MTN-Qhubeka dient klacht in tegen racistische Samoilau
Foto: MTN-Qhubeka
vrijdag 10 juli 2015 om 11:39

MTN-Qhubeka dient klacht in tegen racistische Samoilau

MTN-Qhubeka heeft een klacht ingediend bij wielerunie UCI, na een incident tijdens de Ronde van Oostenrijk. Natnael Berhane werd door CCC-renner Branislau Samoilau uitgescholden, waarbij de Wit-Rus zich uitdrukte in racistisch taalgebruik.

Berhane gaf aan dat Samoilau ‘fuck you, nigger’ naar hem riep. MTN-Qhubeka wilde vervolgens dat laatstgenoemde uit koers gehaald werd. “Sommige renners, gelukkig is het een minderheid, hebben een probleem met onze aanwezigheid”, liet de Afrikaanse ploeg weten. Samoilau zou al aangeboden hebben om zijn maandloon af te staan aan titelsponsor Qhubeka, maar dit werd niet direct met gejuich ontvangen.

De ploeg van Samoilau liet overigens weten de uitspraken van zijn renner ‘onaanvaardbaar’ te vinden. “Hij zal de gevolgen onder ogen moeten zien”, liet CCC weten in een verklaring. Vorig jaar kreeg de Tour de France te maken met een vergelijkbaar incident; toen werd Michael Albasini (Orica-GreenEDGE) beschuldigd van racistisch taalgebruik richting Europcar-renner Kévin Reza.

RIDE Magazine
105 Reacties
Sorteer op:
10 juli 2015 13:18
Is er nu eigenlijk al een reden waarom Samoilou dit geroepen heeft?
Indien Berhane niets gedaan heeft geef ik de boze mensen hier gelijk en is er sprake van Racisme maar ik kan mij moeilijk inbeelden dat hij dat zo maar ineens zegt

@LL
Jij doet het er ook echt voor met die uitspraken van jou e :)
10 juli 2015 13:19
'Nigger' was ooit een neutraal woord om zwarten/ donker getinten te omschrijven. Maar heeft in de loop der tijd een racistische betekenis gekregen. Het woord 'negro' bijvoorbeeld mag volgens mij weer wel. Betekent gewoon neger. Als je van het negroide ras bent ben je immers een neger.
Kweet het eigenlijk niet zo goed. Hangt ook af van de situatie en de toon hoe dit gezegd wordt
10 juli 2015 13:19
@Noud
Waar wel toepasselijk als je de shirtjes van MTN bekijkt. Ze lokken het zelf wel uit. :)
10 juli 2015 13:20
@albertooo waar heb je het over? Dit heeft helemaal niets met politiek van doen, maar dan ook echt niets. Uci moet racisme gewoon laten gebeuren?
10 juli 2015 13:20
@TK96
Natuurlijk is het aardig gebaar van CCC en Samoilau, maar ik het me goed voorstellen dat je het niet accepteerd, omdat 'racisme' niet afkoopbaar is. Verder ben ik het overigens wel eens met de rest van je reactie.

@RiGHT
Jammer dat je het zo ziet. Alsof racisme 'hun' probleem is. Racisme zal altijd blijven bestaan, zolang het niet erkend wordt als 'ons' probleem.
10 juli 2015 13:21
@LyndaLid, DarioPieri & Marsellus

Het kan allemaal wel iets genuanceerder. De tweespalt tussen jullie en bijvoorbeeld HF2013 zit hem meer in wat jullie beoordelen. Jullie beoordelen de opmerking zelf, en of deze racistisch is. HF2013 kijkt meer naar of de opmerking ook racistisch bedoelt is. Indien je het tweede beoordeelt, en denkt dat het niet racistisch bedoelt is, maar meer een uitbarsting in the heat of the moment, dan kan ik me voorstellen dat je zegt; De uitlating van Samoilau is weliswaar oerstom, maar voor mijn gevoel niet racistisch.

Dat gezegd hebbende, vind ik het van net zo weinig intellect getuigen om mensen met een andere mening meteen simpel, minder intellectueel, of zelfs racistisch te gaan noemen. Dat zijn geen termen waarmee je op een goede open manier een discussie aan gaat. Wat wel en niet racistisch is, blijft subjectief, en dat een ander iets niet als racistisch ziet maakt hem niet meteen simpel, en al helemaal niet racistisch. Sterker nog, het kan best zijn dat je dingen niet als racistisch ziet omdat je juist zelf minder onderscheid maakt tussen rassen.

Dat gezegd hebbende, blijf ik erbij dat het een hele stomme uitspraak is van Samoilau (Die mogelijk niet racistisch bedoelt is, maar zeker wel zo overkomt) maar voor mij maakt hij het goed met het opgeven van een maandloon aan Qhubeka
10 juli 2015 13:23
@ 123poetertjes

Klopt, was toen 2e in het jongerenklassement na Seeldraeyers en er leek een leuke carrière in het verschiet. Sindsdien alleen maar bergaf gegaan met eens een sporadische uitschieter bij Movistar en Quick-Step waar hij de beste bergop bijna kon volgen in (meestal) de Giro. (Ik herinner me nog een goede klimtijdrit in de giro) Uiteindelijk weggegleden naar het continentale circuit maar toch weer opgepikt door CCC. Hopelijk betekent dit incident niet het begin van het einde van de profcarrière van mijn favoriete renner. (ook omwille van zijn fantastisch mooie naam: Branislau/Branislav Samoilau/Samoilav) :(
10 juli 2015 13:24
Nog belangrijk om in deze discussie op te merken is dat Berhane een Eritreeër is. Daar hebben ze geen historie van slavernij onder westerse mogendheden. Dat het woord 'nigger' dan extra zou kwetsen, omdat het daarmee verbonden gaat, is dan ook niet per se waar.
Dat neemt natuurlijk niet weg dat het niet gezegd moet worden en dat Samoilau hier iets verkeerds zegt, maar het is misschien interessant om bij stil te staan dat Afrika niet overal dezelfde geschiedenis heeft.
10 juli 2015 13:29
@DarioPieri
Moet de UCI ook moord laten gebeuren? Natuurlijk niet, maar ze kunnen het ook niet bestraffen. De wetgevende en rechtsprekende macht in het land van kwestie gaan daarover, het is in andere woorden een politieke zaak.
10 juli 2015 13:30
misschien is samoilou fan van michael jackson marvin gay en barak obama .wielrenners zijn jong en maken fouten ,gaat vanzelf over maar wat mij betreft accent op het schelden en en niet op raciscme .schelden over ernstige ziektes vind ik erger veel erger
10 juli 2015 13:30
@tendam Natuurlijk hebben scheldwoorden altijd op een persoon betrekking en juist heel vaak op iemands uiterlijke kenmerken. Uiteraard is dit een zwaktebod, aangezien je een ruzie niet op argumenten kunt winnen. Het verschil is vaak:
"White trash", "rooie", "bleekscheet": niemand boeit het iets.
"neger": Ooooh! Racisme!
In mijn ogen heeft schelden vrijwel nooit iets met racisme te maken. Je wordt uitgescholden, nou nou zeg. Het is in mijn mening pas racisme/discriminatie als iemand achtergesteld wordt vanwege bepaalde (uiterlijke) kenmerken. Enkele fictieve voorbeelden: Geen plek in het peloton vanwege donkere huidskleur. Niet in aanmerking komen voor prijs van de strijdlust vanwege Aziatische achtergrond. Geen ProTour-licentie vanwege homoseksuele renners in je team.

Dat neemt niet weg dat schelden niet netjes is. Samoilau ziet zijn fout in en trekt het boetekleed aan. Treurig en kinderachtig dat MTN dit gebaar van spijt van Samoilau niet aanpakt.
10 juli 2015 13:31
Noud +1
10 juli 2015 13:34
En verder alles wat Noud89 zegt
10 juli 2015 13:36
@Tuttipazzi Als je werkelijk beweert dat Eritrea geen geschiedenis heeft met Europese overheersing dan moet je echt even opnieuw de geschiedenisboeken openslaan. Want sorry, deze uitspraak klopt echt niet.

Al zou het zo zijn dan nog schiet het argument imo tekort, want het is natuurlijk niet zo dat als jij als donkergekleurd persoon toevallig uit een land komt dat nooit een kolonie geweest is, dat je dan niet gekwetst kan zijn door een uitspraak tegenover jou met een zwaar negatieve lading tegenover donkergekleurden in het algemeen.

Btw: Ik lees hier veel interessante reacties. Maar of je nou in the heat of the moment zit of er met je volle verstand bij bent, als je iets doet waarvan je weet dat het een ander pijn gaat doen, bega je dan niet sws een fout? Ik denk dat die gedachte de echte basis is van zo'n brede discussie
10 juli 2015 13:36
@Lkendrew
+100 wat ik in 3 berichten wou duidelijk maken doe jij heel erg goed in 1 :D
10 juli 2015 13:37
Mee eens Noud
10 juli 2015 13:45
Quote:
Het verschil is vaak:
“White trash”, “rooie”, “bleekscheet”: niemand boeit het iets.
“neger”: Ooooh! Racisme!


Dit bedoel ik nou juist. Dit getuigt van zo weinig historisch besef. White trash, rooie of bleekscheet heeft totaal geen historische betekenis. Laat staan een betekenis die voor veel mensen het toonbeeld is van eeuwenlange onderdrukking, en niet op een milde manier. Die onderdrukking is er nog steeds en om het woord nigger te vergelijken met bleekscheet of rooie... ja sorry, dat is echt een relativering waar je niet mee kan wegkomen.

@ noud

Het is helemaal niet aan mij om mensen hier racistisch te noemen, dat wil ik ook zeker niet. Ik vind wél dat als je hier komt verkondigen dat MTN of de renner in kwestie zich niet zo moet aanstellen je je eerst wat beter mag inlezen.

Echt waar, het is zo bizar dat er mensen zijn die doen alsof onderdrukking, discriminatie en "white superiority" iets uit het verre verleden is en bleekscheet hetzelfde betekent als nigger..
10 juli 2015 13:46
LL
Hier ga je zelf net zo over de schreef.

"Wie serieus denkt dat het woord "nigger" geen onvoorstelbaar negatieve mening met zich meedraagt moet terug de schoolbanken in voordat ie bij een topic als dit zijn onzin komt uitpoepen. Serieus"

Je discrimineert mensen op grond van een laag IQ, iets dat overduidelijk een speling van het lot is. Intelligentie is aangeboren, net als geslacht, ras, haarkleur, etc. Je overschreeuwd je (zoals zo vaak) om een punt te maken, waarbij je veel beter gehoord wordt wanneer je een intelligentere formulering zou kiezen.
10 juli 2015 13:47
Randgevalletje. Vaak is het discriminatie. Soms is het schelden. Slim is het niet. Jammer is het wel.

Ik vind die heren een geweldige instelling hebben. Ik hoop dan ook dat de bergtrui van Tekle iets losmaakt in dat land. Iemand al beelden gevonden van supporters met trui?
10 juli 2015 13:50
@lkendrew, @noud, @sephiroth

Helemaal mee eens, ik had het zelf niet beter kunnen verwoorden.
10 juli 2015 13:50
@ Orakel

Kennis, niet IQ. Kennis kan je opdoen door te lezen, IQ kan je inderdaad niet veranderen.

En wat dat lezen betreft, ik raad mensen dit aan:

http://www.aaregistry.org/historic_events/view/nigger-word-brief-history
10 juli 2015 13:56
@LyndaLid
Ik begrijp uw argument en ben het in zekere mate nog mee eens ook. Dat het woord neger vanuit historisch oogpunt een veel grotere lading heeft, heeft u 100% gelijk in. Maar dat maakt het in de kern niet meer racistisch dan jet woord bleekscheet. Let wel op, het zijn beide scheldwoorden op basis van huidskleur.

Een gewetensvraag aan u: kan een blank persoon racistisch bejegend worden? en zo ja: kunt u een voorbeeld geven?

Noot aan mezelf: probeer deze discussie on-topic te houden :-p
10 juli 2015 14:01
@LL
"Kennis, niet IQ. Kennis kan je opdoen door te lezen, IQ kan je inderdaad niet veranderen".

Oh ja? Je vervolgde met:

"Echt waar, ik sta versteld van de simpelheid van sommige lui hier. En ongetwijfeld zal Samoilau zelf net zo dom zijn en het ook niet snappen".

Je discrimineert dus daadwerkelijk op 'simpelheid', 'domheid' en NIET op kennis.

Wanneer je zo tekeer gaat tegen racisme, maar tegelijkertijd de discriminatiekaart trekt, dan heb je er of niets van begrepen, of je wilt gewoon reacties uitlokken over de rug van mensen met wat minder goed werkende hersencellen.

Bravo!
10 juli 2015 14:08
@ Orakel

Haha lekker aan het trollen? Simpelheid en domheid gaat in dit geval duidelijk over het gebrek aan kennis wat betreft het woord nigger. Daar gaat namelijk de hele discussie om. En als jij daar de discriminatie kaart wilt trekken moet je dat lekker doen, ik blijf versteld staan van het gebrek aan besef bij mensen van de betekenis van het woord.

@ LKendrew

Ja, dat kan. In Zuid-Afrika is dit veelvuldig gebeurd, ook op ernstige schaal. Wel na een periode van zogenaamde "apartheid", velen vast wel bekend. De hele zwaarte van het woord nigger komt echter uit de geschiedenis, en dat missen blijkbaar heel erg veel mensen. Die denken gewoon "stel je niet aan, neger komt van negro en betekent zwart, en dat zijn ze toch?". Dat is veel te simpel en, speciaal voor Orakel, dom.
10 juli 2015 14:09
@Tk96

Ik had het verkeerd verwoord. Natuurlijk is er daar ook sprake van geweest, ik doelde meer op de westerse slavenhandel. Eritrea kent natuurlijk ook een negatieve geschiedenis met Italië. Ik probeerde alleen het punt te maken dat je de situatie van Afro-Amerikanen niet direct over kan zetten op die van andere mensen van Afrika, maar maakte daarin misschien een fout. Mij stoort het vaak dat heel Afrika over een kam wordt geschoren, terwijl de historie vaak anders is.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.