Youri IJnsen
zaterdag 1 juli 2023 om 12:59

Nathan Van Hooydonck (Jumbo-Visma) twijfelt niet: “Wout wint”

Video Er is veel te doen om de openingsrit in de Tour de France 2023. Is die Baskische etappe nu wel of niet te zwaar voor de klassiekerspecialisten ten opzichte van de pure lichtgewichten? “Ik ben ervan overtuigd dat Wout van Aert meekan over de top van die laatste klim met de besten”, vertelt zijn ploeggenoot Nathan Van Hooydonck voor de camera van WielerFlits.

Het eerste doel van Jumbo-Visma in de openingsrit is ‘uit de problemen blijven’, vertelt Van Hooydonck. “En Jonas en Wout zo goed mogelijk afzetten aan de voet van de laatste klim. Het is redelijk simpel.”

Bij de verkenning van vrijdag pakte Wout van Aert de Strava-KOM op de Côte de Pike (2,2 km aan 9,9%), de laatste gecategoriseerde klim van de dag. Wat zegt dat? “Iets en niets hè. Hij heeft vijf minuten verschrikkelijk hard gereden, anders kun je die KOM niet pakken. Maar er zijn natuurlijk nog jongens die daar hard omhoog kunnen rijden. Ik moet wel zeggen dat hij er goed voor staat, anders doe je zoiets niet.”

“Ik ben ervan overtuigd dat Wout meekan”
Van Hooydonck noemt de openingsrit ‘best wel zwaar’. “Ook omdat het de eerste rit is. Iedereen wil van voren rijden, iedereen wil de beste positie. Dat gaat het heel slopend maken.”

Een situatie waarin Vingegaard met de eerste over de de Côte de Pike komt en Van Aert net niet, is niet ondenkbaar. Wat Van Aert dan doet, meerijden met de achtervolgers of niet, hangt volgens Van Hooydonck af van wie die achtervolgers zijn. “Als hij alleen zit, zal hij doorrijden. Zit hij bij andere klassementsrenners, kan hij zeggen: brengen jullie mij me maar terug, jullie willen geen tijd verliezen. Maar ik ben ervan overtuigd dat hij meekan.”

Slotkilometer
De slotkilometer loopt ook nog ‘vervelend omhoog’, zegt Van Hooydonck. “Het is lastig, maar je komt er ook met veel snelheid aan. Het zal er daar op aankomen om niet nog een late uitval te laten rijden. Ik denk dat die aankomst zich daar echt voor leent.”

Op de vraag wie de openingsrit gaat winnen, antwoordde de 27-jarige Belg resoluut: “Wout!”


Meer video’s zien uit het peloton?
Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.