donderdag 6 april 2023 om 14:30

Sam Welsford wil grote ronde rijden: “Tour de France? Misschien wel, dat is de droom”

Video Sam Welsford staat voor een belangrijk moment in zijn carrière. De Australische snelle man toont zich in sprinterskoersen, maar kan ook zwaardere wedstrijden aan. Waar gaan we hem nog in actie zien? “We moeten het plan nog maken, maar ik zou graag een grote ronde rijden dit jaar”, aldus Welsford.

Het was in de Vuelta a San Juan dat Welsford zich voor het eerst toonde als pure sprinter. Hij won de twee laatste etappes voor onder anderen Fabio Jakobsen, Sam Bennett en Fernando Gaviria. Het waren nog maar zijn tweede en derde profoverwinningen. In de UAE Tour was Welsford er nog een aantal keer dichtbij, maar winnen lukte deze keer niet. Enkele weken later, in de GP Criquielion, was het wel raak.

‘Wil me verder ontwikkelen’
Daarna volgden nog podiumplaatsen in de GP Jean-Pierre Monseré en de Bredene Koksijde Classic. De 27-jarige renner is dus duidelijk een snelle sprinter, maar kan hij ook niet meer dan alleen sprinten? “Mijn sprint is zeker een van mijn sterkste punten, maar ik kan ook zwaardere wedstrijden aan. Vorig jaar werd ik bijvoorbeeld derde in die zware Scheldeprijs. Misschien wil ik dat nog wel verder gaan ontwikkelen en wil ik ook scoren in die zwaardere wedstrijden.”

Welsford in de GP Criquielion – foto: Cor Vos

“Parijs-Roubaix bijvoorbeeld, die koers zou ik zeer graag rijden”, gaf Welsford nog mee. “Het is nog een beetje onbekend hoe de komende maanden er voor mij gaan uitzien. We gaan het stap voor stap doen. Ik zou graag een grote ronde rijden, ik denk dat dat goed gaat zijn voor mijn ontwikkeling als renner. Ik heb getoond dat ik een van de beste sprinters van de ploeg ben. In dit soort wedstrijden strijd ik altijd mee voor het podium. Dat is goed voor mij, maar ook voor de ploeg.”

Tour de France? 
Als je mannen als Jakobsen, Ewan, Cavendish, Gaviria en Bennett kan kloppen in een sprint, dan ben je klaar voor het grote werk. Een deelname aan de Tour de France lijkt dan ook geen slecht idee. “Misschien wel ja. De Ronde van Frankrijk rijden, dat is de droom. Maar het moet wel overeenkomen met wat goed is voor mijn ontwikkeling.”

“De Tour is een ontzettend zware en hectische koers. Als ik de Tour zou gaan rijden, wil ik me goed voorbereiden”, zei Welsford. “Dan zou ik een trainingskamp willen doen, op die manier kan ik goed in vorm zijn.” Welsford heeft op dit moment nog geen grote ronde gereden. Dat heeft alles te maken met het gegeven dat hij vorig jaar pas, op 26-jarige leeftijd, prof is geworden. In het begin van zijn carrière reed hij enkel voor Australische teams op een lager niveau.

Welsford is het jaar zeer goed begonnen – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.