MTN-Qhubeka dient klacht in tegen racistische Samoilau
Foto: MTN-Qhubeka
vrijdag 10 juli 2015 om 11:39

MTN-Qhubeka dient klacht in tegen racistische Samoilau

MTN-Qhubeka heeft een klacht ingediend bij wielerunie UCI, na een incident tijdens de Ronde van Oostenrijk. Natnael Berhane werd door CCC-renner Branislau Samoilau uitgescholden, waarbij de Wit-Rus zich uitdrukte in racistisch taalgebruik.

Berhane gaf aan dat Samoilau ‘fuck you, nigger’ naar hem riep. MTN-Qhubeka wilde vervolgens dat laatstgenoemde uit koers gehaald werd. “Sommige renners, gelukkig is het een minderheid, hebben een probleem met onze aanwezigheid”, liet de Afrikaanse ploeg weten. Samoilau zou al aangeboden hebben om zijn maandloon af te staan aan titelsponsor Qhubeka, maar dit werd niet direct met gejuich ontvangen.

De ploeg van Samoilau liet overigens weten de uitspraken van zijn renner ‘onaanvaardbaar’ te vinden. “Hij zal de gevolgen onder ogen moeten zien”, liet CCC weten in een verklaring. Vorig jaar kreeg de Tour de France te maken met een vergelijkbaar incident; toen werd Michael Albasini (Orica-GreenEDGE) beschuldigd van racistisch taalgebruik richting Europcar-renner Kévin Reza.

RIDE Magazine
105 Reacties
Sorteer op:
10 juli 2015 14:15
@ LL
"Haha lekker aan het trollen? Simpelheid en domheid gaat in dit geval duidelijk over het gebrek aan kennis wat betreft het woord nigger betreft".

Ik snap het wel, maar ik houd je bewust een spiegel voor. Racisme gaat om superioriteit van de een over de ander. Je kunt dat werkelijk zo voelen, of je kunt je door een ongelukkige uiting in die hoek laten drukken. Jij hebt je ook ongelukkig geuit (waarschijnlijk zonder er bij stil te staan). Dat maakt je nog geen fout mens of idioot. Wat milder oordelen, over jou, maar ook over Samoilau en users hier, mag best.
10 juli 2015 14:17
Tja, wat zal ik zeggen, dom en onnodig.

Ik kan alleen zeggen dat ik het prachtig vindt een donkere jongen in de kopgroep te zien, en ook nog succesvol! Het Is ff wennen, vanuit klassiek wielren oogpunt, maar voor mij een prachtige ontwikkeling van de sport en de mondialisering.
10 juli 2015 14:35
Vindt het niet goed,maar zoiets kan er wel uitschieten als je ruzie hebt. Ik vind altijd dat als je het woord "neger" zegt het zo wordt uitvergroot. Heb je ooit wel eens gezien dat iets als "bleekscheet" of "kaaskop" werd behandeld als racisme, terwijl het eigenlijk hetzelfde is.
10 juli 2015 14:39
@LL; je ziet dat heel veel mensen het met jou oneens zijn. Dat wil nog niet per definitie zeggen dat je geen gelijk hebt of geen recht op een eigen mening, maar het zou je zeer sieren wanneer je mensen die niet hetzelfde voelen/denken/zeggen als jij, toch enigzins in hun waarde kan laten. Jezelf verheven voelen, is niet alleen verkeerd wanneer je dat doet vanwege je blanke huidskleur. ;-)
10 juli 2015 14:40
en zolang we de geschiedenis blijven oprakelen bij elk gevalletje zullen we nooit in de toekomst aankomen waar mensen niet meer weten wat discriminatie op basis van geloof, huidskleur, sexe etc. is.

Hebben jullie ook nog steeds problemen met de duitsers? dat is nog wat korter geleden dan de slavernij en massale onderdrukking van donkere huidskleuren. Dus moeten we nu daadwerkelijk zo veel zwaarder tillen aan het woord neger als aan whitetrash? Niemand heeft problemen met Tony Martin z'n bijnaam: Der Panzerwagen. Lijkt me duidelijk waar die naar refereert, niet dan?
Moeten we nogmaals miljoenen betalen aan de landen die door de VOC werden uitgebuit zoals Mvr. Varana illegaal uit naam van de VN probeerde te fixen?

Ja het verleden/de geschiedenis moet je kennen, maar er eeuwig aan vasthouden doet niemand goed. Ga verder, de wereld veranderen begint bij jezelf, dus stop met polarizeren.
10 juli 2015 14:44
@LL:
Het besef van die historische lading van de term 'nigger' heerst duidelijk niet bij de volledige negroide bevolking, gezien het te pas en te onpas gebruiken van het woord in bijv rapmuziek. In die zin wordt het ook wel in stand gehouden op die manier.
Racisme is iets waar je verre van moet blijven, maar de spontane stress waarin menigeen schiet wanneer er een keer 'nigger' wordt geroepen slaat imo nergens op.
En als je ziet wat er af gescholden wordt in het peloton dan is enige relativering wel op zijn plaats. Maandsalaris doneren aan een goed doel lijkt me dan voldoende. Lijkt me vooral heat of the moment en geen superioriteitsgevoel. Wellicht sneed Berhane hem af, moest Samoilau in de remmen en ontglipte hem dit. Om het met Lars Boom te zeggen 'een storm in een glas water'.
10 juli 2015 14:45
@LL
Voor het woord neger moeten we een definitie uit de 19e eeuw hanteren, terwijl de rest van het Nederlandse idioom aan verandering onderhevig is?
Dat jij met hand en tand wilt verdedigen dat neger per definitie racistisch is, is je goed recht.
Maar als je zo begint, werp je jezelf in een andere discussie:
Is racisme per definitie negatief? Want racisme heeft vanuit historisch perspectief een neutrale betekenis, net zoals het woord allochtoon overigens. Waarom is de definitie van deze woorden dan wel aan verandering onderhevig?
Anderen neerzetten als domme en/of onwetende personen tekent jouw simpelheid.
Als je iemand een neger noemt, refereer je dan aan zijn positie als slaaf? Nee. Je refereert aan zijn huidskleur. Dat zou niet erg moeten zijn, veronderstellend dat alle mensen gelijk zijn. Echter, er is een bepaalde minderheid die zich bedreigd voelt door dat woord en dus niet veronderstelt dat alle mensen gelijk zijn. Door het woord niet te gebruiken, verdwijnt enkel het gebruik ervan, niet de dreiging die ermee gepaard gaat en zeker niet de minderwaardigheid die mensen zichzelf toedichten. Als iedereen oprecht vindt dat we gelijk zijn, zou racisme geen issue zijn. Helaas is dat het wel en het grootste deel komt voort uit het minderwaardigheidscomplex dat velen hebben. Blanken gaan nota bene onder een zonnebank liggen om bruin te worden, alle reden om trots te zijn op je donkere huidskleur.
Martin Simek bij DWDD was een treffend voorbeeld (het 'zwartjes' incident). Helemaal niets racistisch had hij in de zin, maar het moest per se als racisme worden uitgelegd. Die vrouw werd niet kwaad omdat de term zwartjes nogal denigrerend overkomt vanwege het verkleinende '-tjes', want dat zou terecht zijn, maar vanwege het woord zwart.
Dat tekent de conservatieve moraal. Die moraal waarvan we ooit verlost waren en die helaas weer terugkomt. Vreselijk, vooral ook omdat er heel veel niet-blanken zijn die walgen van de verhitte discussies over termen als 'neger'.
Als je trots bent op het feit dat je zwart, donker, getint, lichtgetint of blank bent lach je iemand keihard uit als diegene je daarmee probeert te beledigen. Die laatste zin, althans de strekking ervan, is niet van mij afkomstig, maar van een bruin persoon, zoals hij zichzelf noemt.
10 juli 2015 14:46
Niet handig van Samoilau. Ben wel benieuwd in welke context dat gebeurd is. Er is ongetwijfeld iets aan vooraf gegaan. Ik kan me niet voorstellen dat hij Berhane voorbij fietste en de betreffende woorden zei. Voor alle correcte Nederlanders, schelden kan racistisch zijn, maar ligt veel en veel dieper dan alleen dat. Ik kom van het platteland en als ik iedereen die mij voor domme stinkboer heeft uitgescholden zou aanklagen, tjonge dan ben ik tot mijn doodskist bezig. Echt racisme heeft te maken met het feit dat Marokkanen niet worden aangenomen bij bedrijven puur en alleen omdat ze Marokkaans zijn. Daar zijn keiharde cijfers van. Dát is racisme en daar moeten we met zijn allen wat aan doen. En het geval Berhane/Samoilau, ach ik weet het niet. Kreiger zei het hier al beter dan ik het kan.
10 juli 2015 14:54
Ik vind dit de slechtste discussie die ik in hele lange tijd gelezen heb. Werkelijk ongelofelijk hoe sommige mensen denken, maar vooral hoe ze die gedachte in hun hoofd rechtvaardigen.
Wat een lawine aan simpelheid hier, ik wil het nog geeneens racisme noemen.
10 juli 2015 14:54
wow een hele discussie over discriminatie.
tja, het is maar wat voor lading je aan een woord geeft. zo is de term "nigger" voor het overgrote deel van de afro-amerikaanse gemeenschap een doodnormaal woord om elkaar aan te spreken, terwijl de politiek-correcte blanken het niet eens durven te denken. misschien dat er nog eens een tijd komt dat we geen last meer hebben van de foute geschiedenis der omgang met onze donker gekleurde medemens. maar dat zal nog wel even duren.
10 juli 2015 14:56
Als Samoilau kwaad was op Berhane, had hij ook gewoon "asshole" tegen hem kunnen zeggen of iets anders zonder lading. Dan was er niks aan de hand geweest. Maar dat zei hij niet. Terecht dat hij op de vingers getikt wordt, maar hopelijk leert hij er van en komen er nog excuses (en aan oprechte excuses hebben we meer dan aan een "afkoopsom" wat mij betreft).
10 juli 2015 15:01
@ Hein-Jan

Neger in het nederlands is niet hetzelfde als nigger in het Engels hè, precies door de lading die erachter zit.

Los daarvan: omdat wij als blanken vinden dat het woord nigger inmiddels wel iets anders betekent moet dat maar zo zijn? Daarmee zeg je, naar mijn mening, eigenlijk: joh, die slavernij is nu wel zo lang geleden, daar zijn we inmiddels toch wel voorbij gegroeid? Dat vind ik een hele gevaarlijke helling op bovenaan te gaan staan. Nogmaals, het gaat er niet om dat je iemand bij zijn huidskleur noemt, maar dat woord nigger een totaal andere lading draagt dan dat blijkbaar veel mensen nog denken. Waarschijnlijk deels doordat (@StonedCamel) mensen het in rap muziek horen en daardoor denken dat het ok is. Dat betekent echter niet dat het zo is.

Echt waar, als je het nieuws in Amerika volgt, of zelfs alleen de sport uitzendingen, dan weet je hoe vreselijk het woord nigger voor vrijwel alle donkere mensen nog is. Het is nog zo kort geleden dat donkere basketballers en honkballers niet eens mee mochten spelen in de hoogste leagues. En nog steeds is er in veel landen, en zelfs in een toch redelijk ontwikkeld land als Amerika, een veel te grote scheiding tussen wit en niet-wit. Zie de scholen daar bijvoorbeeld.

En hoe durf je het op het minderwaardigheidscomplex van donkere mensen te spelen? Alsof dat HUN schuld is. Kijk je echt nooit het nieuws? En dat bedoel ik in deze niet als harde sneer, maar ik vraag het me af. Zeker in een land als Rusland (dan ben ik zelf even bekrompen en zie Wit-Rusland als hetzelfde) is het zwart zijn ab-so-luut ver verwijderd van het gelijk zijn aan de "normale" Rus.
10 juli 2015 15:04
Wat een zwart-wit rus!

De discussie kan eindeloos door gaan. Heel post modern om de betekenis van woorden en emoties er aan toe te boegen, maar het feit dat het woord al negatief ontvangen kan worden, geeft al aan dat er intrinsiek een niveau verschil zit. En dat is racisme: institutioneel racisme. De politieke lading is niet het gevolg, maar het bewijs buurman.
10 juli 2015 15:32
@ll bullshit, ooit in de VS gewoont? ik wel en zal ik je wat vertellen, 50% van de afro-amerikanen noemt elkaar nigger. en dat is net zoiets als buddy,homie,gozer, maat of wat dan ook. Het is een issue onder de blanken en in de politiek/op hoog geplaatste podia/sterrenstatus wereldjes.

Edit: Je honkbal voorbeeld is grappig, want basketbal is qua verdeling zoongeveer het tegenovergestelde. De scheiding is er deels nog ja, op basis van een achterstand die is opgelopen, en dat kost tijd om weg te werken. Van beide kanten, zoals ik al zei: als Afro-amerikaan mag je een andere afro-amerikaan nigger noemen, maar als een blanke gozer dat in exact dezelfde strekking doet is het discriminatie. Wie discrimineert er nu?
10 juli 2015 15:54
In het heetst van de strijd geroepen waarschijnlijk. Als vervolgens Samoilau zijn maandsalaris wil afstaan moet je dat accepteren en weer doorgaan. K vind dat een prima gebaar en schuldbekentenis.
10 juli 2015 15:58
@Sephiroth
Maar onder de afro-Amerikanen is het dan ook een geuzennaam. Onder het mom dat als de blanken hen daarmee uitscholden ze de kracht wegnamen door die benaming ook zelf voor elkaar te gebruiken.
Noem een afro-Amerikaan in de USA absoluut geen "niggah" als je daar op bezoek bent want dan is het zeker wel een issue.
10 juli 2015 16:02
Als de negerrenner nou gewoon even 'fuck off, milky' terug had geroepen, hadden ze er na koers samen over gelachen bij een smoothy of protein shake. No harm done.
10 juli 2015 16:11
Sephiroth en anderen: Als donkere man lees ik bepaalde reacties zeer vertwijfeld. Er valt voor veel reacties wat te zeggen en voor veel reacties ook weer niet. De opmerking dat negers zichzelf "nigger" noemen en het daarom oké is, slaat natuurlijk kant noch wal. In Amerika zeggen donkeren onder elkaar 'nigga' en geen 'nigger'. Dat laatste woord is zeer negatief en is absoluut geen woord om een ras aan te duiden. Het is een denigrerend woord om neer te kijken op een ras en dat is nooit oké. Natuurlijk kun je zeggen of het woord 'nigga' wat donkeren onderling gebruiken dan wel oké is. Maar dat woord hebben wij (ik zeg maar even wij omdat ikzelf mij sterk verbonden voel met afro-amerikanen) proberen om te draaien en de negatieve connotatie eruit proberen te halen. Of dat in de ogen van anderen gelukt is, dat laat ik aan hen over. Discriminatie en racisme is nooit goed, maar stiekem maken wij ons allemaal er soms schuldig aan. Dat stelselmatige en geen kansen bieden door uiterlijk, geaardheid en dergelijke: dat vind ik kwalijker en als deze renner diepere onderliggende sentimenten heeft dan dient er harder opgetreden te worden wat mij betreft. Maar dat is idd zoals anderen zeggen moeilijk vast te stellen. En we moeten er ook voor oppassen om iedereen die soms wat doms zegt meteen weg te zetten als racist. Als donkere man vind ikzelf dat er soms te snel de racisme kaart getrokken wordt. Dit van deze renner is natuurlijk wel kwalijk omdat hij een voorbeeldfunctie heeft, maar het is lastig om hem meteen als racist te bestempelen. Hoe kwalijk ik het hem ook neem.
10 juli 2015 16:15
@LyndaLid
Ja, in Rusland ligt dat fundamenteel anders, maar om daarmee te veronderstellen dat Samoilau diezelfde opvatting zou delen redeneer je hetzelfde als de Quinsy Gario's van onze samenleving. In Amerika (wat overigens geen echt land is, maar een vereniging van staten) gaat het er echt anders aan toe; in sommige staten is er nauwelijks racisme en in andere staten des te meer. Amerika kan je dus niet beschouwen als één land. Zo had ik in mijn studententijd ooit een Texaan in mijn taxi die zonder gêne zei: 'It's all because of those fucking monkeys.' Dát is een uiting van racisme, zonder dat je het anders uit kunt leggen. Daar had niet eens het woord monkey in gehoeven. In mijn half jaar dat ik in Amerika studeerde heb ik kennis gemaakt met talloze gekleurde personen. Racisme was voor hen geen issue, anders dan wat uit de media naar voren kwam. Volgens hen was het er dus wel, maar ze hadden er eigenlijk nog nooit echt in de harde zin mee te maken gehad. Het woord nigga/nigger was eerder een aanspreekvorm dan een belediging. Degenen waar ik bevriend mee was noemde ik ook zo (en zij mij!).

In deze kwestie geef ik al aan dat de historische context er buiten moet blijven. Dus ik geef niets aan over slavernij. Dat is iets wat jij ten onrechte veronderstelt. Het is ook arbitrair om te stellen dat neger en nigger verschillende woorden zijn, vanwege de lading die erachter zit. Dat is gewoon niet waar. Het zijn juist dezelfde woorden, dat verschillende mensen daar een andere uitleg voor geven, betekent niet dat het andere woorden zijn. Echter vat ik de strekking van je argument wel, ik vind alleen dat dat argument geen deel kan uitmaken van deze discussie omdat het om een belediging gaat en niet om een kwalitatief waardeoordeel. Dikzak, neger, rooie, hoerenkind etc. - het zijn beledigingen. De ene belediging erger vinden dan de ander is nergens voor nodig, dat betekent namelijk dat je sommige beledigen goedkeurt. Beledigen op zichzelf is fout, maar soms begrijpelijk. Met welke woorden er beledigd wordt zou alleen bijzaak mogen zijn, terwijl dat uiteindelijk de hoofdzaak wordt.

Ik heb het idee dat jouw mening louter op informatie vanuit de media, boeken en andere (internet)publicaties is gefundeerd en minder op de werkelijkheid. De hardste schreeuwers krijgen het meeste aandacht, die hardste schreeuwers komen ook in de media en dat zijn degenen die gegevens aanleveren waarop jouw mening is gefundeerd.
Dat zijn ook juist de mensen waardoor racisme in zijn vervelendste vorm blijft bestaan. Zij veronderstellen een verschil, ik niet. Dat zij vinden dat ik een verschil zie, maakt dat ik een verschil ga zien, terwijl ik dat voorheen niet zag. Mensen gaan denken op het moment dat zij een gesprek met een blanke of gekleurde aangaan: 'Hoe zal deze persoon over mij denken?' Dat is veel kwalijker en die mening wordt door veel gekleurde mensen met mij gedeeld, want zij krijgen dat gevoel dus ook andersom.
10 juli 2015 16:19
Die Noord-Amerikaanse voorbeelden zijn allemaal wel erg interessant, echter, het gaat hier om een Zuid-Afrikaanse ploeg. En jullie weten allemaal dondersgoed waarom juist een Zuid-Afrikaanse ploeg hier een ding van maakt.
Het jaar 1994 is niet zo heel lang geleden.

Daarnaast is context blijkbaar een erg lastig ding. Het draait er allemaal om met welke connotatie je het woord gebruikt. De woorden Nigger, Redneck, Homo, Lange of Jood kunnen best positief of neutraal gebruikt worden. Echter, zodra je het woord uit woede of boosheid gebruikt om iemand te beledigen of uit te schelden, ben je per direct racistisch (homofoob, discriminerend, etc.).

Als je scheld met Nigger ben je blijkbaar van mening dat dat iets is waar iemand zich voor moet schamen.
Als je iemand Nigger noemt uit trots of saamhorigheid dan is het in het ergste geval een Geuzennaam en in het beste geval iets waarop je trots bent.

Daarnaast is iemand uitschelden met zijn of haar uiterlijke kenmerken (of geaardheid), of het nou huidskleur, dik, dun, lang, kort of kaal is, sowieso iets voor mensen zonder inlevingsvermogen of fantasie die denken dat alles in de wereld om hen en hun wereldbeeld draait.

Als je boos op iemand bent scheld je hem gewoon als een fatsoenlijk mens uit met Klootzak, thundernerd, flapdrol, stoethaspel, lul, pannekoek, horzel of harses.
Maar er is geen enkele reden om te doen alsof iemand zijn lichamelijke of geestelijke eigenschappen hem minderwaardig maken.
10 juli 2015 16:35
@vevie, dank voor je reactie, ik bedoelde nergens te zeggen dat ik het ok vind om nigger te gebruiken omdat een groep dat geaccepteerd doet. Eerder andersom, ik vind het krom dat zij het wel mogen en andere groepen niet. Wat mij betreft gebruikt niemand het in zo een vorm, en indien wel, dan moet iedereen het in zo een vorm mogen gebruiken.
Wat betreft het verschil tussen nigger en niggah: Misschien is het toeval geweest maar ik weet meerdere gevallen waar nigger werd gebruikt door mensen, nigga(h) is zover mijn ervaring gaat niet meer of minder dan een straattaalverbastering van nigger.

Doet niet af aan het feit dat ik zowiezo geen fan ben van polarizatie. Zoals je zelf zegt we maken er ons allemaal af en toe schuldig aan. Maar het proberen te beperken tot een minimum en jezelf corrigeren zouden meer mensen mogen doen.

@west een dikke +
10 juli 2015 16:39
Ik ben er van overtuigd dat het in dit soort ruzies vaak 'slechts' gaat om het uit pure woede willen raken van iemand en niet een oprechte hekel aan mensen met een andere huidskleur. Net als dat je een dikker persoon dan 'vetzak' of 'bolle' zou noemen of iets dergelijks. Chic is anders natuurlijk, maar in de gevallen die ik omschrijf zouden oprechte excuses voldoende moeten zijn in mijn ogen.
10 juli 2015 16:39
Wie de Oost-Europese cultuur een beetje kent, weet dat racisme daar heel normaal is, zelfs heel gematigde en weldenkende mensen maken daar opmerkingen waar je bij ons nooit mee zou wegkomen.

Praat het niet goed, maar we moeten Samoilau ook niet naast onze Westerse meetlat leggen.

@krypton: + 1. Wonderlijk hoe vaak het over dit soort semantische kwesties gaat, terwijl echt racisme nauwelijks belicht wordt. Over iemand die in zijn woede een domme formulering gebruikt zonder waarschijnlijk echt racistisch te zijn kunnen we in Nederland dagen doorpraten, maar als de PVV de grootste partij van Nederland wordt, is dat nog nauwelijks een issue.
10 juli 2015 16:57
@Tuttipazzi Aah maar op dat punt zijn wij het helemaal met elkaar eens. Ik stoor mij al simpelweg aan het feit dat Afrika vaak benaderd wordt als ware het één land met steeds dezelfde mensen. Terwijl Afrika een enorm groot continent is met enorm veel verschillende culturen.

Echter het is juist die simplistische kijk op Afrika die een paar eeuwen geleden zo'n grote rol speelde en die nog steeds zijn sporen stevig nalaat, waardoor zoveel mensen direct betrokken zijn bij het vraagstuk rond racisme
10 juli 2015 17:21
Zeggen dat racisme relatief is, is natuurlijk zeer gemakkelijk en overal toepasbaar

Hier is sprake van racisme, zij het in een vorm waar Ccc polsat mits excuses onderuit kan komen

Om te reageren moet je ingelogd zijn.