Nieuwe overwinning voor Van der Poel in Hoogstraten
foto: Orange Pictures / Sportfoto.nl (archief)
zondag 11 februari 2018 om 16:00

Nieuwe overwinning voor Van der Poel in Hoogstraten

Mathieu van der Poel heeft de Superprestigewedstrijd in Hoogstraten op zijn naam geschreven. De Europese kampioen van Corendon-Circus bleef Laurens Sweeck en zijn broer David voor na een lastige moddercross.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Gesloten openingskwartier
De debatten bleven in Hoogstraten vanmiddag lang gesloten. Ongetwijfeld zat de mindere start van Mathieu van der Poel daar voor iets tussen. De Europese kampioen kwam niet goed uit de startblokken en werd dan ook nog eens opgeschrikt door de mat die dienst deed als aankomstlijn. Die was door de wind omhoog gewaaid. Van der Poel sprong erover, maar kwam toch pas in vijftiende positie terecht.

De snelste start was net als gisteren in Lille weggelegd voor Toon Aerts. Wereldkampioen Wout van Aert was goed mee, maar door de stevige (tegen)wind werd het tempo toch vooral gedrukt. Michael Vanthourenhout waagde aan het einde van de openingsronde een aanvalspoging, maar Van der Poel – in één indrukwekkende inspanning naar plek twee geschoven – dichtte het kloofje zonder al te veel moeite.

Van Aert geeft aanzet, Van der Poel rijdt weg
Van der Poel was niet van plan om die inspanning door te trekken. De Europese kampioen liet na het bijbenen van Vanthourenhout het tempo weer zakken en zo kwamen een tiental renners weer in zijn spoor. Het was Van Aert die in de derde ronde het tempo stevig optrok, in de hoop die groep uit elkaar te rijden. De beide Van der Poel-broers haakten hun wagonnetje aan, maar toen Mathieu nog geen vijf minuten later naar de leiding ging, was er geen houden meer aan. Van Aert kon de versnelling niet pareren.

In korte tijd reed Van der Poel een halve minuut weg van zijn opponenten, die inmiddels wel hadden begrepen dat ze vandaag weer voor plek twee zouden moeten strijden. Van Aert en David van der Poel konden hun inspanning ook niet doortrekken en kwamen in een gezelschap van een tiental renners terecht. Uiteindelijk wist Laurens Sweeck zich daar nog uit af te scheiden. David van der Poel was de beste in de sprint voor het brons. Wereldkampioen Van Aert sloot zijn crossseizoen af op plaats zes.

Eindklassement Superprestige nu al op zak
Van der Poel telt één manche voor het einde van de Superprestige een voorsprong van vier punten op Van Aert in het klassement. Maar aangezien Van Aert in Middelkerke niet aan het vertrek komt, heeft de Europese kampioen het klassement nu al binnen.

Superprestige veldrijden 2017-2018
Uitslag manche 7: Hoogstraten

1. flag-nl Mathieu van der Poel (Corendon-Circus)
2. flag-be Laurens Sweeck (ERA-Circus) op 22s
3. flag-nl David van der Poel (Corendon-Circus) op 30s
4. flag-be Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal) in z.t.
5. flag-be Tim Merlier (Crelan-Charles) op 32s
6. flag-be Wout van Aert (Crelan-Charles) op 35s
7. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea) op 38s
8. flag-be Gianni Vermeersch (Steylaerts-Betfirst) op 40s
9. flag-be Tom Meeusen (Corendon-Circus) op 46s
10. flag-be Wietse Bosmans (ERA-Circus) op 1m03s

RIDE Magazine
45 Reacties
Sorteer op:
11 februari 2018 17:31
Omdat Wout al 1 uur na de wereldtitel gezegd heeft dat voor hem het seizoen afgelopen was, dat hij een week vakantie ging nemen en daarna alles op het Vlaams openingsweekend ging zetten.
11 februari 2018 17:46
VDP is meer Valverde en WVA is meer Freire....
11 februari 2018 17:46
Voor mij de bevestiging dit weekend dat Mathieu gewoon een Sven Nysje gedaan heeft op het WK.

Bij Van Aert overheerst nu natuurlijk de totale decompressie, wat niet meer dan logisch is.
11 februari 2018 17:46
@hophop
Benieuwd wanneer Albert zijn verrassing gaat onthullen, tot dan blijft het gisten..
11 februari 2018 17:47
VDP heeft dit seizoen in zware crossen mannen als Aerts en Vanthourenout ook op minuten gereden. Wout Van Aert had een hele goede dag op het Wk, VDP een heel slechte dag. Een beetje zoals in Namen dus. VDP reed trager dan Vanthourenout dus werd hij ook op meer dan 2 minuten gereden. Is niet veel moeilijk aan. Ook ondergaat de wereldkampioen altijd een dopingcontrole na de wedstrijd, als er iets mis zou zijn, zal dit snel genoeg uitkomen.
11 februari 2018 17:49
Enig puntje misschien, Wout had beter dit weekend niet gereden, maar rust genomen om harder te kunnen trainen voor het wegseizoen. De wedstrijden na het WK liggen Van Aert ook niet goed, zie de uitslagen van de afgelopen jaren. Goed dat het seizoen erop zit dus.
11 februari 2018 17:51
Mathieu had vorige week een slechte dag, en Wout vond een parcours op zijn maat in Valkenburg. Één tempo rijden op de power, weinig herstel, weinig techniek, veel loopstroken. Het verschil tussen parcoursen in de Wereldbeker/WK en de Belgische crossen zijn enorm, die crossen zijn ideaal voor Mathieu. Daarnaast zag je de laatste weken dat Van Aert zeker niet slecht was. Met Niels Albert heeft hij bovendien een coach die zelf ook in staat was perfect naar het WK te pieken.

Van Aert heeft na het WK de knop omgezet richting de weg natuurlijk. Dit weekend reed hij nog omdat Lille zijn thuiscross is. Vandaag heeft hij de Superprestige uit handen gegeven. Als hij tweede was geworden stond hij gelijk met Mathieu, en gaat de Belgische pers natuurlijk weer vragen of hij niet toch mee moet doen in Middelkerke.
11 februari 2018 17:54
Tuurlijk, ik ben een groot MvdP fan, maar om twijfels te zetten bij WvA gaat mij wat ver. Gezien zijn derde plaats was hij niet op niveau. Dat bewijst hij elk weekend wel. Aan de andere kant, pieken hoort er ook bij. En het lijkt toch wat te veel spelen.
Maar aan de andere kant, dat een wereldkampioen blij is met 8e en 6e plek ? Lijkt mij niet. Hang dan gewoon gelijk je veldrit fiets op.....

Maar Mathieu laat steeds zien de beste crosser te zijn dit seizoen. Heeft alleen helaas de trui niet..... en voordat men weer gaat blaten: WvA heeft het zelf toegegeven dat MvdP de man van dit seizoen is...
11 februari 2018 18:04
@max1 dat komt altijd later uit dat weet je toch. Plus ze liggen de UCI altijd een paar stappen voor. Wat zijn weg seizoen betreft kan ie maar beter gaan trainen idd inplaats van op vakantie gaan. Geen wonder dat omloop het nieuwsblad te vroeg komt.
11 februari 2018 18:05
Ondanks dat ik het echt niet wil, voelt het voor mij al mosterd na de maaltijd...
Ik denk voor hem toch ook.
11 februari 2018 18:09
@max1
Bij Froome duurde het drie maanden dus niet te vroeg juichen.
11 februari 2018 18:25
Dat hele veldrijden voelt als carpaccio voor de Omloop.
11 februari 2018 19:08
@assen,
Vorig jaar haalde WVA anders nog een best niveau na een weekje rust. Waarom nu dan niet?
11 februari 2018 19:11
@schipperaar,
Albert heeft al iets onthuld. Velen zoeken het in de richting van een wonderdokter en ze hebben een beetje gelijk. Het wondermiddel zou geleverd zijn door Dr. Oetker.
11 februari 2018 20:06
Beetje flauw die insinuaties over doping, dat gaat echt nergens over en daar gaat bij van Aert geen sprake van zijn.

@DDijkers: Ik vond het ook grappig om te zien hoe Mathieu in de luwte van de kopgroep verbleef en iedereen zijn gang liet gaan totdat Wout de gashendel opentrok. Dat is altijd de ultieme trigger voor MvP en dat mag zo blijven van mij. Dat was het moment waarop hij zelf ook begon met een serie versnellingen en pats, daar waren de 20 seconden voorsprong binnen 1 enkele ronde weer, wat we al zo vaak zien dit jaar.

De strijd om de tweede plek zal volgende week wederom het spannendst zal zijn. Leuk om te zien dat David vd Poel zo'n goede wedstrijd had. Er is toch wel een groep van een man of 6 die nu redelijk gelijkwaardig is.
11 februari 2018 21:01
Ben zeker geen fan van Van Aert en al helemaal niet van Albert, maar wat mij betreft ophouden met insinuaties over Van Aert die niemand kan hardmaken. Had ook liever Van der Poel in de regenboogtrui gezien en die zou hem zeker gestaan hebben als absolute koning van het seizoen. In Valkenburg was Van Aert echter beter. Topsport is keihard.
11 februari 2018 23:17
Weet iemand waar ik de hele wedstrijd terug kan kijken?
12 februari 2018 00:38
Op youtube zal het al heel snel te vinden zijn.
12 februari 2018 08:08
https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=9&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjxybDE6J_ZAhUpmeAKHeN8BdMQFghTMAg&url=https%3A%2F%2Fwww.playsports.be%2Fvideozone%2Fsamenvatting%2Fhansgrohe%2Fsamenvatting-superprestige-veldrijden-hoogstraten-heren%3FW5WUSl_VID&usg=AOvVaw0xbwie1rfEVSnxTeZ4CKH-
13 februari 2018 09:06
Ondertussen heeft Wout op Sporza gezegd,het erg te vinden,dat de woorden van Adrie verdraaid werden.
Nu ja,nogmaals liever een overenthousiaste Been of Van Bellegem,dan Michel Quick-Step,Sporza paus Wuyts.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.