Poels: “Mentaal kan ik een grote ronde aan”
foto: Theo Southee photography
donderdag 29 december 2016 om 10:54

Poels: “Mentaal kan ik een grote ronde aan”

Wout Poels moet andermaal toezien hoe een andere Sky-ploeggenoot het kopmanschap in de Giro d’Italia gaat invullen. Toch weet de Limburger dat dit kan gebeuren. “Ik krijg niet de garantie voor een grote ronde, maar dat is een bewuste keuze die ik maak”, vertelt hij in het Algemeen Dagblad.

Misschien de Vuelta
Poels had bij het management aangegeven graag zijn eigen kans te mogen gaan in de Giro. “Bij ons, bij Sky, is het heel simpel. Als je naar de Tour wil, moet je knechten voor Chris”, legt hij uit. “Wil je dat niet, dan ga je niet naar de Tour de France. Maar ik voel me niet te goed om te helpen. In sommige wedstrijden, klassiekers en andere kleine koersen wil ik voor mezelf rijden. Zolang Chris er is, gaat het de Tour niet zijn. Misschien de Vuelta a España, maar dat is een zware combinatie met de Tour. En ik weet niet of ze het heel erg zullen waarderen als ik zeg dat ik alleen de Vuelta wil doen. En Landa gaat naar de Giro. Dat is wel een nadeel in deze ploeg. Ik krijg niet de garantie voor een grote ronde, maar dat is een bewuste keuze die ik maak.” Poels tekende dit jaar bij tot en met 2019.

Kopmanschap
Kopman zijn in een grote ronde is heel iets anders als een helper, geeft ook Poels toe. “Nu krijg ik af en toe twintig kilometer voor de finish te horen: ‘Hé Wout, ga maar naar achter en zie maar wat je doet’. Drie weken voor een klassement rijden is iets anders, dat weet ik maar al te goed. Elke dag in de sprint, op alle belangrijke punten moet je er zitten. Dat kost heel veel energie. Vliegen, sturen, soms afzien, soms geluk hebben. Valpartijtje hier, valpartijtje daar, die je moet allemaal ontwijken als je naar het podium wilt. Het is leuk dat mensen me onder de ronderenners scharen, maar ik heb nog nooit een topuitslag in een grote ronde gereden. Mentaal kan ik het wel aan. Bij ons in de ploeg wordt al veel gevraagd door elke dag te moeten presteren. Als de belangrijke ritten eraan komen, de ploeg je nodig heeft, moet je er staan. Want ik word niet meegenomen voor de gezelligheid.”

RIDE Magazine
16 Reacties
Sorteer op:
29 december 2016 10:58
Fysiek niet, als kopman kan hij geen twee weken vrij nemen zoals hij nu steeds doet in de tour. Dan ben je de friste in de derde week ja.
29 december 2016 11:10
Poels neemt geen vrij. Hij krijgt die vrijheid van de ploeg en uiteraard neen je die dan, want als je dan een mindere dag zou hebben in de ritten die er voor Froome toe doen dan krijgt Poels ervan langs.... dus of hij fysiek een grand tour aankan weten we pas als hij het echt een keer probeert....
29 december 2016 11:18
Poels rijdt tot en met 2019 bij Sky. Daarna zo snel mogelijk weg wezen daar lijkt me en voor eigen kans gaan. Ik neem aan dat hij zelf ook sportieve ambities heeft en niet zijn leven lang gaat knechten.
29 december 2016 11:26
Dus fysiek niet ?
29 december 2016 11:27
Het zou mij verbazen als Poels 3 weken constant kan presteren. Hij mag me altijd anders bewijzen.
29 december 2016 11:29
Poels zou een vuelta ook lekker eens op ritten kunnen jagen en al helemaal wanneer er lange, steile sh*t in de laatste week zit.
29 december 2016 12:12
Met het artikel van Van der Haar erboven zou je een (1) hele winnaar kunnen hebben :P
29 december 2016 12:14
Poels mag best eens wat meer eissen gaan stellen bij Sky, naar mijn idee is hij op dit moment gewoon de sterkste ronde-renner na Froome.
Als hij zich zo dienstbaar blijft opstellen en Sky hem blijft onderschatten blijft hij de komende jaren gewoon diezelfde meesterknecht.
29 december 2016 12:25
In de meerdaagse rondes dat Poels kopman was viel hij, ook bij SKY, behoorlijk tegen.
29 december 2016 12:26
Quote:
maklukzat - 29 december 2016 om 11:18

Poels rijdt tot en met 2019 bij Sky. Daarna zo snel mogelijk weg wezen daar lijkt me en voor eigen kans gaan.


Tegen die tijd is hij 32 en begint hij op wielerleeftijd te geraken. Niet iedereen heet Valverde. ;)
29 december 2016 12:29
Nog 3 seizoenen bij Sky? Pfff straks gaat Poels zijn carrière afsluiten zonder één keer een serieuze poging gedaan te hebben in een grote ronde. Lijkt me zonde van zoveel talent.
29 december 2016 12:44
De centjes zijn goed, de ontspanning is relatief groot ook. Kopmanschap zie ik hem niet dragen een heel seizoen, dus wat dat betreft zit hij goed.
Wel dommig dat hij niet een (eenmalig) duo-kopmanschap voor de Giro heeft uitonderhandeld bij zijn contractverlenging.
29 december 2016 19:17
Het lijkt me vrij kansloos om op zijn 32e nog aan het kopmanschap van een grote ronde te beginnen.
Welke ploeg zou hem die kans, met ondersteuning, willen bieden als je op dat gebied nooit je capaciteiten hebt getoond ?
Zoals hij nu als knecht de grote rondes rijdt doet hij geen enkele ervaring op met een continue drieweekse inspanning. En juist dàt, drie weken achtereen alert en sterk, is toch bij uitstek wat een klassementsrenner bijzonder maakt.
30 december 2016 07:54
Poels heeft LBL gewonnen.
Daar kan geen 4e of 5e plaats in een grote ronde tegen op, en ook niet het winnen van vier Touretappes. Touretappes kunnen worden gewonnen door losers en nobodys. LBL niet.
30 december 2016 13:42
De enige kans die hij nog heeft in 2017 is kopmanschap in de Vuelta.
Dat zit er nog altijd in, maar de vraag is hoe hij uit de Tour komt en hoeveel werk hij daar heeft kunnen verrichten. Je zou bijna hopen op een lichte valpartij in week 1 van de Tour, en dan rustig voorbereiden op de Vuelta. Ben toch wel erg benieuwd naar wat hij kan doen in de vuelta
2 januari 2017 13:38
Naar mijn mening haalt hij op deze manier bij deze ploeg het maximum uit zichzelf.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.