Opzet omnium gaat op de schop: drie onderdelen verdwijnen
Foto: Sirotti
zaterdag 1 oktober 2016 om 12:58

Opzet omnium gaat op de schop: drie onderdelen verdwijnen

De opzet van het omnium bij het baanwielrennen gaat drastisch veranderen. Vanaf het komende EK, dat op 19 oktober begint, bestaat de ‘meerkamp’ nog maar uit vier onderdelen. Dat heeft de UCI volgens de NOS laten weten aan de baanwielrenners. 

De individuele tijdsonderdelen (tijdrit, vliegende ronde en individuele achtervolging) worden geschrapt in de nieuwe opzet. De afvalkoers, de scratch en de puntenkoers blijven wél behouden. Daar wordt een nieuw onderdeel aan toegevoegd: de temporace. De koploper van elke ronde gaat bovendien een bonuspunt krijgen.

De vernieuwde opzet is alleen nog maar gecommuniceerd naar de baanrenners. Op deze manier kunnen zij zich er alvast op voorbereiden. De UCI moet het besluit nog officieel bekendmaken.Dat gaat waarschijnlijk volgende week gebeuren, tijdens het wereldkampioenschap wegwielrennen in Qatar.

“Het komt echt uit de lucht vallen”
Peter Schep, de assistent-coach van de duurbaanrenners, is blij met de wijzigingen. “Dit is fantastisch voor Nederland”, stelt hij tegen de NOS. “Dit is ideaal voor een sprinterstype met lange adem. Daar hebben wij er veel van. Ik juich dit zeker toe. Wij hebben nu meer kanshebbers.”

Volgens Schep komt het nieuws echter te laat. “Wij weten nooit zo goed waar dit vandaan komt. Het wordt ineens veranderd. Het komt echt uit de lucht vallen. Dit heeft grote gevolgen voor een aantal renners. Dat het drie weken voor de EK tot ons komt is uitermate kwalijk te noemen. Wij moeten ons namelijk goed voorbereiden.”

RIDE Magazine
4 Reacties
Sorteer op:
1 oktober 2016 13:38
Dit soort situaties zijn niet te begrijpen. Ondanks dat het wellicht goede veranderingen zijn, kan je toch niet 3 weken voor een EK (of ander belangrijk toernooi) ineens een situatie veranderen. Als docent zou ik mijn leerlingen dan laten leren, vervolgens 3 dagen voor de toets compleet andere toetstof opgeven. Dat gaan mijn leerlingen niet leuk vinden, en terecht. Sporters die zich maanden voorbereiden komen nu ineens voor het blok te staan.

Maar goed, wel heel benieuwd hoe de veranderingen uitpakken.
1 oktober 2016 13:47
Ai ai UCI.... Is iedereen daar non stop dronken ?
1 oktober 2016 14:09
Dit soort dingen moeten toch minstens een jaar van te voren bekend zijn; net als bijv die nieuwe WT opzet.
1 oktober 2016 21:02
Die omnium heeft echt al belachelijk veel wijzigingen ondergaan.

Moet wel zeggen dat ik deze keer toch wel wat blij ben. De tijdrit-onderdelen passen niet echt bij de andere. Het was echt opvulling tussen de spectaculaire nummers.

Zal Keisse nu nog 4 jaar doorgaan?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.