Richie Porte voor vierde maal op rij de beste op Willunga Hill, drie Nederlanders in top elf
Foto: Sirotti
zaterdag 21 januari 2017 om 05:25

Richie Porte voor vierde maal op rij de beste op Willunga Hill, drie Nederlanders in top elf

Richie Porte heeft de koninginnenrit in de Santos Tour Down Under 2017 gewonnen. De renner van BMC viel tijdens de slotklim naar Willunga Hill op anderhalve kilometer van het einde aan en kwam solo als eerste over de finish. Nathan Haas (Dimension Data) werd twintig seconden later tweede, voor Johan Esteban Chaves (Orica-Scott). Zonder ongelukken schrijft Porte morgen voor de eerste keer de Tour Down Under op zijn naam.

Vier koplopers
Op de voorlaatste dag van de Tour Down Under reden in aanloop naar de tweevoudige beklimming van Willunga Hill vier renners voorop. Thuisrijder William Clarke (Cannondale-Drapac) kreeg bergkoning Thomas De Gendt, Nieuw-Zeelands kampioen tijdrijden Jack Bauer (Quick-Step Floors) en de Fransman Jérémy Maison (FDJ) met zich mee.

Het viertal reed een maximale voorsprong van meer dan drie minuten bij elkaar. BMC had de controle over het peloton. De eerste tussensprint was een prooi voor Maison, de tweede werd gewonnen door rasaanvaller De Gendt. Tijdens de eerste beklimming van Willunga Hill moest Clarke als eerste de rol lossen, terwijl De Gendt de bergpunten pakte. Uit het peloton gingen Giovanni Visconti (Bahrain Merida) en Chris Hamilton (Sunweb) op de klim in de tegenaanval. Het duo kreeg geen vrijgeleide van Sky, Orica-Scott en BMC.

Porte opnieuw oppermachtig op Willunga Hill
Op tien kilometer voor de eindmeet was de voorsprong van het trio nog vijftig seconden. De samenwerking in de spits van de wedstrijd was niet meer optimaal. Maison had alle moeite van de wereld om het tempo van hardrijders Bauer en De Gendt te volgen. Maar alles was te herdoen net voor de tweede en laatste beklimming van de traditionele scherprechter Willunga Hill. Ondertussen bevond Gorka Izagirre, zwaar gevallen tijdens de derde etappe, zich in de staart van het peloton. De Spanjaard zou zijn tweede plaats in het algemeen klassement kwijtspelen.

Sky nam met Kenny Elissonde en Sebastián Henao het initiatief aan kop van het peloton op Willunga Hill voor Sergio Luis Henao. Net voor het ingaan van de voorlaatste kilometer demarreerde leider Porte. Sergio Henao, Johan Esteban Chaves en Rafael Valls konden in eerste instantie nog mee. Bij een volgende splijtende demarrage liet de Australiër de rest achter, waardoor de 31-jarige coureur de voorlaatste rit van de Tour Down Under op zijn naam kon schrijven, net als in 2014, 2015 en 2016. Nog nooit was de voorsprong tussen de nummer één en twee van de rituitslag zo groot op Willunga Hill.

Drie Nederlanders in de top elf
Robert Gesink werd in een achtervolgend groepje negende en was daarmee de beste Nederlander. Tom-Jelte Slagter eindigde als tiende, voor Wilco Kelderman. In het algemeen klassement staat Gesink achtste en Kelderman negende, allebei met één minuut en twee seconden achterstand op Porte.

RIDE Magazine
25 Reacties
Sorteer op:
21 januari 2017 05:27
Gesink begon veelste ver op die klim waardoor we constant gaten voor hem vielen. Jammer, want hij had er anders bij plek 2 kunnen zitten in mijn inzien.
21 januari 2017 05:38
@jessevdalen, als je ziet waar hij begint dan zou je dat wel zeggen ja. Dan was hij minimaal 6e in de eindstand. Helaas hebben we niets aan 'als'.

Slagter vandaag overigens beter dan Woods, die blies zichzelf op evenals Henao. Sky sterk in de breedte, maar er staat geen maat op Porte deze ronde.
21 januari 2017 05:48
Wat een slopende versnelling weer van Porte. Meest bijzondere klim werd wel gereden door Haas; lossen op een manier dat je zegt, dat is gebeurd en dan op eigen tempo terugkeren en gewoon tweede worden.
21 januari 2017 06:46
Kansloze tour tlj
21 januari 2017 07:12
Machtige versnelling mooie overwinning. En nu weer afwachten wat hij in een grote ronde doet, vorig jaar met die lekke band 5e in de tour...benieuwd of hij zonder pech podium kan rijden
21 januari 2017 07:45
Een geluk dat Porte zo sterk is, denk hem weg en alles kwam echt op een zakdoek in het klassement.
21 januari 2017 08:34
Valls is back !
21 januari 2017 08:43
Heel netjes van De Gendt en de Nederlanders!
Van Kelderman had ik wel meer verwacht, maar dat is misschien mijn fout.
21 januari 2017 09:09
Blijf het een tamelijk suf en voorspelbaar rondje vinden. Moeilijk te verdedigen dat dit hoger in de rangorde staat dan de Ronde van Baskenland.
21 januari 2017 09:10
Porte is echt buitencategorie deze TDU, staat geen maat op. Achter hem is het een mooi gevecht.

En wat heeft de Gendt al menig koers gekleurd... hoop ieder jaar weer dat een rasaanvaller als hij of DeMarchi een grootse zege behaald.
21 januari 2017 09:18
Ik zie Porte serieus de Tour winnen dit jaar. Dit rondje zegt daar niks over natuurlijk, toch knap dat ie m pakt.
21 januari 2017 09:56
Ze zouden eens een proloog aan dit rondje toe moeten voegen want deze heuvels zetten geen zoden aan de dijk. Porte is grote klasse, maar als nrs 6 tm 10 dezelfde tijd hebben in het eind klassement faal je wel een beetje als organisatie.
21 januari 2017 09:58
Sterk hoor van Porte. Haas ook heel goed. Valls terug op niveau en de Nederlanders mooi met 2 man in de top 10.
21 januari 2017 10:18
@joowii als je Porte zo ziet rijden ga je er bijna in geloven hè, alleen is de tour pas over 6/7 maanden en moet hij dan ineens concurreren met bijvoorbeeld Froome die zijn hele seizoen enkel en alleen op de tour richt en een koersdodende trein mee heeft.
21 januari 2017 10:19
Porte is echt goed bezig, maar denk ik ook wel de enige die er zó naar toe leeft.
21 januari 2017 10:36
Zag ik daar nou Riccardo Ricco demarreren?? Doe ff normaal zeg
21 januari 2017 12:16
Ik vond deze versnelling nog niet eens zo indrukwekkend. Dit lag meer aan de relatief zwakke tegenstand. Vooral Henao valt dan toch weer tegen. Als er echt druk op komt, haakt hij toch vrijwel altijd af.

Die sprint die Porte uit zijn benen schudde tegen Dennis in 2015 was 10x indrukwekkender.
21 januari 2017 12:37
Probeer dit rondje altijd leuk te vinden maar het lukt gewoon niet. Die Australiers pieken allemaal als een malle en zijn zo gigantisch in het voordeel door de plek op de kalender en de hitte in die oranje, dorre zandbak. Koers van lik m'n vestje.
21 januari 2017 13:16
Slagter en Kelderman kennelijk binnen een seconde van Gesink. Zo zag het er op de beelden niet uit. Zal heel nipt geweest zijn.

Was Henao nou aan het knechten voor Chavez, toen hij zag dat hij zelf geen kans meer maakte?
21 januari 2017 13:55
@Purito
+1

Inderdaad insinuaties als die van @FastFreddy kunnen we missen als kiespijn. Porte is een topper steeds al één van mijn favoriete renners geweest. Wat betreft Henao die is het sterkst als je hem als toeschouwer totaal niet verwacht, zoals afgelopen seizoen. Dus dat belooft weinig goeds tenzij Sky hem dit maal veel later laat pieken. Daarnaast was de tegenstand afgelopen seizoen een stuk minder in de TdU. Slagter die zal er hopelijk dit jaar ook weer staan.
21 januari 2017 14:34
Ik probeer de reacties op wielerflits altijd leuk te vinden, maar bij sommigen lukt het gewoon niet. Die zijn altijd zo negatief. Reacties van lik mijn vestje.
21 januari 2017 14:40
Voor Aussies stopt het seizoen niet lijkt wel, heeft duidelijk de copieuze kerstdiners overgeslagen. Als Robert net als hij zn derde adem kan vinden wordt ie een geducht tegenstander en zal waarschijnlijk meer progressie maken dan Porte die misschien al tegen zn plafond aan zit.
21 januari 2017 14:53
@ Covadonga:
doe niet zo negatief man! :p
nou, nog even een sprintje en dan op naar de volgende koers. het Belgisch openingsweekend komt steeds dichterbij. :)
21 januari 2017 15:12
Sinds wanneer wijzigt de redactie reacties zonder iets te melden/erbij te zetten?
21 januari 2017 20:13
Caleb Ewan nog 1 etappe en we hebben 2 winnaars in 6 dagen.
Niet echt interessant.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.