Nico Verhoeven: “Een goed klassement is ook een trofee”
foto: WielerFlits (archief)
dinsdag 21 juli 2015 om 10:25

Nico Verhoeven: “Een goed klassement is ook een trofee”

LottoNL-Jumbo staat op rustdag twee met Robert Gesink zevende in het algemeen klassement. De Nederlandse ploeg hoopte natuurlijk al een rit gewonnen te hebben, maar ploegleider Nico Verhoeven stelt dat dit niet zomaar lukt. “Heel veel mensen denken dat het een computerspelletje is”, zegt hij.

‘Er zijn er bij ons maar één of twee die een rit kunnen winnen’
“Een goed klassement is ook een trofee. Iedereen wil het liefst elke dag een renner van ons in de kopgroep, maar we moeten realistisch zijn”, aldus Verhoeven tegen NU.nl. “Er zijn bij ons maar één of twee die een rit kunnen winnen en de anderen zijn of geen klimmers of zitten met kwaaltjes die we niet aan de grote klok willen hangen. Daarom moeten we de keuze maken om bepaalde renners niet mee te laten springen en Robert uit de problemen te houden. Steven Kruijswijk en Laurens ten Dam hebben die vrijheid wel, maar de positie dient zich niet altijd aan.”

Geen computerspelletje
De ploegleider vertelt, net als Mark Cavendish eerder deze Tour, dat wielrennen geen computerspel is. “Heel veel mensen denken dat, en dat wij als ploegleiding kunnen zeggen: ‘jij moet mee en jij moet mee’. Als je dat tegen renner A zegt en ze demarreren op een slecht moment, lost hij misschien wel. Met dat soort dingen moeten we allemaal rekening houden.”

‘We zien Gesink voorlopig niet verzwakken’
Robert Gesink bezet de zevende plek in het algemeen klassement. In de Pyreneeën viel hij al aan, maar of de kopman nu die ruimte nog krijgt van de concurrentie, is de vraag. “Hij moet gewoon voor het klassement gaan en als hij echt heel goed is aanvallen wanneer de kans zich voordoet”, aldus Verhoeven, die in 1987 zelf een Touretappe wist te winnen. “Hij krijgt alleen nooit de ruimte en moet echt de beste renners van de hele Tour verslaan om een rit te winnen.”

“In de Pyreneeën heeft hij ons al verrast, dus om dat nog een keer te doen, zal hij al bijna een rit moeten winnen. Voorlopig zien we hem niet verzwakken. We weten dat hij bergop bij de beste tien van de Tour zit en hopen dat dat zo blijft”, besluit Verhoeven.

RIDE Magazine
115 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 5
21 juli 2015 10:28
Prima reactie op de traantjes-polonaise die we hier gisteren konden lezen.
21 juli 2015 10:29
Liever een etappe winnen als bij toptien klassement...........

Wielrennen gaat om winnen ...niet om volgen !
21 juli 2015 10:33
Kan ik hieruit opmaken dan Kelderman ook niet mee mag springen komende dagen? :(
21 juli 2015 10:36
@El Salvador,
TLJ heeft geen renners in de ploeg die een grote kans op een ritzege hebben. Je kan als TLJ op dezelfde manier als MTN naar de Tour gaan en als alles meezit een gelukkige etappeoverwinning behalen, maar als je renners als Gesink en Kelderman in het team hebt snap ik best dat je kiest voor een klassement. Met de toprenners in TLJ heb je namelijk gewoon meer kans op een top 10 dan op een etappezege.
21 juli 2015 10:37
@el salvador, Win of volg jij de tour de france?
21 juli 2015 10:39
Kelderman is eigenlijk de enige die een rit kan winnen, samen met Kruijswijk, maar die fietst volledig anoniem in de rondte deze Tour en komt erachter dat goede moraal iets heel anders is dan het hebben van goede benen. De Giro doet nog steeds flink au, au en nog eens au en dat is geen schande, wel erg jammer. Maar Kruissie kennende, gaat hij er zeker nog tegenaan deze week, minimaal 1 dag, dat is zeker, dan maar weer strijdend ten onder gaan. Zelfde geldt voor Kelderman, die probeert het ook nog een keer, liet zich gisteren al uitzakken om krachten te sparen. Sterker nog, omdat ze gisteren de slag gemist hebben, moeten ze dan maar met z'n tweetjes in een vroege ontsnapping gaan komende dagen in een groep van 15-20 man, zoiets. Vrijdag lijkt me een te zware opgave, het moet morgen, donderdag of uiteraard zaterdag naar Alpe d'Huez gebeuren!! Ik zal ze in ieder geval omhoog duwen en schreeuwen a.s. zaterdag :)
21 juli 2015 10:46
Ten Dam kan alleen meegaan in een ontsnapping als het vanuit de start een tijdje bergop gaat. In andere gevallen, dus 3 van de 4 keer, mist hij de benodigde jump. Als dat betekent dat alleen Kruijswijk in aanmerking komt voor de vlucht van de dag, dan zullen ze die zoals gisteren en de dagen ervoor 3 van de 4 keer missen.

Komende dagen worden op dat vlak aantrekkelijker.

Achteraf, de koe in de kont kijkend, had Vanmarcke wellicht een andere dag moeten uitkiezen voor een vlucht. Die bergrit was mooi om naar te kijken, maar de energie die hij daar heeft verspeeld had in een overgangsetappe meer rendement kunnen opleveren. Het is weliswaar geen computerspelletje, maar een stukje kansberekening komt er toch wel bij kijken.
21 juli 2015 10:46
Logisch verhaal, al hoop ik niet dat dit betekent dat ze helemaal niet meer gaan aanvallen.
21 juli 2015 10:46
Edit redactie: Niet nodig
21 juli 2015 10:50
Verhoeven heeft gewoon groot gelijk. topsport is ook geduld hebben en je moment afwachten, ook al is er geen garantie dat die komt.
21 juli 2015 10:52
Het lijkt er op dat een hoop mensen hier denken dat wanneer Kruiswijk in de juiste ontsnapping zit, hij ook de rit zal pakken. We hebben toch allemaal in Giro kunnen zien dat ook hij geen winnaar is. Hij moet het daar ook afleggen tegen mannen als Tiralongo. De concurrentie in deze tour is nog veel groter.
Wanneer je naar de selectie van TLJ kijkt dan hebben alleen Kelderman en Martens de kwaliteiten om een ontsnapping af te maken. De rest zijn te trage aankomers of staat te goed in het klassement om weg te raken met een ontsnapping.
Helaas is Kelderman te geblesseerd geraakt in het begin om meerdere keren met een ontsnapping mee te springen. Helaas is zijn enige kans mislukt.
En Martens komt op zijn terrein ook mannen tegen met meer kwaliteiten dan hijzelf.
TLJ is gewoon een team met subtoppers en daar zijn ook de resultaten naar.
Gelukkig is Verhoeven gezegend met een gezond verstand en gaat hij voor het maximaal haalbare al ziet dat er niet spectaculair uit.
21 juli 2015 10:54
@ Brakkel: +1
21 juli 2015 10:57
World tour punten zijn ook belangrijk. En een top 10 in de tour is voor een nederlander gewoon heel netjes.

Mijn mening is dat Gesink moet blijven volgen en hopen op een paar slechte dagen van renners die voor hem staan (zoals van garderen, contador en thomas) en zelf geen slechte dag hebben.
21 juli 2015 10:58
@ Brakkel: +1
21 juli 2015 10:58
@xistnc
Vanmarcke had die rit wel echt nodig, hij heeft zichzelf in die rit overtroffen en is door mentale barrières heen gegaan. Ik weet niet of dat was gelukt in de rit van gisteren als hij in die vlucht had gezeten ipv in de pyreneeën.

Hele kleine kans dat Gesink, Kelderman, Kruijswijk of Mollema een etappe pakken, dan kan je beter een top 10 plek verdedigen.
21 juli 2015 10:59
Voor de 'aanvalluh'-roepers is het eigenlijk nooit genoeg, maar het shirt is al een aantal keer in beeld geweest in de finale van een rit, in een kansrijke aanval (of in het geval van Vanmarcke, gewoon in een knotsgekke aanval). Een knappe strijd van Gesink om ondanks een lekke band toch bijna weer bij de favorieten aan te sluiten wordt door de Franse regie dan weer helemaal buiten beeld gelaten (stel je voor dat het Voeckler was geweest...)

Ik vind dat ze het goed doen als een van de ploegen met een lager budget, bij vlagen zelfs heel erg goed. Ritwinst zou leuk zijn, Ten Dam had het misschien gekund maar die heeft bronchitis, Kruijswijk heeft de vorm niet, Gesink moet alle favorieten eraf rijden... dus het is niet realistisch (meer).
21 juli 2015 11:02
En over computerspelletjes gesproken, touretappes winnen met TLJ in Pro Cycling Manager op hard of extreme, is ook lastig. Top 10 rijden is dan iets makkelijker.
21 juli 2015 11:04
Ik snap dat het niet zo makkelijk is om in de kopgroep te zitten... al is die 27 of 24 man groot, maar ik vind het laf voor een ploegleider om te schuilen achter een simpel statement als 'het is geen computerspelletje'. Alles wat ik tot op heden van Verhoeven heb meegekregen in interviews en dergelijke waren van zulk niveau dat ik me altijd heb afgevraagd of deze man wel een beetje snugger is. Tactisch denk ik dat er bij LottoNL-Jumbo nog een hoop winst kan worden gemaakt. Kom op hè!
21 juli 2015 11:05
@Mark & xistnc,
Vanmarcke heeft het verwacht ik nu ook vooral lastig vanwege de hitte en niet perse vanwege zijn inspanning in die bergetappe (maar ik kan het mis hebben).
21 juli 2015 11:05
Dus daarom reed Gesink gisteren achter Nibali aan? Beter had hij wat energie gespaard, om meer kans te hebben op ritwinst.
21 juli 2015 11:07
En wederom een lulverhaal van Verhoeven. Iedereen kan een etappe winnen in de ploeg maar dan moet je eerst wel meezitten. Wie had er gisteren gedacht dan Plaza zou winnen? Tuurlijk moet alles op zijn plaats valken maar hij zat ook alweer voor de tweede keer mee deze Tour.

De ploegleider van Trek gaf gisteren voor de etappe aan dat hij de indruk had dat zijn Renners niet mee wilde zitten in de kopgroep en dat Jungles sowieso mee moest zitten en wat blijkt? Er zitten twee renners mee van zijn ploeg en hebben ook hun kopman in de top 10.
21 juli 2015 11:08
Ow ja, ritwinst op 18 minuten na de groep Plaza / Sagan ...
21 juli 2015 11:09
@TeamNL
Inderdaad.. het kan dan allemaal wel realistisch en nuchter zijn, maar ik vind het laf en terughoudend. Zo vaak van die makke antwoorden naar de pers, er toont helemaal geen strijdlust uit de ploeg en het enige dat ik hoor zijn excuses waarom het allemaal niet lukt, en ook niet zal lukken (Lekkere uitstraling naar de renners)....
21 juli 2015 11:10
@Arry1337,
Ik ben met je eens dat Verhoeven in interviews geen geweldige indruk maakt. Ik mag echter hopen dat hij in dit geval naar buiten toe zijn renners in bescherming neemt en intern strenger voor ze is. Ik kan mij echter lastig voorstellen dat hij een groot motivator is.
21 juli 2015 11:11
Brakkel, mooie analyse, tendam ook geheel eens.

Men dropt vaak de tegenstelling klassement of ritwinst, alsof aanvallen betekent dat je de rit ook pakt.
1 2 3 5

Om te reageren moet je ingelogd zijn.