte rassen die oorspronkelijk uit Afrika afkomstig zijn uit te maken". Praktisch is het een aanspreekvorm gebaseerd op hoe je eruit ziet. Dat hoe je eruit ziet (in tegenstelling tot "dikzak") te maken heeft met je afkomst/ras is voor mij geen voldoende voorwaarde om het als racistisch (negatief bedoeld) te benoemen.

Er is er inderdaad een historische context in de slavernij (van waar het woord afkomstig zou zijn) terug te vinden waaraan het woord een negatieve bijklank over houdt. Maar ondertussen is het voor veel mensen gewoon een woord geworden om de zwarte medemens mee aan te duiden.

Iemand om reden van ras discrimineren is het echte racisme. Hem eens neger ipv zwarte noemen vind ik persoonlijk veel minder erg. Als iemand zich daar niet goed bij voelt, moet je het daarom nog niet doen. Maar je daarna oprecht excuseren aan die persoon zou voldoende moeten zijn. Ik snap niet waarom daar een officiële klacht/rechtzaak van moet komen.

Al de rest klasseer ik als roetpiet-achtige, onzinnige discussies ter nastreven van overdreven drang naar politiekecorrectheid.
10 juli 2015 13:10
@TK96, je bent me voor en verwoordt het nog eens een stuk beter dan ik zou kunnen ook.

Verder valt me op dat zodra het woord racisme valt, er bij veel mensen een Pavlov-reactie ontstaat, dat men niet zo moet zeiken en dat alles maar racisme is tegenwoordig -ook bij flagrante gevallen. Gelukkig valt het op dit forum nogal mee, maar je moet voor de grap (?) eens de reacties op nujij.nl en geenstijl lezen op een bericht waarin een persoon of instantie het woord racisme in de mond neemt.
10 juli 2015 13:11
Wie serieus denkt dat het woord "nigger" geen onvoorstelbaar negatieve mening met zich meedraagt moet terug de schoolbanken in voordat ie bij een topic als dit zijn onzin komt uitpoepen. Serieus, lees je eens een beetje over wat dit woord betekent voor mensen die tot 2 generaties geleden (en in veel landen nog steeds!) als vuilnis behandeld worden. Vanwege hun huidskleur...!

Echt waar, ik sta versteld van de simpelheid van sommige lui hier. En ongetwijfeld zal Samoilau zelf net zo dom zijn en het ook niet snappen, maar dat geeft hem nul recht én nul excuus.

En doen alsof de lading van het woord nigger iets historisch is en niet meer van deze tijd toont dan weer aan dat je van enige actualiteiten totaal niet op de hoogte bent. Zelfs doen alsof racisme iets is wat niet meer bestaat, zelfs in Europa getuigt van weinig kennis.

Oh, en is dit te persoonlijk en noem ik te veel mensen dom? Lijkt me terecht dit keer. Ga je schamen.
10 juli 2015 13:13
Helemaal eens met HF2013. Zolang het duidelijk de norm is dat racisme kwalijk is en dit wordt onderkend is het onzinnig om zo veel poeha te maken over dit woord.
Niet zo kleinzerig doen. Mensen die elkaar wel nigger mogen noemen, maar zodra een ander het doet is het moord en brand. Racisme is kwalijk, maar mag je iemand wel lange, dikke, dunne, kleine of lelijkerd noemen? Het verborgen racisme, zoals HF2013 treffend omschrijft, is het probleem. Niet dit soort uitlatingen. Blaffende honden bijten niet.
Iniesta wordt al z'n hele leven 'el blanquito' genoemd, die klaagt ook niet.
10 juli 2015 13:17
@Lyndalid
Niemand hier ontkent het bestaan van racisme. Maar dat jij Samoilau en sommige leden simpel gaat noemen is even beledigend en ziekmakend. Hopelijk haal je hier je kick uit.
10 juli 2015 13:17
@LL discriminatie bestaat nog volop inderdaad(inc huidskleur, sexe, sexuele voorkeur etcetc), racisme is een kulwoord wat foutief gebruikt word. Mag ik je nu dom noemen? ;-)
10 juli 2015 13:18
Ken voetballers die de braafste ter wereld zijn, totdat ze vijf keer onderuit gehaald worden. In het heetst vd strijd worden ze even een ander mens, schelden is dan het meest voor de hand liggend, terug slaan is direct rood.
Wat te denken van een wielren handschoen op een "lekkere" vrouwenbil, net zo discriminerend maar hier vooral afgedaan als ze vragen erom.
10 juli 2015 13:18
Zoals ook hier uit de reacties blijkt is het racisme net als in landen in Oost-Europa zoals Wit-Rusland ook in Nederland nog aanwezig, alleen is het niet zo direct en durft men er vaak niet voor uit te komen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.