Giro 2015: Polanc wint eerste rit met aankomst bergop, Contador pakt roze
Foto: Sirotti
woensdag 13 mei 2015 om 17:16

Giro 2015: Polanc wint eerste rit met aankomst bergop, Contador pakt roze

Jan Polanc heeft de vijfde etappe in de Giro d’Italia gewonnen. De 23-jarige Sloveen van Lampre-Merida reed op de klim naar skiresort Abetone weg bij zijn vier medevluchters en schreef zo de eerste rit deze ronde met aankomst bergop op zijn naam. Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) finishte als vierde en neemt de roze leiderstrui over van Simon Clarke.

Polanc in succesvolle vlucht
De succesvolle vlucht ontstond al na zestien kilometer toen de latere ritwinnaar Polanc wegreed met Axel Domont (AG2R La Mondiale), Silvan Dillier (BMC), Serghei Tvetcov (Androni-Sidermec) en Sylvain Chavanel (IAM Cycling). Alessandro Malaguti probeerde naar de koplopers toe te rijden, maar de Italiaan van Nippo-Vini Fantini belandde in een onvervalste chasse patate. Pas toen hij zelf ook het nutteloze van zijn poging in zag, besloot hij zich terug te laten zakken in het peloton.

Met Polanc op ruim negentien minuten als best geplaatste renner vormden de koplopers geen enkele bedreiging voor de toppers in het klassement. Mede daardoor nam niemand het initiatief om serieus de achtervolging in te zetten, zodat het verschil na de Foce Carpinelli (2e categorie) zelfs op kon lopen tot elf minuten.

Aan de voet van de ruim zeventien kilometer lange slotklim naar Abetone (gemiddeld circa vijf procent) wisten de koplopers al bijna zeker dat ze mochten gaan strijden voor de ritzege. Chavanel gooide als eerste de knuppel in het hoenderhok, maar de ervaren Fransman werd vervolgens overvleugeld door Polanc, die van de vijf vluchters de beste klimmer bleek te zijn.

Foto: Sirotti

Foto: Sirotti

Aru wint strijd in de strijd
Hoewel het te laat was om nog een serieuze gooi naar de ritzege te doen, zorgden de klassementsrenners net als gisteren in de achtergrond voor spektakel. Alberto Contador viel aan en kreeg zijn belangrijkste uitdagers Fabio Aru (Astana) en Richie Porte (Sky) met zich mee. Voor Simon Clarke (Orica-GreenEDGE) ging het tempo te snel, waardoor hij na een dagje al weer afscheid moet nemen van het roze.

Aru kreeg hulp van zijn ploeggenoot Mikel Landa, die zich aan kop nestelde en in strak tempo naar de finish reed. Aru kaapte op de top nog net de vier bonificatieseconden weg voor de neus van Contador. Chavanel wist de favorieten nog net voor te blijven en finishte als tweede. Klassementsrenners als Rigoberto Uran en Jurgen van den Broeck kwamen op achterstand binnen. Stef Clement was op de 25e plaats de beste Nederlander, vlak voor Steven Kruijswijk.

Giro d’Italia 2015 (2.WT)
Uitslag rit 5: La Spezia – Abetone (152 km)
1. flag-si Jan Polanc (Lampre-Merida) op 4u9m18s
2. flag-fr Sylvain Chavanel (IAM Cycling) op 1m31
3. flag-it Fabio Aru (Astana) z.t.
4. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) z.t.
5. flag-au Richie Porte (Sky) z.t.
6. flag-es Mikel Landa (Astana) op 1m44
7. flag-it Dario Cataldo (Astana) op 1m53
8. flag-ru Yuri Trofimov (Katusha) z.t.
9. flag-it Damiano Caruso (BMC) z.t.
10. flag-co John Darwin Atapuma (BMC) z.t.

25. flag-nl Stef Clement (IAM Cycling) op 2m32
28. flag-nl Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) op 2m51
Volledige uitslag

Foto: Sirotti

foto: Sirotti

Klassement na rit 5:
1. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) in 16u5m54s
2. flag-it Fabio Aru (Astana) op 2s
3. flag-au Richie Porte (Sky) op 20s
4. flag-cz Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo) op 22s
5. flag-it Dario Cataldo (Astana) op 28s
6. flag-co Johan Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE) op 37s
7. flag-it Giovanni Visconti (Movistar) op 56s
8. flag-es Mikel Landa (Astana) op 1m1
9. flag-it Davide Formolo (Cannondale-Garmin) op 1m15
10. flag-cr Andrey Amador (Movistar) op 1m18

31. flag-nl Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) op 9m54
42. flag-nl Stef Clement (IAM Cycling) op 18m18
Volledige stand

RIDE Magazine
136 Reacties
Sorteer op:
1 4 5 6
13 mei 2015 23:21
Haha, die kenners die die zogenaamde slechte dag van Porte incalculeren! :) Lees je even in, dan weet je dat ie nog nooit als kopman in een grote ronde is gestart, laat staan al eens zo'n seizoen gereden heeft als dit.

Het zou kunnen hoor, een slechte dag. Net als dat dat voor Contador en Aru in theorie zou kunnen.. Ik zie alleen geen reden om er vanuit te gaan, laat staan in te calculeren.

Verder zal ik over Astana op mijn woorden moeten letten, want anders zijn er bepaalde mensen die daar keihard op in menen te moeten hakken. Overigens ben ik het ook wel een beetje eens met de verdedigers van deze prestatie van de ploeg: de renners die nu goed rijden zijn bepaald geen pannenkoeken! Alleen dat zijn Nieve, König, Kiriyenka, Kreuziger, Rogers, Sivtsov, en Basso natuurlijk ook niet en die worden toch wel behoorlijk overschaduwd. Maar eerlijk gezegd niet tot het kriebelige aan toe, dat blijft alleen dat virus-verhaal. Daar is echter al genoeg over geschreven, en er valt voor beide kanten iets te zeggen. Ik vertrouw hem niet en vind het een heel erg ongeloofwaardig verhaal dat je na zo'n ziekte dit kan (en het hele seizoen nog niks echt liet zien), maar het is bepaald geen Zakarin die opeens uit het niets komt ofzo.
13 mei 2015 23:26
Zakarin valt met overigens tegen, LyndaLid :D We hebben hem nog niet gezien. Met zo'n vorm zou je hem in de etappes van gisteren en eergisteren toch wel verwacht hebben en waarschijnlijk vandaag ook.
13 mei 2015 23:27
LL, eens met je verhaal over Porte, er wordt veel te makkelijk vanuit gegaan dat hij 'wel weer' een slechte dag zal hebben. Volgens mij is het trouwens goed mogelijk dat het virusverhaal van Aru in de categorie beenbreuk Contador geplaatst mag worden. Indekken en zand in de ogen strooien is van allen tijden.
13 mei 2015 23:41
Zakarin op 9 minuten?

Let maar op, die gaat een Majka week pakken.
14 mei 2015 02:34
Hoe goed is de tijdrit van Aru t.o.v. Porte, Uran en Contador ? Neem aan dat hij zeker 3 minuten (en misschien wel meer) zal verliezen over 59 km.
14 mei 2015 09:15
Ik denk dat 3 min veel is JanV, Aru is geen top tijdrijder, maar ook weer niet zo slecht.
14 mei 2015 09:40
Verhaal Aru, en ik heb het al eens gezegd, is een 100% lulverhaal om concurrentie in de ogen te strooien, en prima gelukt getuige het aanslaan erop hiero en elders. Inderdaad type 'beenbreuk Contador'

Ik moet het nog zien dat hij Contador en Porte gaat verslaan want die dragen toch een pak meer ervaring met zich mee.
14 mei 2015 09:43
@lyndalid

Zo kan het dus ook! Het is dat wat ik en vele anderen bedoelde...

Over dat virusverhaal; we weten toch allemaal dat het merendeel van de mannen bij een griepje zich al halfdood wanen. Hij zal wel ziek geweest zijn maar niet zo erg als hij het voordeed...

De helpers van sky en saxo zijn op papier idd even indrukwekkend, maar in de praktijk staan er een aantal tussen die al wel even minder presteren. Daarnaast heeft saxo toch ook al geïmponeerd in groep deze giro en kan het evengoed zijn dat sky zijn mannen zoveel mogelijk spaart. Porte heeft de tijdrit en moet niet imponeren met zijn ploeg. Aru en contador wel...
14 mei 2015 09:48
Uran zou blijkbaar verkoudheid hebben.. Ze moeten iets zeggen zeker als het niet loopt? Ik denk dat Uran al blij mag zijn als hij top 10 haalt.
14 mei 2015 10:17
Contador voor mij de morele winnaar. Laat even zijn vorm zien maar gaat nog niet voluit. Puur het testen van zijn concurrenten. De giro is nog lang en dat weet hij.
14 mei 2015 11:51
Die lui van Sky en Tinkoff zijn inderdaad ook geen pannenkoeken, maar ik denk dat hier het psychologisch concept van initieren vs reageren ook wel van toepassing is. Als je bezig bent met een plan kan je altijd net even wat meer dan dat wanneer je aanklampt om het aanklampen. Het zou me niets verbazen dat wanneer Tinkoff een Astanatje doet, er toch ook wat jongens van Astana afvliegen op den duur.
1 4 5 6

Om te reageren moet je ingelogd zijn.