Nibali laakt moeizame verstandhouding met Aru
Foto: Sirotti
vrijdag 18 maart 2016 om 14:51

Nibali laakt moeizame verstandhouding met Aru

Vincenzo Nibali en Fabio Aru hebben een moeizame verstandhouding met elkaar. Nibali vertelt in een interview met La Gazzetta dello Sport dat de twee niet goed met elkaar overweg kunnen.

Nibali trekt een vergelijking met Ivan Basso, waarmee hij als jonge renner bij Liquigas het kopmanschap deelde. “Ik heb met Basso gereden en het valt mij op dat er een groot verschil is tussen die twee”, legt hij uit. “Ivan was erg open en je zag hem zelden boos. Dat was niet omdat hij oud was, maar vanwege zijn wijsheid. Fabio is vaak boos en is opvliegend.”

Nibali constateert dat de verstandhouding tussen de twee Astana-kopmannen niet optimaal is. “Met Ivan ging het destijds anders, ik volgde wat Ivan deed. Fabio vraagt mij nooit iets, hij houdt geen rekening met je. Hij vertrouwt anderen, vooral Paolo Tiralongo, die met veel verschillende kopmannen gereden heeft en veel ervaring heeft.”

De 31-jarige Nibali heeft bij Astana een aflopend contract en naar verluidt staan Trek-Segafredo en Lampre-Merida klaar om hem over te nemen. Daarnaast is er interesse van een nieuwe op te starten ploeg uit Bahrein. “Na de Giro d’Italia, waar ik een grote kans op de eindzege heb, wordt het tijd om een beslissing te nemen. Het gaat om veel meer dan geld. Het belangrijkste is de mensen om mij heen: mijn ploeggenoten, mijn coach, mijn verzorger, doktor etc. Het is ook belangrijk dat de ploeg in mij gelooft. Er moet onvoorwaardelijk vertrouwen zijn”, geeft hij aan.

RIDE Magazine
43 Reacties
Sorteer op:
18 maart 2016 14:56
Hoewel hij absoluut een renner met extreme goede kwaliteiten is, toch kan ik me regelmatig ergeren aan zijn uitspraken en nog vaker hoe het overkomt. (Hoewel het natuurlijk door een journalist is opgeschreven is en ik het niet direct uit zijn mond hoor komen.)
18 maart 2016 14:57
Ik denk dat het verschil was dat Nibali een teamgenoot had die (op dat moment) even goed was als hij zelf (Kreuziger) en Basso al veel meer had gewonnen (en, zeker later, al een beetje op zijn retour was).
Maar nu zijn er 2 renners met een kort lontje die beide respect en ruimte willen van de ander en dezelfde ambities nastreven. Kijk ook naar bv Van Avermaet en Gilbert.
18 maart 2016 15:03
Nibali begint zo stilletjes aan ook wel een zagevent te worden.
18 maart 2016 15:05
Misschien wil hij garantie krijgen van de giro-organisatie dat Aru niet zal mogen meedoen :D
18 maart 2016 15:05
nou, gezellig daar. je zal maar zo'n etiket opgeplakt krijgen van je eigen ploeggenoot.
18 maart 2016 15:12
Ik mag Aru ook niet :)

Maar wat apart dat dit zomaar even naar buiten komt, op een moment dat het eigenlijk nergens voor nodig is..
18 maart 2016 15:16
Ik vind het mooi dat hij dit soort dingen gewoon zegt. We hebben al genoeg eenheidsworsten in het peleton die alleen politiek correcte uitspraken doen. Erg slim is het natuurlijk niet, maar dat maakt voor mij niets uit.
18 maart 2016 15:16
Ik ben het wel met Nibali eens, die Aru lijkt mij ook een opgewonden standje. Maar ik rij niet bij hem in het team. Onprofessioneel van Nibali dit, had ik niet van hem verwacht.
18 maart 2016 15:23
Nibali laakt niet de verstandhouding met Aru maar de houding van Aru.
18 maart 2016 15:26
@prima facie ja, hij laakt de houding en heeft een moeizame verstandhouding.

Waarschijnlijk zullen ze beide dan ook een apart programma rijden en niet met elkaar een ronde doen om de verhoudingen niet te verstoren tijdens de koers.
18 maart 2016 15:29
@Prima Facie Inderdaad, dat is beter gezegd. Wat Nibali hier doet is misschien niet erg professioneel maar wel heel eerlijk.
18 maart 2016 15:29
Tsja, Nibali verwoord het vrij netjes. Om dat nou in de pers te doen.... dat is bepaald niet netjes en ook niet erg slim.
En de zinnen: "Fabio vraagt mij nooit iets, hij houdt geen rekening met je. Hij vertrouwt anderen" klinken als een op zijn tenen getrapte diva.
Het einde van Nibali bij Astana lijkt mij zo.
18 maart 2016 15:31
Ik vind beide renners in goede vorm fantastisch om te zien aangezien ze beide graag aanvallend koersen maar ik kan me voorstellen dat de onderlinge verhouding niet optimaal is.
18 maart 2016 15:33
Niet erg handig, maar goed ze rijden ook bijna nooit samen en Nibali zal volgend jaar echt wel bij een andere ploeg gaan fietsen.
18 maart 2016 15:35
Op het moment dat er op het punt staat afscheid genomen te worden, pleegt men nog wel eens wat loslippiger te worden. Kunt je afvragen of dit al vóór de Giro wel zo'n goed idee is, maar wellicht rijdt hij daar louter met vertrouwelingen. Hoe dan ook, had hij dit beter (nog) niet kunnen zeggen.
18 maart 2016 15:45
Wat ik vooral vreemd vind, is dat Nibali de afgelopen twee jaar is veranderd van een doodsaaie, nietszeggende superrenner naar een gefrustreerde, met interessante/pijnlijke/onnodige/leuke uitspraken strooiende renner die zijn doelen uitkiest.

Gevalletje identiteitscrisis?
18 maart 2016 15:58
@Purito
Ik vond Nibali ook altijd een vrij saaie renner, maar volgens mij heeft hij de switch al eerder gemaakt dan twee jaar terug. Kan me de Tour van Wiggins (2012?) herinneren waar ik meermaals dacht "zie ik het goed, Nibali in de aanval? Terwijl hij eigenlijk al vrij kansloos is?!". Die uitspraken zijn volgens mij wel van wat later. Naar mijn idee zelfs pas sinds dit seizoen.
18 maart 2016 15:58
Haha penopauze lijkt me nog wat vroeg voor m, maar mss is t een onvermoede bijwerking van t een of ander :-)

Op basis van zijn uitspraken lijkt Vicenzo iig last van z'n ego te hebben.. duldt blijkbaar niemand naast zich ...
18 maart 2016 15:58
Kinderachtig en onprofessioneel? Zeker. Maar ik vind het heerlijk, dit soort ontluikende polemieken!
18 maart 2016 16:03
Ik denk dat Nibali dit seizoen dit soort uitspraken durft te doen omdat hij einde contract is en niet wil verlengen. En wellicht wat gefrustreerd is van Vino en zijn brieven.
18 maart 2016 16:19
Ik kan dit interview niet vinden op de site van La Gazzetta, iemand anders wel?
18 maart 2016 16:51
@Manuel Beltran - Nibali een saaie renner voor 2012?

Het valt me op dat veel mensen dit denken, maar mijn inziens is de rijstijl van Nibali niet echt veranderd de laatste jaren. Kan me genoeg aanvallen herinneren van voor 2012. MSR 2010 (2x), MSR 2011, Lombardije 2010 & 2011 (al was die aanval in 2011 van veelste ver). Kan me nog de Mont Ventoux herinneren in de Tour van 2009. Daarnaast in de Vuelta en Giro ook genoeg aanvallen, met name zijn solo overwinning in de Giro van 2010 mocht er zijn.

Ontopic: Ik denk dat Nibali ook een beetje van de oude stempel is. Die vindt het nog van belang om eerst helper te zijn (in het italiaans: gregario), zodat je zelf later ook het werk van je knechten beter kan waarderen, omdat je weet wat ze ervoor moeten doen. Nibali heeft in dienst van Di Luca en later Basso gereden (en met name Basso had veel aan Nibali in de Giro van 2010). De bijdrage van Aru aan bijvoorbeeld de Giro overwinning van Nibali in 2013 was minimaal (misschien mede door ziekte van Aru). Ik heb dus het idee dat Nibali zich stoort aan het feit dat Aru meteen kopman will zijn, praatjes heeft etc. Ik heb Nibali zich bijvoorbeeld ook vaak zien wegcijferen voor Sagan. Aru daarentegen heb ik nog nooit zoveel voor andere mensen zien doen (maar misschien heb ik het mis). Het lijkt me dus gewoon een botsing van karakters en misschien zelfs een kleine generatiekloof.
18 maart 2016 17:49
@squadra
Goede analyse waar ik me geheel in kan vinden. Veel journalisten en wielervolgers zaten tijdens de Giro 2010 te schuimbekken om Nibali te willen zien verzaken als gregario van Basso. Maar Nibali bleef Basso trouw, ondanks dat hij misschien al beter was en reeds de nodige ambities koesterde. Ik heb daardoor Nibali, naast zijn aanvallende rijstijl, zeer weten te waarderen.

Die journalisten en volgers zijn natuurlijk later nog volledig aan hun trekken gekomen met het duo Wiggins-Froome.
18 maart 2016 18:03
Het is misschien niet zo goed om enigszins vuile was buiten te hangen... Edoch, mijn persoonlijke mening op basis van rijden, stijl en mijn gevoel erbij is dat Nibali een groot sportman is, een harde trainer, en wat je misschien niet verwacht van iemand die uit Sicilië komt, een zuiver rijder.

Ik weet niet waarom hij dit zegt. Kennelijk zit iets hem erg dwars. Misschien siert het 'm niet... Maar het zou me niets verbazen als we over een paar jaar over deze zaak heel anders zijn gaan denken op basis van dopingstest etc.
18 maart 2016 18:22
Klassiek Romeins geval van 'ook gij, Caligula?'. Nibali & Aru hoeven natuurlijk ook helemaal geen vrienden te zijn en Basso was idd een gelaten, vrome kluizenaar vergeleken met de stoere ijskoude Nibali en al helemaal onze dartelende Icarus :)

Gelukkig zijn ze niet hetzelfde, toch ? Squadra vat het helemaal top samen + 5 , ik heb zowel geen probleem met Aru als met Nibali, integendeel, Basso vond ik een beetje een dooie als persoon maar wel stijlvolle mooie renner.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.