Giro 2015: Polanc wint eerste rit met aankomst bergop, Contador pakt roze
Foto: Sirotti
woensdag 13 mei 2015 om 17:16

Giro 2015: Polanc wint eerste rit met aankomst bergop, Contador pakt roze

Jan Polanc heeft de vijfde etappe in de Giro d’Italia gewonnen. De 23-jarige Sloveen van Lampre-Merida reed op de klim naar skiresort Abetone weg bij zijn vier medevluchters en schreef zo de eerste rit deze ronde met aankomst bergop op zijn naam. Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) finishte als vierde en neemt de roze leiderstrui over van Simon Clarke.

Polanc in succesvolle vlucht
De succesvolle vlucht ontstond al na zestien kilometer toen de latere ritwinnaar Polanc wegreed met Axel Domont (AG2R La Mondiale), Silvan Dillier (BMC), Serghei Tvetcov (Androni-Sidermec) en Sylvain Chavanel (IAM Cycling). Alessandro Malaguti probeerde naar de koplopers toe te rijden, maar de Italiaan van Nippo-Vini Fantini belandde in een onvervalste chasse patate. Pas toen hij zelf ook het nutteloze van zijn poging in zag, besloot hij zich terug te laten zakken in het peloton.

Met Polanc op ruim negentien minuten als best geplaatste renner vormden de koplopers geen enkele bedreiging voor de toppers in het klassement. Mede daardoor nam niemand het initiatief om serieus de achtervolging in te zetten, zodat het verschil na de Foce Carpinelli (2e categorie) zelfs op kon lopen tot elf minuten.

Aan de voet van de ruim zeventien kilometer lange slotklim naar Abetone (gemiddeld circa vijf procent) wisten de koplopers al bijna zeker dat ze mochten gaan strijden voor de ritzege. Chavanel gooide als eerste de knuppel in het hoenderhok, maar de ervaren Fransman werd vervolgens overvleugeld door Polanc, die van de vijf vluchters de beste klimmer bleek te zijn.

Foto: Sirotti

Foto: Sirotti

Aru wint strijd in de strijd
Hoewel het te laat was om nog een serieuze gooi naar de ritzege te doen, zorgden de klassementsrenners net als gisteren in de achtergrond voor spektakel. Alberto Contador viel aan en kreeg zijn belangrijkste uitdagers Fabio Aru (Astana) en Richie Porte (Sky) met zich mee. Voor Simon Clarke (Orica-GreenEDGE) ging het tempo te snel, waardoor hij na een dagje al weer afscheid moet nemen van het roze.

Aru kreeg hulp van zijn ploeggenoot Mikel Landa, die zich aan kop nestelde en in strak tempo naar de finish reed. Aru kaapte op de top nog net de vier bonificatieseconden weg voor de neus van Contador. Chavanel wist de favorieten nog net voor te blijven en finishte als tweede. Klassementsrenners als Rigoberto Uran en Jurgen van den Broeck kwamen op achterstand binnen. Stef Clement was op de 25e plaats de beste Nederlander, vlak voor Steven Kruijswijk.

Giro d’Italia 2015 (2.WT)
Uitslag rit 5: La Spezia – Abetone (152 km)
1. flag-si Jan Polanc (Lampre-Merida) op 4u9m18s
2. flag-fr Sylvain Chavanel (IAM Cycling) op 1m31
3. flag-it Fabio Aru (Astana) z.t.
4. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) z.t.
5. flag-au Richie Porte (Sky) z.t.
6. flag-es Mikel Landa (Astana) op 1m44
7. flag-it Dario Cataldo (Astana) op 1m53
8. flag-ru Yuri Trofimov (Katusha) z.t.
9. flag-it Damiano Caruso (BMC) z.t.
10. flag-co John Darwin Atapuma (BMC) z.t.

25. flag-nl Stef Clement (IAM Cycling) op 2m32
28. flag-nl Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) op 2m51
Volledige uitslag

Foto: Sirotti

foto: Sirotti

Klassement na rit 5:
1. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) in 16u5m54s
2. flag-it Fabio Aru (Astana) op 2s
3. flag-au Richie Porte (Sky) op 20s
4. flag-cz Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo) op 22s
5. flag-it Dario Cataldo (Astana) op 28s
6. flag-co Johan Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE) op 37s
7. flag-it Giovanni Visconti (Movistar) op 56s
8. flag-es Mikel Landa (Astana) op 1m1
9. flag-it Davide Formolo (Cannondale-Garmin) op 1m15
10. flag-cr Andrey Amador (Movistar) op 1m18

31. flag-nl Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) op 9m54
42. flag-nl Stef Clement (IAM Cycling) op 18m18
Volledige stand

RIDE Magazine
136 Reacties
Sorteer op:
13 mei 2015 18:16
@Timocycling
Astana is het kwaad, maar Contador is zo'n kerel.

De pot verwijt de ketel.
13 mei 2015 18:16
@Daan

Lijkt me dat Kruijswijk hier gewoon naar verwachting presteert? Het probleem is denk ik met name de veel te hoge verwachting van sommigen.
13 mei 2015 18:18
@Daan
Uran inderdaad niet helemaal op niveau. Kruijswijk zijn topvorm komt nog. ;)
13 mei 2015 18:20
@nasibal,
Sinds wanneer volg jij Kruijswijk? Als hij zelf uitspreekt voor top 10 te gaan dan presteert hij niet naar zijn eigen verwachting en dus ook niet naar mijn verwachting.
13 mei 2015 18:21
Astana start op Scarponi, Fuglsang en Nibali na toch met de sterkst mogelijke selectie en wie het over de hele Astana ploeg heeft? Even opzoeken waar Malacarne staat en Tinkoff heeft onder meer Bennati, Kiserlovski, Majka, Breschel niet bij en mat dat team zouden ze zelfs sterker zijn dan dit Astana.
Voorlopig geef ik ze maar het voordeel van de twijfel, maar dat kan deze week nog wel veranderen.
13 mei 2015 18:23
@Daan
waarom zou nasibal dat niet mogen doen dan? (los van het feit dat hij al lang op deze site zit)
13 mei 2015 18:24
@goalgettert

Zie onderaan pagina 2 voor een antwoord.

Voor de mensen die wijzen naar prestaties uit de jeugd om aan te tonen dat een bepaalde renner altijd een hoog niveau heeft gehad. Hoe betrouwbaar zijn die prestaties nu al herhaaldelijk is aangetoond dat er jongeren zijn die doping niet schuwen daar de controles daar nog minder zijn en het gebruik van bepaalde middelen op jonge leeftijd veel profijt opleveren in de latere jaren.
13 mei 2015 18:24
Wat niet mogen doen @Wheely? Zijn comments aanvullen, best.
13 mei 2015 18:25
Ik wilde net zeggen @Daan nasibal is hier geen rookie meer.
13 mei 2015 18:25
Moker heeft een goed punt, Astana heeft bijna als enige een killer team afgevaardigd.
13 mei 2015 18:30
@Daan
Van mij mag iedereen aan iedereen vertellen hoe het zit, zolang ze een punt hebben. Of het nou hun eerste post is of hun duizendste.
13 mei 2015 18:36
@Daan

Dat Kruijswijk roept voor top 10 te gaan (riep hij dat, of leek hem dat een mooie uitslag?) betekent niet dat hij onder verwachting presteert als hij het niet haalt. Alleen al omdat het best kan zijn dat andere boven verwachting presteren, plus het feit dat er meer dan 10 renners hier zijn die naar verwachting top 10 kunnen rijden. Dan gaan er dus sowieso mensen buiten vallen. Vooraf geroepen doelstelling 1 op 1 linken aan 'naar verwachting presteren' vind ik persoonlijk dus een beetje kort door de bocht.
13 mei 2015 18:39
Prima dat er niets gezegd mag worden over Astana. Maar dan ook niet meer zeuren dat Lotto Jumbo het zo slecht doet. Het 1 heeft met het ander te maken.
13 mei 2015 18:39
Als Steven geen enkele dag meekan wordt een plaats bij de eerste Tien in de einduitslag toch een probleem
13 mei 2015 18:41
Onze jongens zien af, komen veel meer uitgewoond binnen dan de toppers, een top 10 is dan ook ver boven verwachting.
13 mei 2015 18:42
Astana heeft met afstand het beste team afgevaardigd en dat met name gedaan omdat zij, inclusief Nibali, wel weten dat ze een grotere kans maken om hier te gaan winnen dan in de tour. Sowieso heeft Astana een enorme killersmentaliteit (kijk naar de Ardennen, enige ploeg die het iig probeerde) wat koersen betreft en ik weet wel waar die rucksichtloze insteek vandaan komt.

Prachtig en terecht dat ze de hele hetze eenvoudig overleefd hebben en ons met een klinkende licentie in de achterza dagelijks trakteren op initiatiefrijk en gedurfd wielrennen.
13 mei 2015 18:43
@maklukzat
Daar heb je gelijk in, maar het heeft uiteindelijk met een hoop dingen te maken, budget en doelstelling van de ploeg zijn de twee belangrijkste denk ik.
13 mei 2015 18:43
Lol... @nasibal. Je blijft er maar om heen draaien dat hij niet goed presteert.. Maarja als jij vind dat Kruiswijk zoals verwacht rijdt.. jij hebt toch gelijk.
13 mei 2015 18:44
@Maklukzat

Bespeur ik daar 2 wielerflitsclichés in één post?

@Daan
Hoezo omheen draaien? Ik denk dat Kruiswijk presteert naar wat je van hem kan verwachten. Of je dat 'goed' of 'slecht' vind is aan jou, maar: "Judge a frog by his ability to climb a tree and he will feel stupid for the rest of his life"
13 mei 2015 18:55
@nasibal Een doelstelling is toch feitelijk bedoeld om je prestaties aan te staven?
Ik denk trouwens dat ie nog prima zijn doelstelling kan halen, met het nodige geluk. Gewoon voor blijven gaan tenzij hij nogmaals een klap krijgt van ruim 5 minuten.
13 mei 2015 18:58
Kruijswijk moet gewoon een ritje de aanval kiezen en zo wat minuten terugpakken.
13 mei 2015 19:06
@nasibal
Laat ie het maar niet horen, met balende kikkers komen we ook niet verder. We hebben gewoon weer kunnen constateren dat wanneer de "heersende" ploegen doortrekken de rest tot figurant bestempeld wordt, geen kruid tegen gewassen of misschien toch?
13 mei 2015 19:06
@Carbonara

Over het algemeen kan je je prestaties evalueren aan de hand van je doelstelling ja. Een doelstelling als 'bij de eerste 10' eindigen baseer je vaak echter op je eigen niveau ten opzichte van anderen. Als je verwacht dat je bij een groep van 20 renners zit die allemaal in potentie top 10 kunnen rijden dan is 'top 10 rijden' geen onlogische doelstelling. Op het moment dat je dan 20e wordt presteer je nog steeds naar verwachting (je hoort immers bij die groep), maar je doelstelling is niet behaald.

Je zou eigenlijk moeten kijken wat je van Kruijswijk kan verwachten los van wat anderen doen. Is hij dan sneller of langzamer omhoog gereden dan verwachting? Ik denk(!) dat dit het niveau is wat van Kruijswijk, gemiddeld genomen, kunnen verwachten. Voor mij presteert hij dus naar verwachting. Dat er nu pakweg 25 zijn die harder omhoog rijden, en in een ander rondje misschien slechts 5, dat maakt voor mij geen verschil. Het gaat mij om wat Kruijswijk doet, niet om wat anderen doen.

@Schipperaar
Maar betekent het feit dat anderen het beter doen dan jij gelijk dat jij het zelf slecht doet? Kruijswijk wordt hier met de grond gelijk gemaakt door sommigen omdat hij niet even goed is als de toppers. Dat wisten we allemaal toch al wel? Daar hadden we gisteren en vandaag echt niet voor nodig.
13 mei 2015 19:21
Kruijswijk zal het moeten hebben van zijn eigen kwaliteit en dat is een sterke laatste week in het hooggebergte, daar gaat ook met minuten gesmeten worden en daar zullen een hoop mannen die nu nog voor hem staan er doorheen zakken. Hij zal daarin een beetje geluk moeten hebben ook dat hij komende ritten nog niet te veel verliest.
13 mei 2015 19:21
Haha roman blijft lachen met jou. Enorme killers mentaliteit dat is wat het verschil maakte inderdaad. Volgends mij fietsen ze gewoon harder dan de rest hoor

Om te reageren moet je ingelogd zijn.