Vluchter Mohoric wint slotrit Polen, Sivakov pakt eindzege

vrijdag 9 augustus 2019 om 16:34
Vluchter Mohoric wint slotrit Polen, Sivakov pakt eindzege

Matej Mohorič pakte de laatste etappezege vanuit de vroege vlucht - foto: Cor Vos

Pavel Sivakov heeft de 76e editie van de Ronde van Polen op zijn naam gezet, een uitgave die vooral de boeken ingaat als die waarin Bjorg Lambrecht het leven liet na een zware valpartij. Vroege vluchter Matej Mohorič pakte de laatste etappezege.

In en om Bukowina Tatrzańska werd duidelijk wie de eindwinst zou pakken. Op de route stonden twee grote rondes van bijna zestig kilometer, gevolgd door een laatste lus van 34 kilometer. Met Jonas Vingegaard in de leiderstrui werd even na het middaguur de slotetappe aangevangen. De Deen sprintte gisteren in de loodzware etappe naar Kościelisko naar zijn eerste zege bij de profs én naar de koppositie in het algemeen klassement.

De verschillen in dat klassement waren echter maar klein, want op Pavel Sivakov en Jai Hindley had Vingegaard slechts vier respectievelijk zes seconden voorsprong. De wedstrijd was dus nog allesbehalve beslist. Na twintig kilometer slaagden veertien renners erin weg te rijden. Onder de vluchters was Carl Fredrik Hagen op de 21e plaats de best geklasseerde renner op 2:16. Ook onder anderen Simon Geschke, Merhawi Kudus, Tsgabu Grmay en Matej Mohorič waren mee.

Jonas Vingegaard moest de gele leiderstrui afstaan – foto: Cor Vos

Na de eerste grote ronde van bijna zestig kilometer schommelde de voorsprong van de kopgroep tussen de twee à drie minuten, terwijl Vingegaards ploegmaats bij Jumbo-Visma in het peloton de controle voerden. Na ruim tweeënhalf uur koers vond Mohorič het vooraan welletjes en versnelde. In het peloton roken Rafał Majka, Ion Izagirre en Tao Geoghegan Hart bloed op het heuvelachtige parcours en vielen aan, terwijl Vingegaard het steeds lastiger kreeg.

Ondanks de snode plannen van met name BORA-hansgrohe en Astana werd de aanval ongedaan gemaakt en op 35 kilometer van de finish reed alleen Mohorič nog vooruit. De meesterdaler had op dat moment een voorsprong van een kleine minuut. Op dertig kilometer van de streep ging het dan echt te hard voor Vingegaard, waardoor de Deen zijn kansen op de eindzege langzaamaan aan de horizon zag verdwijnen.

In het peloton nam Ineos, de ploeg van Sivakov, dan de controle over. De ploeg stond met de Rus immers op poleposition om de eindwinst naar zich toe te trekken. Voor Mohorič waren het nog spannende kilometers in de finale. Het tijdsverschil met de achtervolgers jojode van amper twintig seconden naar weer een minuut, maar toen de marge opliep naar anderhalve minuut was de strijd gewonnen voor de Sloveen. Hij zou uiteindelijk de ritzege pakken.

Sivakov stelt eindwinst veilig
Daarachter wist Sivakov de aanvallen op zijn eindwinst af te slaan. Vingegaard was inmiddels verslagen, maar de strijdlustige Izagirre wilde niet van opgeven weten. Toch zouden de favorieten bij elkaar over de finish komen, waardoor de Rus de eindzege kon opstrijken. Op Hindley hield hij twee seconden over, Diego Ulissi werd derde op twaalf seconden. Op de erelijst volgt Sivakov zijn ploeggenoot Michał Kwiatkowski op.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.